Plantera nu
Det är inte bara mode- och inredningsvärlden som har trender. Även inom trädgård skiftar modet över tid. På 70-talet upplevde barrväxterna sin storhetstid, under 80-talet var buskar det självklara valet, medan 90-talet dominerades av de gammaldags rosorna och perennernas återkomst. Vad det nya decenniet kommer att kännetecknas av är ännu för tidigt att säga, men vissa mönster syns redan tydligt.
Naturlika planteringar
Ett av de tydligaste tecknen just nu är det ökande intresset för naturlika planteringar. Här är målet att skapa levande, dynamiska gröna miljöer inspirerade av naturens egen rytm och variation. Växterna får utvecklas fritt och samplanteras så att rabatter, gräsytor och buskage förändras över tid – och bidrar till ökad biologisk mångfald. Inte minst de tidiga vårlökarna har en viktig plats i dessa planteringar. De blommar mycket tidigt, ofta innan något annat hunnit komma igång i trädgården, och är dessutom lättodlade, tåliga och passar in nästan överallt.
Plantera till exempel grupper av stor vårstjärna (Chionodoxa luciliae) i gräsmattan, där de snabbt förökar sig och bildar vackra mattor av blått. En annan klassiker är den underbara snökrokusen (Crocus tommasinianus) som gärna och villigt sprider sig och ger färgexplosioner under de första vårveckorna. Under buskar eller i mer naturlika delar av trädgården passar kungsängsliljan (Fritillaria meleagris), den eleganta, rutmönstrade blomman som är Upplands landskapsblomma. Den blommar i maj och skänker vild känsla till planteringarna. Något senare, men lika älskad, är sommarsnöklockan (Leucojum aestivum) med sina vita, hängande klockor ovanför det späda vårgräset.
Det är lätt att hänföras av stora, täta ytor med tulpaner, men varför inte prova ett mer sparsmakat uttryck i år? Välj ut en rabatt eller ett buskage som grönskar sent eller har tät undervegetation. Plantera sedan liljeblommande tulpaner glest – de svävar då ovan marken som gnistrande fjärilar i en stilla vårvals och ger en sofistikerad och modern effekt.
Inspireras gärna vidare på Webbsidor om blomsterlök för fler idéer, växtval och tips kring lökplantering.
Växtval för naturlika rabatter
Ett naturlikt uttryck gynnas av variation, både i färg och höjd. Plantera exempelvis tulpaner i olika toner och låt dem mingla med lökväxter som krokus, narcisser och allium. Det blir extra effektfullt om du väljer sorter med olika blomningstid – då får du njuta länge av din vårplantering.
Exempel på harmoniska kombinationer
- Chionodoxa luciliae
- Crocus tommasinianus för tidig blomning
- Fritillaria meleagris
- Leucojum aestivum under buskar
- Liljeblommande tulpaner i gles grupper bland marktäckare
För ännu mer inspiration, besök gärna Webbsidor om blomsterlök.
Kvalitetsmärkning
Med ett växande utbud kan man undra hur man som konsument kan vara säker på att innehållet i lökpåsen verkligen motsvarar namnet och bilden på förpackningen. För att ge trygghet till både odlare och konsumenter har Holland – världens största exportör av blomsterlök – infört ett kvalitetssigill. Det här fungerar som en konsumentgaranti: löken i förpackningen är kontrollerad, har rätt sort och färg, är frisk, samt är odlad under kontrollerade former och inte vildplockad. Varje paket är märkt med ett nummer som gör det möjligt att spåra tillbaka till ursprunget.
Skulle något ändå vara fel när löken blommar är det enkelt att reklamera. Du skickar förpackningen till angiven adress och beskriver felet – och kan sedan få ersättning. Alla återförsäljare är ännu inte anslutna till systemet, men de ska ändå kunna ge samma typ av garanti.
Årets blomsterlök: Pärlhyacint
Vid en omröstning bland svenska trädgårdsjournalister utsågs pärlhyacint (Muscari armeniacum) till årets blomsterlök. Motiveringen var tydlig – pärlhyacinten är trogen, blomvillig, kombinerar sig vackert med både perenner och andra lökväxter, och förökar sig dessutom lätt. Den är en fin kantväxt, fungerar utmärkt som snittblomma, är billig i inköp och dessutom sägs den vara rådjurssäker.
Fakta om pärlhyacint
- Höjd: 15–20 cm
- Blomningstid: April–maj
- Färg: Himmelsblå
- Blomma: Små klockformade blommor i täta klasar
- Läge: Soligt och väldränerat men inte för torrt
- Blad: Ofta kraftig bladmassa på hösten som fryser, men detta skadar inte växten
- Grannar: T.ex. gulltörel, lungört, gullviva, rosor, vinteriberis, eller i gles gräsmatta
- Förökning: Rikligt med sidolökar för fortsatt utbredning
Tips för pärlhyacint
Vill du skapa en blommande vårträdgård med naturlik känsla finns det mängder av växtkombinationer och stilar att utforska. Våga blanda färger och former!
Titta på lökväxterna när de är som vackrast i maj och inspireras av naturens lekfullhet — kanske hittar du en ny favorit! För fler idéer, se Webbsidor om blomsterlök.
Så här ser pärlhyacinten ut när den blommar
Den tidiga snökrokusen kan göra oss våryra.
Årets lök, pärlhyacint är en lättodlad lökväxt som passar överallt.
Sammanfattning
Med naturlika planteringar och rätt lökval kan du skapa just den trädgårdstrend som känns bäst för dig – samtidigt som du gör en insats för både pollinatörer och din egen trivsel.