Plantera barrotade rosor på hösten - så här gör du!
Barrotade rosor på hösten – Så lyckas du!
Text och bild: Anna Theorin
Barrotade rosor kommer in senare på hösten och det är lätt att tro att det är för sent att plantera – men det stämmer inte! Så länge marken inte har frusit till tjäle eller är täckt med tjockt lager snö, går det utmärkt att plantera barrotade rosor så länge du kan gräva ett hål i jorden. Oavsett om nätterna blir kalla eller om första snön faller dagen efter du planterat, klarar rosorna det galant. Faktum är att barrotade rosor oftast är tåligare än många tror – de etablerar sig väl och får ett försprång till våren.
Hur ser barrotade rosor ut?
Barrotade rosor ser annorlunda ut än krukodlade. När du får hem dem är rötterna helt fria från jord och plantorna har sällan några blad. Rosorna är i viloperiod när de levereras och ser därför, som på bilden nedan, ganska "nakna" ut.
Det viktigaste när du ska plantera barrotade rosor är att ge rötterna ordentligt med vatten före plantering. Lägg hela rotsystemet i en hink eller spann med vatten i minst en timme, gärna upp till ett dygn om rötterna känns torra. Detta hjälper rosorna att suga upp vatten via sina stora rötter; eftersom de saknar små sugrötter under vilan behöver de extra tid på sig att dra åt sig fukt. Läs mer om olika rosor här.
Barrotad ros med tydlig ympningsknöl:
Förbered planteringsplatsen noga
Medan rötterna drar vatten kan du gräva gropen. Tänk efter var rosen verkligen passar – en del rosor vill ha mycket sol, andra klarar en del skugga. Anpassa val av plats efter sort och kom ihåg att många rosor blir rejält stora som fullvuxna. Kvalitén på jorden är avgörande:
- Har du tung lerjord? Välj en högkvalitativ planteringsjord utan tillsatt lera.
- Har du lätt sandjord? Använd en planteringsjord med lera – rosor älskar lera i lagom mängd!
Undvik att använda kogödsel eller annan jord med mycket näring på hösten. Detta kan stimulera fel tillväxt vid fel tid, och passar bättre till vårplantering. Spara all gödsel till nästa växtsäsong.
Plantera rätt – vik INTE rötterna!
När gropen är klar och rötterna sugits upp, är det dags att plantera. Om rötterna är för långa för hålet – vik inte in dem! Om rötterna viks, tar rosen skada och tillväxten försämras. Klipp istället av rötterna så allt får plats, det är mycket bättre för plantan.
Rosen "Romanze" – en känslig ros som vill ha gott om sol:
Ympknölen ska ner!
Ympningsstället – knölen mellan grenarna och rötterna – måste planteras minst 10 cm under jordytan. Planteras rosor för grunt blir de känsliga för frost och du riskerar fler rotskott. När du fyllt igen hålet, vattna rikligt – även om det regnar! Rötterna måste ha fukt för att kunna etablera sig inför vintern. Var noga med att vattna ifall det blir torrare perioder under hösten.
Så här djupt ska rosen planteras:
Extra skydd inför vintern
Jag brukar alltid täcka rosorna med ett lager löv på hösten – särskilt nya plantor eller känsliga sorter. Det skyddar både mot kyla och uttorkning. Du kan också kupa upp jord kring plantans bas och kratta bort den på våren.
Läs mer och se hela sortimentet av barrotade rosor här.
Gödsla – när och hur?
Första året efter plantering behövs ingen gödsling på hösten. Gödslingen väntar du med tills våren, när marken tinat och tillväxten kommit igång ordentligt. Rosor älskar näringsrik jord, så gödsla gärna flera gånger under säsongen. Jag brukar börja med kogödsel på våren och övergå till annan organiskt gödsel senare.
Beskärning och skötsel första året
Nya barrotade rosor ska inte beskäras första året. Du kan dock nypa bort överblommade blommor på sorterna som blommar flera gånger (remonterande). Klipp då tillbaka till två bladpar under den vissna blomman. Håll även koll på vattningen – om det blir torrt under hösten behöver nyplanterade rosor extra tillsyn.
Några riktiga favoriter just nu
Ghislaine de Féligonde
En fantastisk ros som fungerar lika bra som buskros som klätterros. Nästan taggfri och väldigt frisk. Zon 4 och remonterar. Alla barrotade varianter hittar ni här.
Comte de Chambord
En gammaldags, starkt doftande och remonterande buskros. Zon 5, passar utmärkt i rabatt, som solitär eller häck. Upptäck fler alternativ här.
Paul´s Himalayan Musk
En magisk klätterros – små blommor i stora klasar, ljuvlig doft och kan bli upp till fem meter hög! Passar perfekt på spaljé, i träd eller som båge. Se fler klätterrosor här.
Koko Loko
En ovanlig ros med nougatrosa färgtoner som blommar hela sommaren. Vacker att kombinera med ljusrosa och vita blommor i rabatten. Upptäck fler udda sorter här.