Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Pioner i mängder!

Det finns massor av olika pionsorter i odling. Vissa anses som svårflirtade skönheter, andra är mycket härdiga och förnöjsamma. Tänk bara på gamla torpställen där ingen har odlat på många år. Vad är det du ofta hittar på gården bland sly och ogräs? Jo, pioner!

Av Sylvia Svensson

De stora, försommarblommande fantastiska perennerna som i dagligt tal kallas pioner är vanligen hybrider av lukt- och bergpioner. Det är svårt att se skillnad på lukt-, bond- och bergpioner, men det går kanske att lukta sig fram till vilken som är vilken. De två sistnämnda luktar just ingenting medan luktpionen doftar ofta himmelskt.

Bergpion och luktpion

Bergpion, tidigare kallad bollpion, Paeonia officinalis, är en mycket gammal trädgårdsväxt hos oss. Det var Linné som gav detta namn till alla pioner som odlades på den tiden, men numera har man skilt arter och sorter åt.

Det finns några få namnsorter kvar av bergpion, till exempel ’Anemoniflora’ och ’Anemoniflora Rosea’, men de flesta är numera överförda till Paeonia x festiva-gruppen.

Bergpionen blommar i maj-juni, den blir ca 60 centimeter hög och har samma krav på jord och läge som de övriga pionerna.

Luktpioner, Paeonia lactiflora, utgör den största piongruppen. Själva arten odlas knappast numera, men det finns tusentals namnsorter. Bladen är oftast dubbelt 3-fingrade och stjälkarna har en rödaktig ton. Det sitter vanligen flera blommor på varje stjälk. Den blommar något senare, i juni-juli.

Blommorna kan vara allt från enkla, halvfyllda och ”tofsiga” till mycket tätt fyllda. Färgskalan sträcker sig från rent vitt via olika nyanser av rosa till rött. Många sorter har inslag av flera färger. Även höjden varierar, från 60 centimeter till nästan meterhöga.

#Planera och plantera#

Både arterna och deras hybrider mår bra av att få stå ifred i många år, pioner gillar inte att flyttas när de väl har blivit planterade.

Plantera pioner bör du helst göra på hösten. September är en perfekt månad både för plantering av nya pioner och för att dela och flytta pioner om du måste det. Tänk på vilken sida som är upp och ner på jordstammen, se till att "ögonen" kommer uppåt. Plantera inte för djupt, rotknölens ovansida bör hamna cirka 5 centimeter under jorden.

#Så vill pionerna ha det#

Jorden bör vara djup och humusrik, något kalkhaltig och med inblandning av lera. Det är också viktigt att jorden är både fuktighetshållande och väldränerad. Blanda gärna välbrunnen naturgödsel och benmjöl i jorden. Gödsla pionerna på våren med naturgödsel. Vattna vid behov!

Pionerna föredrar ett soligt läge men tål några timmars skugga under dagen.

#Läs mer om pioner#

Läs gärna även den här artikeln om buskpioner: Magnifika buskpioner

#Nyhetsbrev Odla.nu#

Vill du få tips om trädgård och odling samt information och fina erbjudanden om våra aktuella växter, fröer med mera? Då är du varmt välkommen att anmäla dig till vårt kostnadsfria Nyhetsbrev här: Odla.nu Nyhetsbrev

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB