Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Planera din trädgård 5 - utblickar och insynsskydd

På Odla.nu har vi under vinterhalvåret glädjen att få hjälp av landskapsingenjör Karin Malmberg, som ger oss vägledning och goda råd kring trädgårdens planering och design. Vi har kommit fram till utblickar och insynsskydd!

Av Katarina Kihlberg & Karin Malmberg

Redan i förra avsnittet av Planera din trädgård, som handlade om form och höjder, kom vi in mer specifikt på formgivningen av trädgården. Den fortsätter vi med nu och tar oss an utblickar och insynsskydd.

Utblickar & insynskydd

− Tänk på om du vill ha en mer privat trädgård utan insyn eller om det finns någon vacker utblick från trädgården som bör bevaras, säger landskaps- ingenjör Karin Malmberg.

Naturligtvis går de båda att kombinera. Fundera i så fall på vilka delar av trädgården som du vill kunna vara mer privat i och vilka delar du vill se ut över exempelvis en äng, skog eller bara ha trevlig utblick mot husen runtomkring.

Rumsbildning En trädgård blir både mer spännande och mer trivsam om den delas upp i olika rum. Det kan låta avancerat men som allt annat ska det läggas på precis den nivå du vill ha, både vad gäller arbetsinsats och kostnad. Det går att skapa rum enkelt och till en vettig peng genom att rama in en uteplats med buskar, att sätta ett litet staket runt köksträdgården, en spaljé framför soptunnorna osv.

− Känslan av att trädgården har olika rum kan förstärkas av gångar som tar dig till de olika platserna. En trädgård behöver inte alls vara stor för att du ska kunna skapa en känsla av att vandra runt i den och få olika upplevelser, om du bara ger olika delar olika karaktär, berättar Karin.

Olika stil och karaktär i olika delar av trädgården ger enkelt känslan av olika rum. En lekhörna, en liten kryddträdgård, en plats för bara rosor eller en hörna att bara koppla av i − det behöver inte handla om stora ytor för att bilda rum i din trädgård.

Om du har nivåskillnader kan det hjälpa till i rumsbildningen. Ett par trappsteg under t.ex. en pergola ger känslan av att kliva in i ett annat rum.

Skapa spänning Det är trevligt att inte heller se hela trädgården direkt utan att försöka skapa en spänning och nyfikenhet av vad som finns bakom något eller runt hörnet. Ibland kan ett ”fönster” i en häck ge det där lilla extra i avskärmningen samtidigt som det kan vara praktiskt att t.ex. kunna ha lite koll på barnen.

Lekfullhet och fantasi bör det finnas gott om i en trädgård.

Nästa avsnitt av planera din trädgård handlar om materialval och färger.

Läs också!

Planera din trädgård på vintern Planera din trädgård 1 - funktion & ambition Planera din trädgård 2 - förutsättningar Planera din trädgård 3 - skötselnivå Planera din trädgård 4 - form & höjder Drömmare är vi allihopa

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB