Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Pärlhyacinter

Släktet Muscari omfattar cirka 60 arter, hemmahörande i södra Europa och Mindre Asien. Det är ljuvliga, oftast blåblommiga lökväxter som sprider vårglädje i våra trädgårdar.

*Text: Sylvia Svensson
Foto: Bernt Svensson*

Pärlhyacinter - vårens små blåa.

Numera finns ett par arter och några sorter att köpa färdigdrivna i krukor, bara att arrangera i krukor och urnor eller varför inte plantera i rabatten. Om man planterar lökarna i rabatten, kommer de sedan igen varje vår och sprider sig genom att de bildar smålökar. Man får dela på stora ruggar cirka vart fjärde år för att de ska blomma bättre.

Humlor och fjärilar gillar blommorna, de är så välbehövliga i vårträdgårdens magra utbud av nektarrika blommor. De doftar också mycket lätt ljuvligt vårligt om man sätter näsan nära.

I våra trädgårdar odlas huvudsakligen tre arter, Muscari armenicum, armenisk pärlhyacint, som är den vanligaste, Muscari latifolium, bredbladig pärlhyacint och Muscari botryoides, vanlig pärlhyacint. Dessa är härdiga upp till zon 6, särskilt med vintertäckning på mer utsatta ställen.

Under den senare tiden har det funnits lökpåsar med några lite ovanligare sorter att köpa:
Muscari comosum, som kallas plym- eller fjäderhyacint på grund av sitt roliga, plymaktiga utseende finns i ett par namnsorter och Muscari macrocarpum, myskhyacint, som till skillnad från de flesta andra Muscari är ljusgul. Dessa två har något sämre härdighet, kanske till zon 2 ungefär.

Ibland ser man i privata samlingar även Bellevalia pycnantha, sorghyacint, som är mycket lik Muscari och nära släkt med den. Sorghyacinten har fått sitt namn för att den är mycket mörkt blå, särskilt i toppen. Den är också mycket större och robustare än de flesta pärlhyacinter. Zon 2.

Det finns flera andra arter i de svenska botaniska samlingarna, t.ex. i Göteborgs botaniska trädgårds lökbäddar, där vi var och fotograferade. Så flera arter är i och för sig härdiga hos oss, även om de inte odlas i hemträdgården, vilket är synd, för det finns små, söta juveler bland dessa!

Pärlhyacinterna odlas i en djup, mullrik jord som är väldränerad och näringsrik. Blanda gärna i sand eller smågrus som dränering. I framkanten av buskage och under glesa lövträd är en bra plats, även i stenpartier och i kanten på perennrabatter passar de bra.

Plantera lökarna tidigt på hösten, så fort de dyker upp i affärerna. Det kan komma upp ett och annat blad redan på hösten, men det gör inte så mycket, de kommer ändå att blomma lika bra på våren.

Fler bilder:
Olika sorters Muscari mfl
Muscari 'Album'
Muscari 'Eleyna'
Muscari 'Kerkis'
Bellevalia forniculata
Muscari pallens
Muscari azureum
Myskhyacint 'Golden Fragrance'
Muscari armeniacum 'Fantasy Creation'
Muscari botryoides 'Album'
Muscari latifolium
Muscari latifolium
Muscariblandning 'Magic Carpet'
Muscari neglectum
Muscari azureum
Muscari 'Valerie Finnis'
Muscari i solgasset


Muscari armenicum, armenisk pärlhyacint


Muscari latifolium, bredbladig pärlhyacint


Muscari botryoides, vanlig pärlhyacint


Muscari comosum,plym- eller fjäderhyacint


Bellevalia pycnantha, sorghyacint

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB