Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Perenner i zon halvåtta

Det finns två huvudanledningar till att det är så kul att arbeta med trädgård – det som växer i den och alla fantastiska trädgårdsentusiaster! Bo Önell odlar sin prunkande och varierande trädgård i zon halvåtta, enligt honom själv, och verkar inte se några begränsningar i någonting.

Omarbetad text efter Marie Olaussons "Perennbacke utan like" i Tidskriften Trädgård Norr nr 2/2011
Av Katarina Kihlberg
Foto: Marie Olausson

Om en trädgård i lappländsk utkant

Bo Önell bor i Skarvsjöby i Västerbottens län i Lappland, mellan Storuman och Vilhelmina. Hans trädgård, som korsas av E45, ligger i vad han själv kallar "zon halvåtta" – ett uttryck som vittnar om ett mycket utmanande odlingsklimat med långa, kalla vintrar och kort växtsäsong. Trots dessa tuffa förutsättningar möts besökare av en blomsterprakt utan dess like.

Livslångt intresse och växternas kulturarv

Bosse är trädgårdsentusiast sedan barnsben. Redan som elvaåring väcktes hans intresse då han fick sin första planta av sin mormor – en brandgul lilja, som nu pryder trädgården på flera platser. Genom åren har han samlat växter, inte bara från plantskolor utan även från övergivna stationshus och ödetorp. Många av dessa växter lever kvar i hans trädgård ännu idag. Bosse betraktar sitt samlande som en kulturgärning – att bevara och sprida äldre sorter är att föra växternas och trädgårdskulturens historia vidare.

Tålamod, envishet och vinterns "glömska"

För Bosse är trädgården en form av terapi, och han börjar ofta sitt arbete redan vid femtiden på morgonen. Hans metoder är präglade av enkla och rejäla tag. Sticklingar sätts direkt i jorden, och frösådder lämnas att stå ett par år om det behövs – ett bevis på både tålamod och tillit till naturens egen rytm. Inget småduttande här – Bosse märker såkärlen noggrant och väntar sedan, ibland i både ett och två år innan fröerna visar liv.

En av hans beprövade metoder är att ställa ut sina frösådder under snön i februari och "glömma" dem till början av maj. Denna metod, inspirerad av Sällskapet Trädgårdsamatörernas tidning, utnyttjar snö och kyla för naturlig stratifiering och passar utmärkt för norrländska förhållanden. Vid månadsskiftet juni–juli skolar han om till krukor, och hävdar bestämt:
– Det går lika bra för alla perenner.

Uppmärksammad av media och tävlar i Trädgårdstoppen

Bosse och hans trädgård har väckt både nationellt och internationellt intresse och har bland annat uppmärksammats av den brittiska trädgårdstidningen The English Garden. Söndagen den 3 april deltar han och sin trädgård i Trädgårdstoppen på TV8 – ett program som reser Sverige runt i jakt på landets vackraste trädgård. Att Bosse vågar tävla med sin trädgård i en sådan utmanande zon är både inspirerande och imponerande. Oavsett var vi själva odlar i landet kan vi lära oss mycket av hans uthållighet och odlingsfilosofi.

Framgångsrika perenner i zon halvåtta

I hans trädgård samsas många vackra och tåliga perenner, väljda både för sin skönhet och sin förmåga att klara det nordliga klimatet:

På stora bilden:
Brokbladig kaukasisk förgätmigej, Brunnera macrophylla 'Variegata', finns till vänster. De blå violerna, Cornuta-hybrider från 80-talet, är verkliga överlevare. Vinbärsbusken har stått där ända sedan Bosse var barn.

Övriga bilder:

  1. Aklejruta (Thalictrum aquilefolium) – en "fribrytare" som gärna sprider sig, men får stå kvar lite här och där då den är frisk och fri från löss.
  2. Blå bergvallmo (Meconopsis betonicifolia 'Lingholm') – denna sort har blivit standard, säger Bo.
  3. Ljusblå bergvallmo – en "Hannelottes special", tagen hem från Övertänger i Dalarna, zon 5–6.
  4. Sommarviva (Primula florindae 'Rubra') – otroligt rik blomning från endast en planta.
  5. Iris variegata – färgvariationerna kan bero på att det är olika kloner, eller på jordmånen.
  6. Rosenrot (Rhodiola rosea) – med vackert rosa blommor.
  7. Indisk riddarsporre (Delphinium cashmerianum), eller kanske myskriddarsporre (Delphinium brunoianum) – lågväxande och ursprungligen en frösådd utan namnskylt kvar.
  8. Perenn fingerborgsblomma (Digitalis grandiflora) – stadig, långlivad växt som bosatt sig i trädgården i över 15 år.
  9. Baggsöta (Gentiana purpurea) – vildväxande men ovanlig i Sverige, lättodlad och självspridande; blomman öppnar sig vid solsken.
  10. Ängsnäva (Geranium pratense 'Double Jewel') – robust och mycket dekorativ.

Vill du läsa mer om Bosse, få inspiration och se fler bilder från Bo Önells trädgård, kontakta gärna Trädgård Norr, där du hittar fler reportage, odlingsråd och lärorika artiklar särskilt för dig som odlar i tuffare klimat.

Mer om Trädgård Norr

Tidskriften Trädgård Norr, där Marie Olausson är en av skribenterna, är en ovärderlig källa för alla som vill lyckas med odling i norra Sverige. Här hittar du både kunskap och inspiration kring trädgårdsliv i de nordliga odlingszonerna – och beviset på att blomstrande trädgårdar är möjliga, även "i zon halvåtta".

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB