Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Pelargonsticklingar och skötsel av pelargoner!

Att dra upp egna pelargoner från sticklingar är inte så svårt. Men det kan ta lite tid och du behöver ha pelargoner som är friska och fina hemma för att ta sticklingar av. Så kallade moderplantor. Dessa får gärna vara av det lite större slaget så de tål en del klippning. Att ta hand om pelargoner är enkelt men det är vissa saker du behöver tänka på för att få dem att blomma hela sommaren och en bit in på vintern.

Text och bild: Anna Theorin

Sticklingar

Jag brukar välja att låta mina sticklingar rota sig i vatten innan jag planterar dem. Det är främst för att jag tycker jorden torkar ut fort om man sätter dem i ren jord med en gång. Man kan låta dem rota sig i jord med, men det är lite mer vanskligt enligt mig.

För att ta en stickling så klipper du av toppskott på en befintlig pelargon (moderplantan). Du tar och klipper ovanför ett bladpar på moderplantan så den inte får bruna toppar efter ett tag och förgrenar sig fint. Se till så din moderplanta är i fin kondition. Det betyder att den ska vara fri från ohyra och skadedjur, ha ett friskt grönt bladverk och verka allmänt pigg på livet.

Sätt sen hela sticklingen i en skål eller glas med vatten. Nu får du vänta ett tag innan rötterna börjar komma men det är väl värt väntan. Byt vatten emellanåt och som du märker kommer pelargonen att dricka en hel del så fort den producerat en rot så låt den inte stå torr.

Här ser ni en bild på pelargoner jag ska plantera. Den ena är en Dr Westerlund och den andra är någon rosa variant som jag haft länge. Jag låter dem torka upp en snabbis på en bit papper medans jag förbereder krukorna. (Den som inte hunnit få några rötter åker tillbaka till vattenglaset.)

Jag använder mig av lerkrukor till alla mina pelargoner eftersom jag tycker att det är både snyggt och enkelt att avgöra när det är torrt i krukorna. Fyll botten med lecakulor eller skärvor från trasiga krukor. Sen planterar jag dem i vanlig blomjord, ni hittar den här. Jag planterar mina sticklingar två och två i krukorna eftersom jag vill ha ett fluffigt resultat redan den här sommaren. Tänk dock på att de som är planterade som i bilden nedan måste planteras om till en större kruka senast nästa vår om inte i höst. Jag planterar mina pelargoner djupt i krukan eftersom de inte har ett kraftigt rotsystem som kan förankra dem än. Ta bort de bladen som hamnar under jord innan bara.

Så var du klar! Vattna med jämna mellanrum men låt gärna pelargonerna torka upp emellan. Jag börjar gödsla med speciellt framtaget pelargongödsel som ni hittar här. Efter att jag börjat använda speciellt pelargongödsel tycker jag växterna blommar mer och håller sig fina under vintern längre.

Skötsel

Pelargoner är mycket enkla krukväxter. De blommar hela sommaren, tål torka och söderläge samt att de är ätbara. En perfekt krukväxt helt enkelt! Jag måste först bara säga att jag inte övervintrar mina pelargoner på ett mörkt, svalt ställe. De får stå på fönsterbrädan, vissa hela året och vissa flyttar in på sensommaren från sin plats ute. Jag har provat att ha dem i källaren men jag tycker de blir bättre på fönsterbrädan om jag ska vara ärlig. Något gängliga men lite gladare. När man odlar pelargoner får man räkna med att några stryker med en vinter ibland. Det är inte så mycket man kan göra åt det speciellt inte om man övervintrar dem mörkt och svalt.

När ljuset börjar komma tillbaka som nu i början på April och man ser att de vaknar till liv lite planterar jag om alla mina pelargoner. De som redan står i stora krukor skakar jag bort all jord på, klipper till rötterna och sen i med ny jord i samma kruka. De som står i för små krukor får helt nya, större krukor och jag beskär inte rötterna på dessa om de ser bra ut. Det är även i samma veva jag tar mina sticklingar.

Efter fyra veckor i den nya jorden börjar jag gödsla igen med pelargongödsel varje vecka. Späd med vatten enligt instruktionerna på flaskan. Detta frotsätter jag med varje vecka in på vintern. Så länge jag ser att pelargonerna växer och blommar gödslar jag och slutar tvärt när jag ser att de går in i vila.

Vattningen av pelargoner är enkel den med. Vattna mycket, men sällan. Pelargoner gillar att torka ut ibland och blommar då ännu mer. Om du småskvätter lite varje dag blir ingen pelargon glad. Så ge dem en riktig rotblöta och låt den sen torka upp till nästa gång. Placeringen av pelargoner kan tyckas enkel, mycket sol och varmt utomhus. Men tänk på att doftpelargoner oftast vill stå mer skuggigt än andra. Placera gärna era doftpelargoner i halvskugga och era andra i full sol.

De tål inte frost utan får mörka, röda blad. Då är det dags att plocka in pelargonerna för att spendera vintern inomhus!

Om ni inte vill ta era egna sticklingar eller vill prova på någon ny sort hittar ni våra pelargonsticklingar här.

Relaterade produkter

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB