Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Perenner i zon halvåtta

Det finns två huvudanledningar till att det är så kul att arbeta med trädgård – det som växer i den och alla fantastiska trädgårdsentusiaster! Bo Önell odlar sin prunkande och varierande trädgård i zon halvåtta, enligt honom själv, och verkar inte se några begränsningar i någonting.

Omarbetad text efter Marie Olaussons "Perennbacke utan like" i Tidskriften Trädgård Norr nr 2/2011.

Av Katarina Kihlberg Foto: Marie Olausson

Bo Önell bor i Skarvsjöby i Västerbottens län i Lappland. Mellan Storuman och Vilhelmina. Hans trädgård korsas av E45 och ligger, som han själv definierar det, i zon halvåtta. Inte de enklaste förhållandena alltså och ändå möts besökaren av en blomsterprakt utan dess like.

Livslångt intresse

Redan som elvaåring var Bosse intresserad av växter. Han fick sin första planta av mormodern, en brandgul lilja som nu finns lite överallt i trädgården. Ända sedan dess har han donat och planterat och "knyckt" växter från övergivna stationshus och ödetorp. Många av växterna finns fortfarande i trädgården idag. Bosse ser det som en kulturgärning att bevara och föra sorter vidare.

Tålamod och "glömska"

Trädgården är, som för så många av oss, rena terapin för Bosse. Klockan fem på morgonen börjar han sitt dagsverke. Han sticklingsförökar och frösår och det handlar hela tiden om rejäla tag. Sticklingarna tar sig bäst om han sätter dem direkt i backen och frösådderna får stå ett par år om de inte tar sig. Inget duttande här inte. Han märker såkärlen noga och väntar och ser, ibland gror de både ett eller två år senare. Ungefär i februari ställer Bo ut sina frösådder under snön. Där "glömmer" han bort dem till i början av maj. Denna metod läste han om i STA:s (Sällskapet Trädgårdsamatörernas) tidning och har använt sedan dess. I början av juli skolar han om till krukor.

– Det går lika bra för alla perenner, konstaterar Bosse.

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

Tävlar i Trädgårdstoppen

Söndagen den 3 april deltar Bosse och hans trädgård i Trädgårdstoppen på TV8. Det är tredje avsnittet i programmet som jagar Sverige runt efter den finaste av alla trädgårdar. Missa inte söndagens program! Det är spännande och imponerande att en trädgård som ligger i en så tuff odlingszon stolt tävlar om att koras till landets vackraste! Var vi än bor i landet kan vi lära oss av hur Bo Önell odlar sin halvåtta-zon! Läs mer om Trädgårdstoppen här på Odla.nu.

Ett urval

Här visas ett urval av perennerna som Bosse med framgång odla i zon halvåtta.

#På stora bilden:#

Brokbladig kaukasisk förgätmigej, Brunnera macrophylla ´Variegata´ ses till vänster, blå violer, Cornuta-hybrid är en överlevare! De köptes på 80-talet. Vinbärsbusken har funnits sedan barndomen.

#Övriga bilder:#

1. Aklejrutan, Thalictrum aquilefolium, som Bosse kallar ”fribrytare” eftersom den sprider sig, men den får stå kvar lite här och där. Och här har den inga löss!

2. Blå bergvallmo, Meconopsis betonicifolia ´Lingholm´. "Alla heter så numera", berättar Bo.

3. Ljusblå bergvallmo, en ”Hannelottes special”, som Hannelotte Kindlund odlar i Övertänger, Dalarna, zon 5–6.

4. Sommarviva, Primula florindae ´Rubra´, Så mycket av bara en enda planta

5. Iris variegata, "Färgförändringar på olika plantor kan bero på att det är olika kloner. "Det kan även bero på jordmånen", berättar Bo.

6. Rosenrot, Rhodiola rosea, med rosa blommor.

7. Troligen en Indisk riddarsporre, Delphinium cashmerianum, den har stor blomma och blir bara 20 cm hög. Eventuellt kan det vara en myskriddarsporre, Delphinium brunoianum, ursprungligen en frösådd och nu har namnskylten försvunnit.

8. Perenn fingerborgsblomma, Digitalis grandiflora, blir ca 50 cm hög. Denna har växt här ca 15 år, en mycket pålitlig perenn!

9. Baggsöta, Gentiana purpurea, är vildväxande i Sverige men är mycket ovanlig. Utslagen är den mycket vacker, ser nästan ut som en tulpan."Lättodlad", tycker Bo, "den frösår sig här. Här är blomman sluten, den öppnar sig vid sol!"

10 Ängsnäva, Geranium pratense ´Double Jewel´.

Vill du läsa mer och se fler bilder från Bo Önells Trädgård, kontakta Trädgård Norr

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB