Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Pärlrönn

Månadens Växt i oktober 2001 är Sorbus koehneana

KINESISK RÖNN MED VITA BÄR HÖSTFÄGRING I TRÄDGÅRDEN

Rönnar är lättodlade och har fått ny renässans i svenska trädgårdar. Nu på hösten visar de upp sina vackra bärklasar i olika färger. Pärlrönn med sina granna vita bär har valts till Månadens Växt i oktober.

Förr hette det att mycket rönnbär siade om en kall vinter. Kanske var det sant, och inte minst småfåglarna uppskattar bären under stränga vintrar. Men idag kan de få mer än nog, för dagens trädgårdsrönnar bär alla överdådigt med höstbär, utan att vi sett spår på en så plötsligt klimatförändring.

Rönnarna hör till släktet Sorbus och det finns närmare 100 olika arter att välja mellan. Dessutom korsar de sig ibland sinsemellan. Eftersom Sorbus är en naturlig växt på norra halvklotet och många arter klarar sig bra även i norra Sverige, så har man särskilt i Skandinavien satsat på att få fram odlingsvärda trädgårdssorter. Utöver härdighet och bärrikedom ska de inte växa sig för stora utan passa in i normalstora villaträdgårdar.

Idag finns det flera bra rönnar att välja mellan. De är alla lättodlade och anspråkslösa vad gäller jord och växtplats. Man kan välja på växtformer, bladens flikighet och inte minst bärens färg. För tvärtemot vad många tror så finns det numera rönn med röda, gula, orange, rosa eller vita bär.

Pärlrönn, med Sorbus koehneana som vetenskapligt namn, är ett riktigt litet smycke i varje trädgård. Den har sitt ursprung i Kina och bildar ett nätt litet träd eller buske på 2-3 meter. Växtsättet är mycket gracilt och upprätt men de tunna grenarna har en mjukt hängande form. Bladen är små och fintandade. På försommaren blommar buskarna med små vita blommor, men det är framför allt på hösten som pärlrönnen kommer till sin rätt.

Då framträder de kontrastrika färgerna, med rikligt med vita runda bär på röda skaft. Samtidigt övergår de flikiga rönnbladen i en allt djupare blodröd färg. Senare på vintern bildas stora vinterknoppar, täckta med knoppfjäll.

Med sina små krav på växtbetingelser så passar pärlrönn in på många ställen i trädgården. Den är precis lagom i ett torvparti med surjordsväxter eller som solitär lite vid sidan om. Den passar också fint i samplanteringar med perenner, låga buskar i stenanläggningar och vid vatten.

Kanske ska man tillägga att pärlrönnens vita bär inte verkar lika attraktiva på småfåglarna som de röda, utan får sitta kvar och pryda längre, även kalla vintrar.


Pärlrönn
Sorbus koehneanaFoto: PPH

Månadens Växt
Ett samarbete mellan Plant Publicity Holland och svenska garden- centerorganisationer.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB