Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Plantera julklapparna nu

Amaryllis - sydländsk skönhet som blommar i vintermörkret

Från torr knastrig lök till en ståtlig blommande skönhet på bara några veckor. Ja, så kan amaryllislöken utvecklas. I år kan vi dessutom glädja oss åt många nya sorter, former och färger. Det finns enkla och dubbelblommande, småblommiga och storblommiga, enfärgade och randiga amaryllissorter.

Amaryllis eller Hippeastrum x hortorum som den heter på latin är en av våra mest tacksamma vinterblommor. Trots den mörka årstiden spränger blomstjälken upp ur den till synes torra löken och ståtar efter några veckor med lysande klockor i olika färger beroende på sort.

Det korrekta svenska namnet på amaryllis är egentligen riddarstjärna. Det kommer av grekiskans hippeos= ryttare och astron= stjärna. Namnet syftar på blommornas stjärnlika form och att bladen sitter liksom ridande på stjälken. (detta kan man läsa i den förträffliga, nyligen utkomna boken "Växternas namn" av Jens Corneliuson)

Enkla, dubbla, små - eller storblommiga
I år har det hänt något på blomsterlökfronten. Helt plötsligt finns det mer än röd, orange och vit amaryllis. Massor med nya sorter och färger har dykt upp i handeln. Och - äntligen har de fått namn!

De storblommiga "vanliga" amaryllissorterna har utökats till att omfatta ett stort antal namnsorter. Med plantering var 14:e dag kan man ha blomning från mitten av november tills våren kommer av härligt färggranna amaryller.

De dubbla sorterna, som alltså har fyllda blommor, får nog fortfarande anses som exklusiviteter. Varför inte plantera dubbla amaryllissorter och ge bort som julklapp?

fröer2
Alla fröer med 50%
Handla nu

En annorlunda och uppskattad julgåva!
Den vanliga amaryllisen som blommar till jul har kylbehandlats i +13 grader i tio veckor under sensommaren för att kunna blomma till jul. Normalt infaller blomningen under vårmånaderna men genom denna speciella preparering får man lökarna att blomma 5 – 8 veckor efter planteringen.

Småblommig nyhet
Ytterligare en art av amaryllis finns nu i handeln. Det är den lilla Amaryllis gracilis som ser ut som en vanlig amaryllis men har mindre blommor men ofta fler blomstänglar än vanlig amaryllis. Här finns t.o.m. en gul sort, Germa, som har en underbar svavelgul färg. Den som gillar spännande former måste absolut prova denna sirliga skönhet.

De här sorterna kan vara lite lynniga när det gäller blomningen. De kan välja att blomma någon gång allt emellan december och mars.

Drivning av amaryllislök är enkelt och roligt. Så här gör du:

Den nyinköpta löken placeras med rötterna i ett vattenglas under ett dygn. Detta för att snabbt väcka de "sovande" rötterna till liv. Plantera sedan löken i en kruka som lämnar ca två cm utrymme till krukkanten. Botten dräneras med lecakulor och vanlig blomjord används.

Ca 1/3 av löken ska vara ovan jord. Genomvattna krukan och placera den i ett fönster där elementet är påslaget. Undervärme gynnar rotbildningen. Nu kan man glömma bort krukan tills blomstjälken kommer upp vilket tar några veckor. Under den här tiden ska man vattna endast om jorden verkar helt torr. När den första blomstängeln kommit upp en bit ökas vattningen försiktigt. Vid överdriven vattning blir blomstängeln lång och tippar lätt.

Efter blomningen skärs blomstängeln av, vattningen ökas och blomsternäring tillförs regelbundet. Under sommarhalvåret kan amaryllisen gärna placeras utomhus och skötas som en vanlig krukväxt.

Innan frosten kommer tas de in, vattningen minskas för att upphöra i oktober-november. Bladen vissnar nu sakta ner och löken går i vila. Fram i februari kan man börja titta efter ny blomknopp. Då planteras den om, tas fram i fönstret och drivningen börjar på nytt. Cirkeln är sluten.


Det är alltid lika spännande att följa en amaryllis från torr lök till strålande skönhet.
Foto: Gunborg Mattsson

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB