Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 399kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Plantera på sensommaren och hösten

Sensommar och tidig höst är den bästa årstiden enligt mig. Fuktigt, varmt och helt underbart. En perfekt tid för plantering och även för reflektion. Vad har fungerat bra i år? Vad har fungerat mindre bra? Sensommaren är också den period som jag själv planterar mest inför. De flesta av mina perenner blommar på sensommaren.

Text och bild: Anna Theorin

Att plantera nytt på sensommaren och hösten är det bästa man kan göra – ur växtsynpunkt då. Det kan vara lite kladdigare ur människosynpunk. Jorden är varm men inte uttorkad. Luften är sval men inte kall och det är fuktigt. Man behöver inte hålla koll på vattningen på samma sätt som under våren och sommaren.

Sen, det bästa av allt. Växterna kommer att hinna rota sig innan vintern ,så när våren väl dyker upp nästa år så kommer de redan vara rotade och klara. Redo för en ny säsong och fulla av energi!

I min skuggiga rabatt ska jag sätta *Vit skogsaster,Tulpanerna"Queen of Nigh"och "Apricot Fox"*Så här ser för övrigt våra perennkrukor ut som är 9\9 cm.*

Picture

Och vi får ju inte glömma lökarna. Dessa små bitar av liv som inte kräver något av oss alls. Sen på våren så skjuter de gladeligen skott och senare blommor i alla möjliga färger. Det är något visst med att plantera lökar på hösten. Hoppet och tron på en ny vår och sommar som ligger där inuti oss alla.

I en rabatt som står i sol med mycket lila vårblomning kommer jag sätta Tulpanen* " Copper Image"för att få lite kontraster.*

Bärplantor & fruktträd
Bärplantor & fruktträd
Handla nu

Picture

Jag tycker en rabatt ska blomma länge. Från tidig vårvinter till sen höst. Genom att blanda lökar och perenner kan jag få just detta. Snödroppar och Julros när snön fortfarande ligger kvar. Den färgsprakande våren därefter. På sommaren blommar Allium ihop med Liljor och perenner och på hösten tar Tidlösan och de sena perennerna vid.

I en skuggig rabatt, bland Aklejor och Ormbunkar står Allium *"Purple Sensation"och Allium ["Mount Everest"](https://www.odla.nu/produkt/allium-mount-everest)*

Picture

Här står Tulpanerna "Tom Pouce"* "Queen of Night"och "Antionette"tillsammans med Spirea och Smörboll.*
Picture

Här kommer mina bästa tips på en lyckad höstplantering.

  • Blanda perenner med höstlökar. Sprid ut lökarna så att de kommer sticka upp mellan perennerna nästa år. Det blir så vansinnigt vackert!
  • Använd ogödslad jord och mylla gärna ner lite benmjöl både hos perenner samt lökar vid plantering.
  • Blanda olika lökar och perenner i en plantering. Från krokus till allium och perenner med olika blomningstid. Då får ni en vacker rabatt länge.
  • Plantera ner lökar som krokus, scilla och narcisser i gräsmattan. Det blir en fantastisk våräng.
  • Var inte rädd för att använda tulpaner även om ni har rådjur. Jag använder mig av ett naturligt medel som heter Trico Garden som håller alla rådjur borta och både tulpan och rosknoppar ifred. Ni hittar det här.
  • När ni planterar krukade perenner kan ni snitta i rötterna med en kniv innan. Då rotar de sig fortare.

Relaterade produkter

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Erbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/
Klarna
Gå till https://www.postnord.se/
Postnord
© 2021 Odla.nu i Sverige AB