Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Ovanligt vänliga knölar

Knölväxterna, med dahlia i spetsen är en spännande växtgrupp. En torr knöl som planteras i kruka inomhus i april eller maj ger snabbt blomsterglädje sommaren lång. Utbudet är mycket stort med många nyheter varje år. Sommarens trend är att plantera knölväxter i grönsakslandet.

Dahlia och dill
Den som gillar snittblommor och särskilt egna sådana kan med fördel blanda in dahlia och gladiolusknölar i grönsakslandet. Tänk att i augusti göra en bukett med blodröd dahlia och dillkronor till kräftfesten. Eller varför inte plocka en knippa ståtliga gladioler till den gamla urnan på trappan?

Numera finns dahlia och gladiolus i många sorter, former, färger och höjder. Det går att hitta de mest otroliga färgkombinationer. För en liten penning ( en dahliaknöl kostar mellan 10-20 kr beroende på sort) får man blomsterglädje under flera månader.

Spännande annorlunda sorter
Förutom de vanliga knölväxterna finns det många spännande, annorlunda sorter att välja på. Många av dessa är gamla växter som åter börjar bli populära. När de en gång är planterade kommer de snällt tillbaka år från år och blir bara större och frodigare ju äldre de blir. De enda krav de har är en frostfri viloperiod under vintern då de vill stå svalt med mycket sparsam eller ingen vattning alls. Kan det bli enklare?

Bor man på landsbygden kan man via postorder få tag på de mer attraktiva sorterna. Det här är robusta växter som passar i de flesta miljöer. Många av dem passar att odla i kruka som är lätt att placera där den för tillfället passar bäst. Tänk dock på att de flesta kräver stor kruka och stor jordvolym för att utvecklas på rätt sätt.

Tofslilja, Eucomis bicolor är en spännande lökväxt som härstammar från Sydafrika. Löken planteras i kruka så att lite av löken syns ovan jord. Lägg gärna lite grus på ytan som förhindrar onödig fukt på löken, vilket den är känslig för. Snart kommer en bladrosett med långa friskt gröna blad fram. Senare kommer blomknoppen som är mycket speciell. En tjock blomstängel som har tätt, tätt med små blomknoppar längs den övre delen. De slår ut med stjärnformade, grönvita små blommor nerifrån och upp och avslutas med en grön bladtofs längst upp. Mycket speciell och spännande. Under sommaren kan den gärna stå ute och vattnas med näringslösning som en vanlig krukväxt. Till hösten får den komma in och börja sin viloperiod.

Afrikas blå lilja, Agapanthus praecox kan bli hur gammal som helst. Den ska helst stå trångt i en kruka men vill ha mycket vatten och näring under sommaren. Det här är en växt som älskar sol och värme och då belönar med den mest fantastiska blomning. Blommorna är vackert himmelsblå eller vita och sitter i stora bollklasar i toppen på stadiga stjälkar som svävar över bladverket. Bladen är gräslika och bågböjda. Plantera i stor kruka med genomsläpplig jord. I år finns det flera bra blomjordar med lecakulor i jorden. De ger en utmärkt miljö för växterna som inte tycker om kompakt jord. Även växtrötter behöver syre. Agapanthus övervintras svalt och torrt.

En trevlig nyhet som säljs som färdigdriven planta är Ornithogalum dubium som ännu inte fått något svenskt namn. Från den frodiga bladrosetten växer hela sommaren nya blomstänglar fram. Blommorna är starkt gulorange, mycket hållbara och ca 30 cm hög. Den kan även användas som tidig utplanteringsväxt tillsammans med penseé.

Doftlilja, Acidanthera bicolor tillhör de mer åtråvärda lökväxterna. Blommorna liknar en fjärilsgladiolus med ljuvligt doftande vita blommor med en mörk fläck i botten. De vill ha soligt läge och passar utmärkt att plantera flera tillsammans i en kruka. Blomningen infaller från mitten av juli och framåt.

Ännu en skönhet för mörka sensommarkvällar är kaphyacint, Galtonia candicans. Det är en ståtlig växt där blomstängeln blir meterhög. Den ser ut som en jättehyacint och blommorna har en märklig lyskraft. Galtonia bör förkultiveras i kruka för tidigare blomning.

Vill man ha en lågväxande, marktäckande kantväxt är lyckoklöver en av de bättre. Det finns flera sorter att välja på. Blekrosa blommor och mörkröda blad har Oxalis triangularis, vita blommor med friskt gröna blad hos Oxalis regnelli eller varför inte prova en låg tuvbildande sandoxalis, Oxalis adenophylla med rosa blommor och grågrönt bladverk. Alla är mycket lättodlade även i krukor.


Dahlia passar fint som blomsterfägring i grönsakslandet.
Foto: IBC

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB