Planera din trädgård 8 - belysning
Planera trädgårdsbelysning enligt Karin Malmberg
Att lägga in belysning redan från start när du planerar din trädgård skapar möjligheten till “en trädgård till” – uteplatsen förvandlas och får helt nya kvaliteter kvällstid. Med genomtänkt och flexibel belysning kan uttrycket ändras efter årstid, väder och humör, och det krävs ofta bara små insatser för stor effekt. Flyttbara armaturer gör det dessutom lätt att experimentera och förnya uttrycket utan större ingrepp.
Vad vill du framhäva?
Det är viktigt att tänka igenom vad ögat ska lockas till på kvällen. Ofta skiljer sig detta från dagens vyer – genom att belysa utvalda delar och lämna annat i mörker får du “två trädgårdar i en”. Markera gärna entrén mjukt så att besökare leds rätt, och tänk på att rätt placerad belysning en bit ut i trädgården skapar rymd och trygghet när du ser ut genom fönstret kvällstid. Ljuset bör kännas välkomnande både från gatan och när du rör dig inomhus. Testa till exempel att framhäva vintersiluetter med armaturer bakom prydnadsgräs eller belys ett favorittäd – och byt fokus under året för att hålla känslan levande.
Var sparsam med ljuset
Mörker är minst lika viktigt som själva ljuset för att skapa djup och stämning. Undvik en kakafoni av färgglada lampor som ger tivolikänsla, och tänk gärna på grannsämjan – be kanske grannen titta på provbelysningen innan du slår fast den slutliga lösningen. Då undviker du störande bländning eller att lampor lyser in hos någon annan.
Rikta och välj belysning med omsorg
Det är avgörande att ljuset riktas så att det inte bländar. De flesta armaturer går att vinkla eller komplettera med avskärmare, och tänk alltid på att ljuskäglan ska landa på något du vill framhäva – inte fly upp i luften i onödan! Spotlights kan med fördel användas för att belysa stammar, buskar och spännande former. Prova också med släpljus längs en trappa, istället för infällda stegbelysningar som lätt bländar.
Teknik, planering och hållbarhet
Det finns klassisk belysning med lågvolt (12 V) eller 220 V; det senare kräver elektriker, men lågvoltsanläggningar fixar du ofta på egen hand. Vill du slippa tända och släcka manuellt är skymningsrelä och timer en smidig lösning, och ibland kan det vara praktiskt att fördela lamporna på flera transformatorer för att få önskad effekt och flexibilitet.
LED-lampor är idag energieffektiva och finns i många varma och kalla toner, men för riktigt stora träd kan du kombinera LED med halogen för att få kraftfullare ljus. Bli inte rädd för att blanda varmvitt och kallare ton, men undvik blåaktigt, kallt ljus eftersom det sällan passar i trädgårdsmiljö.
Ska du anlägga ny trädgård men inte redo sätta igång belysningen direkt? Lägg ändå ner rör i marken vid anläggningen så kan du enkelt dra el i efterhand när du är redo utan framtida grävjobb.
Skötsel och sista finishen
När grunderna är klara återstår det roliga piffet: urnor, lyktor och möbler kan sätta personlig prägel och lätt ändras efter säsong, trender och särskilda tillfällen. Basen blir hållbar, men detaljerna kan förändras efter lust och behov.
Behöver du mer inspiration eller vägledning i hela planeringen? Läs gärna igenom hela serien om att planera din trädgård på vintern, funktion & ambition, trädgårdens förutsättningar, skötselnivå, form & höjder, utblickar och insynsskydd, materialval, växtval och slutligen Drömmare är vi allihopa.
Behöver du hjälp för att nå ända fram med dina idéer? Sök gärna professionellt stöd via Svenska Trädgårdsdesigners Förening.
Lycka till, oavsett om du bara gör några justeringar eller bygger drömträdgården från grunden – och glöm inte att skötseln av en välbelyst trädgård är minst lika njutbar som själva planeringen!
Lycka till med både planering, ljussättning och trädgårdsliv – önskar Karin!