Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Plantera för en blommande vår

Nu, i början på september, är det dags att börja tänka på våren! Alla de härliga vårlökarna har kommit till butikerna och det finns många nyheter som man kan pröva.

Antingen kan man göra rena lökrabatter, dvs. man planterar i lökkorgar och efter avslutad blomning tar man upp korgarna med de utblommade lökväxterna, gräver ner korgarna på en undanskymd plats och låter dem mogna där. Så planterar man om rabatten med t.ex. sommarblommor i väntan på hösten då man gräver ner lökkorgarna igen.

Planteringsförslag för den förstnämnda metoden finns att se här: Häftiga kombinationer med lökväxter

Eller så planterar man lökarna i en rabatt med yviga perennväxter och vackra gräs, som sedan täcker över eländet med den vissnande lökblasten. För denna metod med perenner och gräs har jag gjort en idéskiss. Lökarnas placering framgår av skissen. Perennerna och gräsen jag har använt här finns presenterade på den andra skissen som visar rabatten senare på sommaren. Jorden skall vara näringsrik och väldränerad, rabatten kan gärna vara i sol. Hakonegräset jag använt här klarar sig t.o.m. zon 2, de andra växterna är något tuffare.

Man kan förstås ta andra perenner och andra gräs än de föreslagna, bara man tänker på att lökarna och perennerna skall trivas i liknande förhållanden och att de skall vara yviga nog för att täcka över lökblasten men inte komma upp för mycket så länge lökarna blommar. Höstblommande perenner passar bra här, men även förgätmigejen, eftersom den redan blommar samtidigt med narcisserna, men är lägre än de.

Om du besväras av sorkar och rådjur, kan du använda korgar gjorda av metallnät som sorkar inte kan ta sig igenom och dessutom plantera några Allium, Fritillaria och narcisser bland tulpanerna, som ju är speciellt mums för hungriga rådjur.

För att man skall kunna njuta av sina lökar i många år, är det viktigt att blasten får vissna ner i lugn och ro. Man måste också gödsla lökarna medan blasten är grön, det är då de tar upp näring för nästa års blomning. Det finns speciell lökgödsel att köpa men pelleterad hönsgödsel och vedaska fungerar också bra.

Sommarblommor
Sommarblommor
Handla nu

En andra gång är det bra att gödsla på hösten i samband med att man planterar nya lökar, för då växer rötterna sig starka och löken orkar blomma vackert nästa vår. På hösten passar benmjöl blandad i lökarnas planteringsjord bra, det är ett utmärkt lökgödsel som ger långtidsverkan.


Planteringsskiss, lök.


Planteringsskiss, perenner.


Hakonegräs


Allium


Fritillaria

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB