Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Plantera en enkel löktårta - steg för steg!

Att plantera en löktårta är inte svårt. Här nedanför går vi igenom steg för steg hur du gör och framtida skötsel.

Text och bild: Anna Theorin och Blomsterfrjämjandet

Först måste du börja med att bestämma vilka lökar du ska ha i din tårta. Om du inte köper våra färdiga nivåmixar som vi har i shopen. Där får du med lökar som passar. Men man kan lika gärna komponera sin egen. Du måste ha Tulpaner eller andra lökar som kommer sent. Lökar som kommer ganska tidigt såsom Narcisser eller Hyacinter. Sen tidiga lökar, till exempel Krokus, Pärlhyacinter eller Snödroppar.

Jag använder mig av lerkrukor eftersom vintern är mild hos mig och dessa spricker inte. Om du bor högre upp är det bättre att använda plastkrukor eller riktigt tåliga krukor som kan stå ute. Använd vanlig planteringsjord men blanda gärna ut den med benmjöl för näring till lökarna.

  1. Först lägger du krukskärvor eller lecakulor i botten för dränering. Därefter lägger du i ett lager jord. Det får inte vara ett för tunt lager utan tänk på att de nedersta lökarna ska ha lite jord att sätta rötterna i.
  1. Placera ut tulpanlökarna, jag gjorde två stycken tårtor nu i eftermiddag och använde nivåmixarna vi har inne. Det blev en tårta med mixade Darwinhybrider och en med vita Triumphtulpaner " Antartica". Sätt lökarna med basen ner. Ni behöver inte trycka ner lökarna eftersom det kommer jord ovanpå. Placera dem med bra mellanrum så de inte trängs.

  1. Lägg på ett lager med jord till ovanför tulpanlökarna. Sen placerar du ut nummer två, alltså de ganska så tidiga lökarna. Jag satte, Hyacinten "Woodstock" som ni ser på bild och Narcissen " Delnashaugh".

  2. Ett lager med jord till ska på innan vi planterar de tidigaste lökarna. Här kan ni sätta fler lökar eftersom de oftast är mindre. Jag satte vita pärlhyacinter och krokusen "Blue Pearl".

  3. Efter detta så lägger ni på sista lagret jord och vattnar lätt. Tänk på att inte dränka lökarna. De är lättare att de ruttnar än torkar bort. Ställ krukan på en skyddad plats och lägg en glasruta eller plast över. Lökarna behöver inte ha mer vatten i höst. När solen börjar lysa i februari kan ni ta fram krukorna och ta bort plasten.  Vattna vid behov. Oftast regnar det eller töar beroende på vart du bor så vattningen i det här skedet är ofta inte nödvändig.

När lökarna börjar röra på sig kan man vara mer närvarande med vattenkannan om man ser att det ser torrt ut. När alla lökar blommat över låter man de vissna ner innan man gräver upp dem. Man kan sen plantera ut dem i trädgården vart man vill.

Lycka till!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB