Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Perenner för alla lägen.

Man kan skapa så mycket med perenner. Det finns i alla färger du kan tänka dig, vackra bladteckningar eller en underbar blomma som doftar. De återkommer år efter år med blommor och växtkraft, inte mycket begär de i utbyte heller. En hög perenn kan utan problem ersätta buskar och mindre träd. De är så tacksamma, lättskötta och helt enkelt underbara!

Text och bild: Anna Theorin

Här hittar ni alla våra perenner vi har i lager!

Perenner är namnet på de växter som återkommer år efter år. De trofasta och tåliga. De som vissnar ner på hösten men som kommer igen när värmen börjar stiga. Som en björn som går i ide. När vårluften börjar bli klarare, när fåglarna börjar kvittra och man kan värma sig i solens strålar emot en vägg. Ja då börjar perennerna röra på sig under marken. Samla kraft inför sommaren som kommer. Och jag är så tacksam för mina perenner. Mina återkommande vänner som hälsar mig att våren är här och sommaren bara ett stenkast bort.

Det som är så underbart med just perenner är att det finns en sort för alla. Vissa klarar att stå i kruka på en balkong. Vissa trivs bäst bakom huset på norrsidan. Vissa vill stå i solen och steka. De är som människor. Ingen perenn är den andra lik men alla är lika vackra.

När skuggbräckan blommat klart tar Blodnävan "Max Frei" över rollen för blomningen! Han står i skuggan hos mig så det är inte lika mycket blomning som om han hade stått där han egentligen vill stå. I solen.

Det som är så roligt när man skapar med perenner är att du kan få blomning från tidig vår till sen höst. Vissa blommar mitt i vintern till och med, se bara på Julrosen! En perenn som kan blomma i februari om man har tur. Man kan antingen planera sin rabatt så att någon växt alltid blommar men jag måste erkänna att jag inte alltid gör så. Jag hittade en så underbar kombination som är vackrare än vackrast tillsammans. De två är de enda som finns i den rabatten. Men det gör inget. För när den väl blommar, är den magisk.

Vitpytta och Malva ihop. Högresta växter båda två, men oj så fina de är tillsammans.

Men inte att förglömma de där växterna som drar ögat till sig. Som syns och vill synas! De som inte behöver någon introduktion och som man bara älskar vid första blick.

Höstanemonen, den riktigt lyser på kvällen och dess silvriga knoppar ser ut som sammet.

Kungsljus "Album" är en riktig ögonmagnet! Här tillsammans med Blodtopp, Stjärnflocka och Pipört.

Sen kommer ju då onekligen hösten. Med kyligare luft och fuktiga vindar. Då finns det några som brukar få mig på gott humör. Blommar in i frosten och gör hösten lite bättre och lite roligare. Man ska tänka på att få in lite senblommande växter i rabatterna. De gör så mycket när mörkret börjar komma och alla andra plantor börjar sakta av och vissna ner.

Rosenflockeln blir över 1,50 cm hög och blommar långt in på hösten.

Trädgårdssolbruden lyser upp vackert på sensommaren långt in på hösten och vissnar till och med ner vackert!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB