Plantera din egen ört och kryddträdgård!
Ljuvliga örter på liten yta
Text och bild: Anna Theorin
Örter och kryddor är något av det enklaste du kan odla i din trädgård eller på din balkong. De kräver inte stor plats eller så hög arbetsinsats, men i gengäld får du oftast en rejäl och smakrik skörd – perfekt för dig som vill ha färska kryddor nära till hands hela sommaren.
De flesta örter har ganska lika önskemål när det kommer till växtplats, med undantag för några känsligare sorter. Ett bra exempel på det är basilika, som trivs allra bäst när den får stå varmt och soligt. Därför odlar jag alltid min basilika i kruka, så att jag lätt kan flytta in den om vädret blir kyligt eller ostadigt. Min kruka står på trappen – där blir det alltid varmast!
Basilika i ensam kruka, den kommer snart fylla ut hela krukan.
När jag planterar basilika drar jag isär krukan för att få flera mindre plantor. Jag sätter dem separat men i samma kruka så att varje planta får mer plats för rötterna – det gör dem verkligen frodigare! Egna basilika-plantor blir betydligt kraftigare och fluffigare än de man köper i mataffären. Det finns dessutom flera spännande sorter att välja mellan. Jag gödslar och vattnar min kruka regelbundet och skördar kontinuerligt – då sätter plantan ständigt nya blad. Flera olika sorter hittar ni här.
Värmekrävande och torktåliga örter
Rosmarin gillar också att bo varmt och vill stå skyddat. Den är flerårig, men klarar sällan svenska vintrar utomhus – kanske allra längst i söder. Jag brukar ta in min rosmarin på vintern och ställa ut den igen när våren kommer.
I min odla-på-höjden-kruka får jag plats med massor av spännande sorter – perfekt för dig som har lite mindre yta, som på en balkong eller altan. Här samsas till exempel citrontagetes, som både är vacker och har en härlig citrussmak, och vitlöksgräs (eller vild vitlök), där både blad och blommor är ätbara och fräscht vitlökssmakande. Jag brukar använda vitlöksgräs i kalla såser eller sallader och den är verkligen otroligt lättodlad. Du hittar den här.
Nyzeeländsk spenat och glasört
I denna kruka har jag också nyzeeländsk spenat – tekniskt sett ingen ört, men otroligt användbar! Den producerar blad hela sommaren, blir inte besk och kan dessutom odlas inomhus året om. Frön till den finns här, och den är mycket enkel att dra upp från frö. Bland ört-nyheterna finns även glasört, en ovanlig och krispig växt som är ljuvlig lätt stekt med vitlök eller rå i sallad.
Glasört och Nyzeeländsk Spenat
Frodiga kryddor i pallkrage
I min köksträdgård har jag en hel pallkrage avsatt bara för örter! Dill och persilja är självklara val, och även här sätter jag plantorna glesare för att få kraftigare tillväxt. Båda dessa trivs både i sol och halvskugga, och uppskattar både gödsel och extra vatten vid torka. Du hittar alla örter här.
Oregano, Timjan, Dill och Persilja
Dill 'Precision' delad
Det har blivit en riktigt salig blandning i pallkragen! Libbstickan får växa till sig här tills jag hittar en bättre plats. Den är lätt att odla från frö – fröer finns här. Rosenskära har också fått flytta ner, både från egen förodling och färdig planta, och plantor hittar du här. Färg och blomprakt ger även Zinnia, som finns i många härliga sorter – färdiga plantor hittar du här.
Libbsticka från frö
En salig blandning i denna pallkrage!
Mynta – favorit för både smak och marktäckning
Mynta har blivit en riktig favorit hos mig! Jag har den som marktäckare i ett hörn där kirskål annars hade tagit över. Min mynta sprider sig tämligen vilt, så tänk på att ge den ordentligt med plats eller sätt den i kruka för att hålla den på plats.
Tre stycken nya sorter fick flytta in. Rundmynta, Marockansk Mynta och Jordgubbsmynta
Det finns verkligen många sorter att välja mellan. Min nyaste favorit är apelsinmynta – supergod till både te och bakverk! Mynta växer i princip överallt, från skugga till sol, och kräver nästan ingen skötsel alls. De i kruka vattnar jag vid torka, medan de som växer i marken klarar sig utmärkt själva. Apelsinmynta och fler mintasorter hittar du här.
Alla fick bo i denna krukan
Klassiker: Timjan och Oregano
Timjan och oregano är två fleråriga örter jag ofta använder som marktäckare i perennrabatter. De blommar fint, är torktåliga och smakar fantastiskt i både marinader och olika rätter. Har du ingen rabatt får de utmärkt sällskap i en pallkrage ihop med andra örter.
Varigerad Oregano kommer bli fint!
![-RED Varigerad Oregano](//images.ctfassets.net/wh16vye94giq/4GG4R2lUEYo3QhjGTDdGcj/3fd4349e8a55e324a2152fae0b8bc7ce/-RED_Varigerad_Oregano