Plantera rosor på hösten
Plantering och skötsel av rosor på hösten – uppdaterad och förlängd guide
Nu på hösten, när marken fortfarande är varm och luften frisk men innan frosten har kommit, är det en utmärkt tid att plantera rosor i större delen av Sverige. Särskilt i de södra delarna är höstplantering mycket lyckat, eftersom rosens rötter fortsätter att växa så länge jordtemperaturen är över +4°C. Under milda höstar hinner rosen etablera sitt rotsystem före vintern och får därmed en starkare start när våren kommer. Även om inte alla rosor hinner rota sig på hösten, klarar de sig ändå – de rotar sig istället på våren efter att ha vilat över vintern.
I norra Sverige är dock vårplantering ofta att föredra, framför allt för barrotade rosor, eftersom vintern kan vara hård och korta inrötningstiden innan frostperioden börjar. Många leverantörer erbjuder också rosleverans både vår och höst så att du kan välja den tidpunkt som passar dig bäst.
Förberedelser och plantering
Barrotade och krukodlade rosor
Barrotade rosor bör planteras så snart som möjligt efter leverans. Om du måste vänta, se till att rötterna inte torkar ut – förvara då rosorna svalt med fuktig jord, eller ställ dem i en hink med vatten eller lervälling i upp till ett dygn före plantering. Krukodlade rosor, som ofta reas ut i plantskolorna sent på säsongen, går att plantera när som helst utom under högsommarens värsta hetta.
Val av växtplats och jord
Välj en solig och luftig växtplats, men undvik direkt söderläge där det lätt blir för hett. Rosor mår bäst med god luftcirkulation omkring sig, så ge utrymme och undvik att plantera dem för tätt – de flesta rosor växer oftast större än man tror. Plantera inte närmare än en halv meter från husgrunder eller under utskjutande tak där jorden riskerar att bli för torr. Det är extra viktigt även för klätterrosor, där det är bättre att bygga en pergola en bit ut från väggen.
Jorden får vare sig bli för blöt eller för torr: vatten får inte stå kvar på växtplatsen, varken sommar eller vinter, men samtidigt bör jorden kunna hålla kvar fukt, vilket extremt sandig jord inte gör. Bästa rosjorden är lerhaltig, näringsrik och väldränerad. Blanda gärna in kompost, grov sand och lite torv för att förbättra jordstrukturen; rosor vill ha svagt sur jord med pH 5,5–6,0. Är jorden för sur, strö lite kalk på snön under vårvintern och fyll på med mullämnen (t.ex. kompost) varje vår.
För att förebygga problem med svartfläckssjuka, kan du vid plantering blanda in Binab (ett biologiskt svampmedel) i rosjorden, eller strö det direkt på jorden runt rosplantorna när du planterar om du tidigare haft problem. Binab kan dessutom sprutas på blad och grenar under säsongen.
Vid plantering är det bra att även blanda in benmjöl för långtidsgödning – men gödsla INTE med extra stallgödsel eller rosgödsel vid själva planteringen. Den första riktiga gödslingen görs istället till våren med välbrunnen stallgödsel, speciell rosgödsel eller kogödsel. Gödsla sedan en gång till kring midsommar; undvik att gödsla senare för att ge rosorna tid att förveda sig innan vintern.
Plantering steg för steg
Så här planterar du rosor
De flesta moderna rosor är okulerade, det vill säga förädlade på en härdigare vildrosrot. Okuleringsstället (den lilla knölen nedanför grenväxten) bör hamna 10–15 cm under jordytan – hellre för djupt än för grunt. Gräv därför en grop som är minst 50 cm bred och lika djup. Lägg lite grov grus i botten och forma en kulle av planteringsjord i mitten. Sprid ut rötterna över kullen, korta eventuellt in alltför långa rötter med en vass sekatör, men böj dem aldrig. Fyll på nästan hela gropen med jord, tryck till med handen så att rötterna får god kontakt och luftfickor undviks, vattna ordentligt och fyll på med mer jord tills ytan är jämn med omgivningen. Vattna igen, kupa upp extra jord eller sand runt grenarna vid okuleringsstället för att skydda mot vintern.
Täck gärna rosplantan med granris tills tillväxten börjar på våren, för att skydda mot stark vårsol och uttorkning.
Beskärning och sommarunderhåll
Rosor beskärs på våren, när björkarna får “musöron” och nattfrosten är förbi. Storblommiga rabattrosor beskärs hårt till 4–6 ögon. Kraftig beskärning ger färre men större blommor, medan en lättare beskärning ökar mängden men ger mindre blommor. Busk- och parkrosor behöver inte beskäras lika hårt, utan endast putsas och glesas ut från gamla och torra grenar; vill du att busken ska bli tät, kan du toppa nya skott till hälften. Klätterrosor beskärs försiktigt, då för mycket beskärning riskerar att ta bort skott som skulle burit blommor nästa sommar.
Ta kontinuerligt bort överblommade blommor på remonterande rosor så stimuleras fler blommor. På engångsblommande buskrosor får nypon gärna utvecklas – låt därför frökapslarna sitta kvar och njut av både höstfägring och nypon.
Vildskott (skott som skjuter under förädlingsstället och kännetecknas av tätare taggar och annorlunda blad) ska skäras bort så djupt mot stammen under jorden som möjligt.
Vilka rosor är bäst för nybörjaren?
Rosor är generellt förvånansvärt lättskötta och tacksamma. Som nybörjare är det klokt att välja sorter som länge prövats och visat sig vara starkväxande och motståndskraftiga mot sjukdomar. Satsa på rosor som är härdiga minst en zon högre än där du bor – men eftersom klimatet i Sverige blir varmare kan du idag ofta prova även känsligare sorter. Välj alltid plantor som är rejäla och har bra balans mellan rötter och grenar. Om du vill veta vilka sorter som rekommenderas, ser Svenska Rosensällskapet årligen till att publicera resultat på odlingsvärda rosor.
Rekommenderade rosor för nybörjare
Några beprövade och mycket omtyckta sorter du kan börja med är:
Austinros 'Graham Thomas'
'Leonardo da Vinci'
'Alchymist' och Clematis 'Etoile Violette'
Rosa 'Nevada'
['Astrid Lindgren'](https