Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Pioner i mängder!

Det finns massor av olika pionsorter i odling. Vissa anses som svårflirtade skönheter, andra är mycket härdiga och förnöjsamma. Tänk bara på gamla torpställen där ingen har odlat på många år. Vad är det du ofta hittar på gården bland sly och ogräs? Jo, pioner!

Här är en uppdaterad, något utökad version av din pion-text – med bibehållen struktur, moderniserad information och länkar på relevanta ställen.


De ståtliga, försommarblommande perennerna vi kallar pioner är ofta hybrider mellan luktpion och bergpion. De liknar varandra mycket som unga plantor och det kan vara svårt att skilja på luktpion, bondpion och bergpion bara genom att titta – men doften avslöjar ofta vilken som är vilken. Berg- och bondpioner saknar oftast tydlig doft, medan luktpioner bjuder på en förföriskt ljuvlig blomdoft.

Bergpion och luktpion – klassiker i trädgården

Om bergpionen

Bergpion (Paeonia officinalis), tidigare kallad bollpion, är en av våra äldsta kulturväxter och har länge funnits i svenska trädgårdar. Det var Carl von Linné som på sin tid kallade samtliga odlade pioner för officinalis, men idag hålls arterna isär och flera olika sorter har tagits fram genom åren.

Några äldre namnsorter av bergpion lever kvar, som ’Anemoniflora’ och ’Anemoniflora Rosea’. Dock har de flesta sorter flyttats över till Paeonia x festiva-gruppen. Bergpionen blommar vanligtvis redan i maj till juni, är ungefär 60 cm hög och ställer samma krav på jord och växtplats som övriga pioner.

Pionernas historia och många skötselråd hittar du hos Odla.nu!

Om luktpionen

Luktpionen (Paeonia lactiflora) tillhör idag den största piongruppen i svenska trädgårdar. Själva arten odlas inte så ofta längre, men det finns tusentals namnsorter att välja bland. Luktpionen känns igen på sina ofta dubbelt treflikiga blad och rödtonade stjälkar. På varje stjälk bildas oftast flera blommor.

Blomningen sker något senare än bergpionens, från juni och en bit in i juli. Blommorna varierar mycket i utseende: de kan vara enkla, halvfyllda, tofsiga eller tätt fyllda, och färgskalan sträcker sig från rent vitt, via rosa i olika nyanser, till djupt rött – många sorter är dessutom flerfärgade. Höjden varierar från ca 60 cm upp till drygt en meter. Doften är ofta helt fantastisk.

Vill du veta mer om odlade pionarter och skillnader mellan dem, se gärna Odla.nu:s pionartiklar.

Planera och plantera pioner

När och hur ska pioner planteras?

Pioner vill stå orörda under lång tid. Låt därför både arter och hybrider få stå ifred – pioner ogillar att flyttas när de väl etablerat sig. Om du ändå behöver plantera nytt eller dela plantor (vilket kan behövas för äldre exemplar som blommar mindre), så är hösten allra bäst för detta. September räknas som idealisk, både för nyplantering och delning/förflyttning.

Viktiga planteringsråd

  • Se vilken sida som är upp och ned på jordstammen – tillväxtpunkterna ("ögonen") ska peka uppåt.
  • Plantera så att ovansidan av rotknölen hamnar ca 5 cm under jordytan. Om det hamnar djupare kan blomningen bli sämre.

Så vill pionerna ha det

Jord och växtplats

Pioner trivs bäst i djup, humusrik, näringsrik jord som gärna får vara lätt kalkhaltig och gärna inblandad med lite lera – för både struktur och fuktighetshållande egenskaper. Det är viktigt att jorden är väldränerad men ändå håller fukt under torra perioder. Blanda gärna ner välbrunnen naturgödsel och lite benmjöl inför plantering, och fortsätt att gödsla sparsamt varje vår. Glöm inte att vattna om det är torrt!

Ljuset pionerna behöver

Pionerna föredrar soliga växtplatser, även om de klarar några timmars skugga under dagen utan att blomma sämre.

Andra pionfavoriter och vidare läsning

Förutom de vanliga örtartade pionerna finns även praktfulla buskpioner för den pionfrälste trädgårdsodlaren. Läs mer om dem här: Magnifika buskpioner

Rekommenderad läsning

Bild: Praktfull luktpion i blomning

Skillnader och likheter mellan bergpion och luktpion

Översikt

  • Bergpion:

    • Blommar i maj–juni.
    • Ca 60 cm hög.
    • Saknar nästan helt doft.
    • Har ofta en enkel blomma per stjälk.
    • Vanligare i äldre trädgårdar.
  • Luktpion:

    • Blommar i juni–juli.
    • 60–100 cm höga, ibland högre.
    • Doften är oftast stark och söt.
    • Flera blommor per stjälk.
    • Flera tusen namnsorter i olika färger, former och färgskiftningar.

Båda arterna trivs bäst i djup, näringsrik och väldränerad jord, och ska stå luftigt och soligt. Ge pionerna god omvårdnad vid planteringen och låt dem sedan stå ifred – så kan du njuta av ett fantastiskt blomsterprakt och vackra, tåliga perenner i många år framöver.


Vill du få fler tips om trädgård och odling samt ta del av aktuella erbjudanden? Anmäl dig gärna till vårt kostnadsfria nyhetsbrev på Odla.nu!


Läs gärna mer om pioner hos Odla.nu eller fördjupa dig i hur du lyckas med buskpioner.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB