Pelargonsticklingar och skötsel av pelargoner!
Sticklingar
Att föröka pelargoner med sticklingar är enkelt och roligt, och ger snabbt flera nya plantor till fönsterbrädan eller trädgården. Jag brukar välja att låta mina sticklingar rota sig i vatten innan jag planterar dem. Det är främst för att jag tycker jorden torkar ut för fort om man sätter dem direkt i jord, vilket gör det mer riskabelt att få snygga och starka rötter. Vill du hellre rota dina sticklingar i jord går det också bra, men var då noga med att hålla jorden lätt fuktig men absolut inte blöt.
Så här gör jag
För att ta en stickling klipper du helt enkelt av ett toppskott från en befintlig pelargon (moderplantan). Klipp av precis ovanför ett bladpar, så minskar risken för bruna toppar och hjälper moderplantan att förgrena sig fint. Det är viktigt att moderplantan är frisk och pigg – inga tecken på skadeinsekter, ohyra eller sjukdomar, och bladen ska vara friskt gröna.
Sätt sedan hela sticklingen i ett glas eller en liten skål med vatten. Nu får du vänta ett tag innan rötterna kommer, men det är värt väntan! Byt vatten med jämna mellanrum. När sticklingen har fått rötter dricker den snabbt upp vattnet, så håll koll och låt aldrig sticklingen stå torrt.
Här ser ni en av mina planteringsförberedelser: den ena sticklingen är en Dr Westerlund och den andra är en rosa sort jag haft i många år. Jag brukar låta sticklingarna torka upp snabbt på en bit hushållspapper medan jag förbereder krukorna. De sticklingar som inte fått rötter än får gå tillbaka till vattenglaset tills de är redo.
Plantering av sticklingarna
Till mina pelargoner använder jag gärna lerkrukor; det är både snyggt och lätt att avgöra när det är dags att vattna. Fyll botten med lecakulor eller några krukskärvor för dränering. Plantera sedan sticklingarna i vanlig blomjord – ni hittar den här. Jag planterar ofta två sticklingar i samma kruka så att det blir ett buskigt och fluffigt resultat redan första sommaren. Kom bara ihåg att plantera om till en större kruka senast till nästa vår om du vill att plantorna ska fortsätta växa bra. Jag sätter sticklingarna relativt djupt, och tar alltid bort de blad som annars skulle hamna under jord.
Så var det klart! Vattna regelbundet men låt alltid jorden torka ut mellan vattningarna. Efter en månad i ny jord brukar jag börja gödsla, helst med ett speciellt framtaget pelargongödsel – ni hittar det här. Jag har märkt att växterna blommar rikligare och håller sig fina längre på vintern när jag använder den här gödseln.
Skötsel
Pelargoner är fantastiska och tåliga krukväxter. De blommar hela sommaren, klarar torka och älskar söderläge – dessutom är många sorter ätbara. Min erfarenhet är att det går minst lika bra att övervintra pelargoner direkt på fönsterbrädan som att försöka med en mörk och sval källare. Visst blir de ibland lite gängliga, men de verkar också bli gladare och piggare. Det är helt naturligt att några dör över vintern och särskilt om du övervintrar dem kallt och mörkt, men desto roligare blir det när flest klarar sig.
Omplantering och näring
När ljuset återvänder på våren (runt april) och plantorna sätter fart brukar jag plantera om alla pelargoner. De som redan står i stora krukor skakar jag bort så mycket jord som möjligt och beskär lite bland rötterna, innan jag sätter tillbaka dem i samma kruka med ny jord. De mindre plantorna får varsitt större kärl och får behålla sina rötter orörda om de ser fina ut. Det är också nu det är lättast att ta nya sticklingar.
När plantorna stått i ny jord fyra veckor börjar jag gödsla varje vecka med gödsel – späd enligt instruktion på flaskan och fortsätt så länge dina pelargoner växer och blommar. När de sedan går in i vintervila kan du sluta gödsla tvärt.
Vattning och placering
Vattna rejält men sällan. Just pelargoner är tacksamma på det viset; de vill nästan hellre torka upp ordentligt än att bli småvattnade dagligen. Rotblöta, torka – och om igen! Placera pelargoner soligt och varmt, men tänk på att doftpelargoner ofta vill stå i halvskugga eller skyddad från den allra hetaste solen.
Kom ihåg att pelargoner är känsliga för frost och får mörka, röda blad av kyla. Då är det dags att plocka in dem för vinterförvaring!