Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Pioner. Pioner. Pioner.

Pioner är antagligen en av våra mest kända trädgårdsväxter. De flesta vet vad en pion är trots att de inte har något intresse för trädgård. Man kan ofta hitta gamla pioner i övergivna trädgårdar. Blommandes som de alltid har gjort. Det är även en av våra mest långlivade perenner och det är många av oss som har en speciell relation till pionerna.

Text och foto: Anna Theorin

Pioner – Tåliga och Vackerblommande Perenner

Pioner är tåliga och lättskötta perenner som bjuder på vackra höstfärger och riklig blomning under sin korta men intensiva högsäsong. Blommorna är utmärkta till snitt och pionerna passar lika fint som solitärer i gräsmattan som i rabatt, bara du säkerställer att området är ogräsfritt och att gräsklipparen kan manövreras runt plantorna utan att de tar skada. Pioner kan även trivas i kruka, men för att planteringen ska kännas intressant hela säsongen rekommenderas att samplantera pionen med andra växter. Blomningen pågår inte länge, men när den väl infaller är den oemotståndlig!

Plantering av pioner

Pioner vill stå i väldränerad och näringsrik jord, gärna med en inblandning av lera som hjälper till att hålla fukten. De tål allt från sol till halvskugga, men blommar oftast längre om de står i halvskugga eller lätt vandrande sol. Det är viktigt att tänka igenom platsen noggrant då pioner inte tycker om att flyttas, och kan sluta blomma i flera år om de blir störda.

Bästa tidpunkt och planteringsdjup

Bästa tiden för plantering är tveklöst på hösten, då pionen hinner rota sig innan vintervilan. Vårplantering fungerar också men ger ofta sämre resultat. Plantera alltid pioner grunt – om de hamnar för djupt orkar inte skotten ta sig upp på våren. På hösten kan du ibland se små röda skott ovan jord, vilket är helt normalt. Sätt plantor eller rotdelar cirka 5–6 cm under jordytan (på samma nivå som de står i kruka om de köps krukodlade), och täck gärna med löv eller granris de första vintrarna för extra vinterskydd.

Skötsel

När pionerna väl etablerat sig är de mycket lättskötta. Gödsla med kogödsel på våren, men undvik att täcka de späda skotten – de är känsliga och kan brännas av för stark näring. Om säsongen är torr tidigt på våren kan du vattna lätt för att få rikligare blomning. Eftersom de stora blommorna gör plantan tung behövs ofta stöd; det är bäst att sätta ut stöden samtidigt som skotten börjar visa sig, då det blir svårt att få till det snyggt när blomningen kommit igång och stjälkarna böjer sig. Passa på att njuta ordentligt av blomningen – plocka in pioner till snitt och gläds åt deras prakt!

Skadedjur och sjukdomar

Om pionerna drabbas av bladfläcksjuka, vilket yttrar sig som svarta prickar eller fläckar på bladen, bör du klippa ner hela plantan på hösten och bränna det angripna materialet. Om ingen sjukdom syns låter du bladen vissna ner naturligt under hösten och klipper bort det gamla till våren, men var varsam så att du inte skadar de nya röda skotten som kommer då.

Pionen – En trädgårdsvän för årtionden

Pionen är en verkligt långlivad trädgårdsväxt och kan i gynnsamma fall stå kvar på samma plats i flera decennier med minimal omvårdnad, bara jorden och läget är rätt från början. Med tanke på deras känslighet för omplantering är det klokt att planera noga innan du planterar din pion, oavsett om det handlar om en enda solitär i gräsmattan, en rikblommande rabatt eller en större kruka på terrassen. Tillsammans med andra växter kan pionerna förlänga prydnadsvärdet i planteringarna när deras eget blomsterfyrverkeri är över. Med rätt läge och lite omvårdnad får du år efter år njuta av pionernas överflöd och skönhet!

Läs mer om pioner och skötsel på odla.nu.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB