Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Perenner och buskar för torra, soliga lägen!

Att välja växter till olika lägen i trädgården kan vara svårt. Speciellt om man har ett riktigt torrt läge och vill ha någonting som passar och som blir vackert och trivs. Om man planterar växter som trivs i torra lägen så krävs en del vattning första säsongen för att växterna ska etablera sig bra och som med alla andra växter vill de ha tillskottsbevattning under längre torka.

Text: Anna Theorin

Att välja växter efter de platser och förutsättningar man har är det bästa. Då får man vackra plantor som verkligen kommer till sin rätt. Om man planterar en växt som vill ha fuktigt på en torr plats blir det ett himla spring med vattenkannan och växten kommer aldrig bli så fin och frodig som man vill ha den. Rätt växt på rätt plats är ett motto att gå efter!

Vi börjar med lite perenner, alla perenner är härdiga i hela landet om inget annat anges.

Kaukasisk fetblad " Schorbuser Blut"

Det finns många sorter av Kaukasiskt fetblad på marknaden och alla passar torra, soliga lägen perfekt! Breder ut sig vackert och är en fin växt i framkant på en rabatt eller på ställen där det är riktigt dåligt med jord. Blir bara några centimeter hög och är en bi och humleväxt att räkna med. Insekterna flockas runt de rosa blommorna på sommaren. En favorit på platser där det är supertorrt eller ritkigt stenigt och dålig jordmån. Jag tycker den passar vackert ihop med mörkbladiga växter. Ni hittar den här!

 Röd Solhatt "Postman"

Fantastiska solhattar! De lyser verkligen upp i rabatten! Vill stå soligt och väldränerat och klarar torka bra. Sprider sig med frön men är enkel att flytta eller dra upp om man får för många. Men hur kan man få för många solhattar? :) Sorten "Postman" blir cirka 60 cm hög och har ett stadigt upprätt växtsätt. Den passar bra som stöd mot skirare perenner. Blommar från Juli - September och även oktober om månaden är varm nog. Ni hittar alla våra solhattar här!

Anisisop "Blue Fortune"

Om man gillar kalla färger i sin rabatt ska man spana in Anisisopen! Den är helt fantastisk med höga spiror på 80 cm. Blommar från Juli-Septemeber men är väldigt vacker om den får stå kvar under vinter. Blir fina siluetter i trädgården då. Vill stå väldränerat och soligt. Men det bästa av allt är att Anisisopen är en riktig fjärilsmagnet, humlor, bin och alla insekter fullkomligt älskar den. En kanonväxt! Ni hittar den här.

Slätbladigt oxbär

En fantastiskt bra marktäckare där det är extra torrt. Blir cirka en halv meter hög och en meter bred. Täcker bra eftersom grenverket är tätt. Blommar med rosa blommor i juni och får vackra röda bär på hösten. Bladen sitter kvar länge men den är inte vintergrön. Klarar både sol och halvskugga och vill självklart ha det väldränerat. Zon 1-5. Ni hittar den här.

Liten Rosenkvitten "Motala"

Väldigt vacker liten buske. Blir en halv meter hög och 1-2 m bred. Blommar med orangeröda blommor i Maj-Juni och får sen gula frukter. Frukterna går att göra bland annat marmelad på. Kan skjuta iväg rotskott, dessa kan man antingen plantera om, låta vara eller klippa av. Vill stå i sol eller halvskugga och väldränerat. Zon 1-5. Ni hittar den här.

Tok "Limelight"

En käck liten buske som det planteras för lite av. Blir en halv meter hög och lika bred. Jag tycker den passar bäst i grupper om tre. Men det bästa av allt är att den blommar från Maj-Oktober. Jag vet ingen annan växt som gör det. Går att klippa till olika former om man vill men den håller en ganska rund form av sig själv. Kan stå i sol till halvskugga och klarar både fuktigare och riktigt torra jordar. Kanonsort! Ni hitar den här.

Relaterade produkter

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB