Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Planera din trädgård 7 - växtval

I serien om planeringen av trädgården har vi kommit till grädden på moset, nämligen växtvalet! Vi vill ha växter som vi tycker om, men tänk på att det ska vara ömsesidigt − växterna ska trivas hos dig också för att komma bäst till sin rätt! Landskapsingenjör Karin Malmberg som ger oss vägledning och goda råd.

Av Katarina Kihlberg

Äntligen är det dags att planera för vilka växter trädgården eller rabatten ska innehålla. Det är lätt att springa iväg direkt och botanisera i plantskolan och köpa allt som ser fint ut. Självklart måste det få finnas spontaninköp av växter – det är ju så roligt! Men om du ska planera hela eller delar av din trädgård eller en specifik rabatt så är rådet att följa de olika stegen i den här serien innan du lägger pengar på växter. Länkar till övriga artiklar om att planera din trädgård finns längst ner.

När du har gjort din planering är det dags att fundera på vilka växter som passar dig och din trädgård bäst! Vi kommer att gå igenom grunderna i hur du kan tänka vid dina växtval. Längst ner i denna artikel finns sedan länkar till artiklar som ger dig fördjupad kunskap och goda råd kring växtkomposition och uppbyggnad av rabatter i din trädgård.

Stilen på din trädgård

Ta hänsyn till den stil du har valt på material i din trädgård och den stil som trädgårdens naturliga förutsättningar bjuder på när du väljer växter. Har du t.ex. en lantligt belägen stuga med trästaket kan det passa med ”mormorsväxter” såsom rosor, pioner och aklejor. Är det istället havsnära läge på din tomt med klippor inpå knuten och stenmur runtom passar lite vildare eller kargare växter som en del prydnadsgräs, silvriga buskar och lavendel.

Rätt växt på rätt plats

Anpassa växtvalen efter förutsättningarna i din trädgård. Tänk på vilken typ av jord du har, var finns sol och skugga, är det torrt eller fuktigt, lä eller blåsigt. Ju mer du väljer växter som trivs i de förhållanden som din trädgård erbjuder desto finare och mer långlivade blir dem.

− Tänk också på vilken zon din trädgård ligger i och välj växter som är härdiga hos dig, betonar Karin Malmberg.

Börja med att välja träd, häckar och solitära buskar för att sedan fylla på med marktäckare och andra perenner i mer eller mindre komplicerade kombinationer. Det kan bli väldigt effektfullt att t.ex. bara ha en sorts marktäckare under en större karaktärsbuske.

− Men ju färre växtsorter du har desto större vikt att de verkligen är de ”rätta växterna” som trivs och utvecklar sig bra på platsen. Lyckas du med detta blir trädgården både snygg och mera lättskött, säger Karin.

Växternas skötselnivå och funktion

Olika växter och växtslag kräver olika mängd skötsel och olika nivå på kunskap från din sida. Tänk på vilken funktion växterna ska ha. Tänk också på att det finns platser i trädgården du hellre kommer vilja vara på än andra och att det också är där du kommer vilja lägga mest arbete.

Låt oss ta några exempel för att illustrera detta Du drömmer om en stor perennrabatt med många olika sorter som blommar hela sommaren. Innan du bestämmer dig för att anlägga en sådan är det bra att tänka på att ju fler olika sorters växter du har desto mer arbete kan det bli och desto tråkigare ser rabatten ut om du inte sköter om den. Väljer du i stället färre växtslag och fler av varje sort får du en vacker rabatt men som blir mer harmoniskt och lättare att sköta om. Tänk inte bara på blommorna utan också på att blad är vackra, långlivade och bra att fylla ut med.

Du har en sluttning eller ett utrymme bakom huset som ska fyllas med växter och du vil hitta på något riktigt kul, kanske ett stenparti? Fundera innan du sätter igång på om det här är en plats som är lämplig och om du kommer vilja lägga mycket tid på detta område. Ett stenparti kan vara riktigt fräckt men kräver ofta en hel del arbete både att anlägga och att underhålla. På en sluttning eller en tråkigare del av trädgården fyller växterna en annan funktion än de gör exempelvis bredvid altanen. De avsides platserna i trädgården är bättre att fylla ut med lättskötta, snygga växter som bara kräver en insats från din sida några gånger per år. Vackra buskar, storbladiga perenner och marktäckare skapar en snygg och relativt lättskött plantering som du kan gå förbi och njuta av på väg till den mer intressanta delen av trädgården.

Du älskar rosor och vill ha en hel rosenträdgård! Om det finns växtslag som ligger dig extra varmt om hjärtat är det klart att dessa ska få en plats i din trädgård. Men tänk på hur stort det egentligen behöver vara för att du ska bli nöjd. Återigen gäller att ju fler olika sorter desto mer arbete och svårare att hålla snyggt. Älskar du rosor så kommer de skänka dig glädje vare sig du har en stor eller liten rabatt eller bara någon ros tillsammans med andra växter.

− Det vi återkommer till hela tiden är vikten av att välja växter med tanke på förutsättningarna i din trädgård. Jobba inte emot naturens förutsättningar, det är nog det allra viktigaste att tänka på, avslutar Karin.

Vi har ett avsnitt kvar i serien om att Planera din trädgård och det rör budgeten!

Tills dess rekommenderar jag att läsa artiklarna nedan för att få en djupare kunskap kring hur du planerar för och kombinerar växterna i din trädgård.

Komponera perenner 1 Komponera perenner 2

Läs också!

Planera din trädgård på vintern Planera din trädgård 1 - funktion & ambition Planera din trädgård 2 - förutsättningar Planera din trädgård 3 - skötselnivå Planera din trädgård 4 - form & höjder Planera din trädgård 5 - utblickar och insynsskydd Planera din trädgård 6 - materialval Drömmare är vi allihopa

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB