Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Planera din trädgård!

Att planera och designa sin trädgård, vare sig tomten är helt ny eller uppvuxen, är inte alltid helt lätt. Tack och lov finns de som är kunniga och erfarna på detta område och som kan hjälpa oss till rätta bland buskar och snår!

Av Katarina Kihlberg Foto Karin Malmberg Jag träffar landskapsingenjör Karin Malmberg för att prata om planering och design av trädgården. Ute är det gråbruna färgskalor som regerar och det är svårt att tänka sig hur trädgården kommer se ut om några månader. För Karin är detta dock inte ett problem:

− Många tror att mitt arbete inte fungerar på vintern. Men så länge snön inte ligger alltför djup kan jag planera och designa trädgården lika bra på vintern. Och för ägarna av tomten är det perfekt att passa på just när övrigt arbete utomhus ligger nere.

Karin ser alltså förbi ris, lövhögar och vissna buskar och kan hitta strukturen i trädgården vilken fas den än är i. Det är väsentligt att kunna inte bara på vintern utan även i gamla och bortglömda trädgårdar som har vuxit ägarna över huvudet och tappat all sin forna form.

Tänk efter först!

Trädgården är en förlängning av huset och där vill vi trivas och kunna koppla av. Trädgården ska vara anpassad efter behov och önskemål hos dem som ska leva i den.

− Det är oerhört viktigt att tänka i ett långt perspektiv och att låta planeringen ta sin tid, betonar Karin. Vill man spara är det inte planeringen det ska dras in på. Gör den ordentligt först så att helheten inte går förlorad, sen kan genomförandet göras i etapper. På så sätt vet man att allt tillslut kommer att hänga ihop och bilda en fin enhet.

När Karin Malmberg först kommer till en trädgård som ska designas känner hon av hur ägarna tänker, tar in deras drömmar och idéer och börjar sedan forma sin egen bild av hur trädgården kan komma att se ut.

− Jag lämnar alltid bara ett förslag. Många olika förslag skapar bara osäkerhet hos kunden. Min roll är att binda samman ägarnas önskemål och trädgårdens förutsättningar och finna en estetisk och hållbar lösning i harmoni med husets stil.

I olika steg

Den som behöver hjälp att designa och planera sin trädgård bör förbereda sig genom att ha skaffat en tomtkarta, som man får gratis från kommunen. Det sparar tid och pengar. Inga andra förberedelser behövs. Karins första besök fungerar som en rådgivning då kunden får ställa alla sina frågor och får hjälp att bolla idéer.

− Inga frågor från trädgårdsägarna är dumma! Det är de som ska bli nöjda och det är oerhört viktigt att de känner sig delaktiga och förstår processen. Ibland är trädgårdsägarna inte överens och då får jag kliva in och hjälpa till så att vi hittar en lösning som alla är nöjda med.

I slutet av rådgivningen summerar Karin allt som har diskuterats så att inga frågetecken återstår. Efter besöket gör hon först en grovskiss som visar grundformen: var gångar ska gå, var uteplatsen ska ligga, vilka material som ska användas och ev val av större träd. Om kunden vill stoppa här så går det bra. Annars går Karin över på detaljplanen som beskriver hela trädgården ner till varje liten rabatt.

Kostnad

Det tar ungefär fem veckor från ett första besök tills Karin har en färdig lösning. Det innebär inte att hon har arbetat på den hela tiden utan beror på att planeringen av en trädgård är en dynamisk process som måste få tid att växa fram.

Vissa designer tar en bestämd summa för hela arbetet medan andra arbetar per timme. Kostnaden skiljer sig så mycket mellan olika kunder och olika trädgårdar att det är svårt att ge ett exakt pris i förväg. Men efter rådgivningen får kunden veta vad det kommer att kosta. En vanlig tumregel är att när man bygger ett nytt hus kommer trädgården att kosta 10 % av vad huset kostade. Och av den summan går i sin tur 10 % till planeringen, alltså till den som designar, resten går till anläggning och inköp av växter och material.

Karin Malmberg arbetar i Helsingborg med omnejd i sitt eget företag Snitsig Trädgård&Landskap AB, www.snitsig.net. Karin kommer inom kort att bli en av Experterna här på Odla.nu och svara på era allmänna frågor om Planering och Design av trädgården.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB