Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Pioner. Pioner. Pioner.

Pioner är antagligen en av våra mest kända trädgårdsväxter. De flesta vet vad en pion är trots att de inte har något intresse för trädgård. Man kan ofta hitta gamla pioner i övergivna trädgårdar. Blommandes som de alltid har gjort. Det är även en av våra mest långlivade perenner och det är många av oss som har en speciell relation till pionerna.

Text och foto: Anna Theorin

Pioner är tåliga och lättskötta perenner som inte bara har vackra höstfärger och blommar fint. De är även utmärkta till snitt och som solitärer i gräsmattan. Man behöver alltså inte ha dem i en rabatt. Se bara till att det är ogräsfritt och att plätten där du tänkt plantera går att komma åt runt om med gräsklipparen utan att skada pionerna. Man kan även ha pioner planterade i kruka, det kan dock bli lite tråkigt om man inte har något mer planterat däri. De blommar inte länge, men när de väl blommar är de underbara!

Plantering av pioner.

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

Pioner vill stå i väldränerad jord som gärna innehåller en del lera. De klarar allt från sol till halvskugga men blommar längre om de står i halvskugga. Tänk på att fundera noga kring vart du vill ha dina pioner. De gillar inte att man flyttar på dem och kan då blomvägra i flera år om det vill sig riktigt illa.

Den bästa tiden för plantering av pioner är tveklöst på hösten. Vårplantering fungerar inte lika bra. Man ska plantera pioner grunt. Om man planterar för djupt så kommer inte skotten orka upp på våren. Man kan se små röda skott på hösten ovan jord och det är ingen fara. Plantera pionerna eller rotdelarna 5-6 cm eller precis i krukkant om det är pioner från kruka. Täck gärna pionerna med löv eller granris på vintern de första åren.

Skötsel

När man väl har fått pionerna att etablera sig är de mycket lättskötta. På våren kan man gödsla med kogödsel, se bara till att inte täcka skotten med gödsel då de gärna bränns. Pionerna kan behöva stöd, ställ ut stöden när skotten är på väg upp. Det är svårt att få till det bra när den börjat blomma och bli tung. Om det är väldigt torrt på våren kan man vattna lätt. Då får man bättre blommor. Eftersom pionerna inte blommar så länge får man verkligen njuta av dem när de blommar. Plocka in buketter till snitt och njut!

Om pionerna får bladfläckssjuka, det blir svarta prickar eller fläckar, kan man klippa ner pionerna på hösten och bränna bladen. Om de inte har den sjukdomen så låter man bladen vissna ner som vanligt på hösten och kan klippa bort dem på våren. Men var försiktig, det är lätt att man skadar de röda små skotten när man klipper bort det vissna.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB