Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Ovanligt vänliga knölar

Knölväxterna – Med dahlia i spetsen

Knölväxter, med dahlia som utmärkt representant, är en av trädgårdens allra mest spännande växtgrupper. En torr knöl, planterad i kruka inomhus under april eller maj, skjuter snabbt fart och bjuder på blomsterprakt hela sommaren. Utbudet av sorter och färger är idag mycket stort, med många nyheter varje år – och att upptäcka och kombinera knölväxter är numera en återkommande trend i svenska trädgårdar. Inte minst märks detta genom att knölväxter får flytta in även i grönsakslandet och samsas med dill, sallat och lök, vilket skapar vackra miljöer och möjligheter till egna snittblommor. [länk1]

Dahlia och dill – stilfull kombination för snitt och bukett

Att plantera dahliaknölar och gladiolus i grönsakslandet är inte bara dekorativt, utan också praktiskt för dig som älskar att göra dina egna buketter. Tänk dig att i augusti kunna kombinera blodröd dahlia och dillkronor till kräftfesten, eller att plocka ståtliga gladioler till urnan vid entrén. Både dahlia och gladiolus finns i dag i en uppsjö av färger, former och höjder – otroliga kombinationer kan skapas för varje smak och stil. För en liten investering (10-20 kr per dahliaknöl beroende på sort) får du blommor i överflöd hela säsongen. [länk2]

Spännande och annorlunda sorter

Förutom klassiker som dahlia och gladiolus finns en hel rad annorlunda och spännande knölväxter, många med historiska anor och återkommande popularitet. Exempelvis kan gamla sorter etablera sig så länge de får en frostfri viloperiod under vintern – gärna svalt och med minimalt med vatten. Under dessa enkla förutsättningar återkommer de, år efter år, och blir bara större och mer praktfulla med tiden.

Den intresserade kan hitta ovanliga sorter via postorder, särskilt om man bor på landsbygden. De flesta knölväxter är robusta och passar lika bra i kruka som i rabatt, men tänk på att de ofta behöver en rejält stor kruka och väl tilltagen jordvolym för att utvecklas fullt ut.

Tofslilja, Eucomis bicolor

En riktigt spännande lökväxt från Sydafrika. Plantera löken i kruka så att toppen syns ovan jordytan och täck med lite grus för att undvika fukt. Först bildas en tät bladrosett av friskt grönt, därefter utvecklas en särskilt vacker blomkolv: små gröngula stjärnblommor längs en stadig stängel, kronad av en grön tofs. Tofslilja klarar sommaren ute men vill in och vila frostfritt till hösten.

Afrikas blå lilja, Agapanthus praecox

Denna evighetsblommande klenod vill ha trångt i krukan, mycket näring och rikligt med vatten under sommaren, och belönar dig med imponerande bollformade blomställningar i himmelsblått eller vitt, svävande ovan eleganta bågformade blad [länk3]. Plantera gärna i genomsläpplig jord med lecakulor – och låt växten vila torrt och svalt vintertid. [länk4]

Ornithogalum dubium

En ny, färdigdriven knölväxt som ännu saknar svenskt namn men blivit populär tack vare sina starkt gulorange, hållbara blommor. Plantan utvecklar ständigt nya blomstänglar från en robust bladrosett och kan växa tillsammans med penseer i vårplanteringen.

Doftlilja, Acidanthera bicolor

En eftertraktad lökväxt som bjuder på fjärilslika vita blommor med mörkfläckad botten och ljuvlig doft. Trivs bäst på solig plats och blommar från juli och framåt, gärna planterad i grupper i kruka. [länk5]

Kaphyacint, Galtonia candicans

En imponerande sensommarväxt där de vita, storblommiga hyacintlika stänglarna når metershöjd. Kaphyacint bör förkultiveras i kruka för riklig och tidig blomning. [länk6]

Lyckoklöver, Oxalis

För låga, marktäckande inslag och kantplanteringar är lyckoklöver utmärkt. Blekrosa blommor och mörkröda blad hos Oxalis triangularis, vita blommor hos Oxalis regnelli, eller pröva sandoxalis Oxalis adenophylla som ger rosa blommor och blågrönt bladverk – alla mycket lättodlade också i kruka.


Dahlia passar fint som blomsterfägring i grönsakslandet.
Foto: IBC

Odling och skötsel av knölväxter

Knölväxter som dahlia och gladiolus planteras oftast i kruka inomhus på våren – gärna i april – så de får ett försprång innan de flyttas ut efter sista frostrisken. Detta ger både tidigare och längre blomning [länk7]. Dahliaknölarna trycks ned några centimeter i planteringsjord. Börja vattna sparsamt och öka efterhand. När plantan är 15-20 cm kan du toppa den för buskigare tillväxt och fler blommor [länk8]. Gladiolus kan med förkultivering blomma flera veckor tidigare än vid utplantering direkt på friland.

Innan utplantering är det viktigt att avhärda plantorna och vänja dem försiktigt vid utomhusluften. Plantera i väldränerad, näringsrik jord på varm, skyddad plats – använd rejäla krukor med dräneringshål och ett lager lecakulor i botten för att minska risken för röta [länk9].

Under högsommaren kräver knölväxter rikligt med vatten och näring, men vattna sparsamt i början innan rotsystemet utvecklats. Stora arter som dahlia är extra näringskrävande och gynnas av regelbunden gödning under hela sommaren för lång och rik blomning – dessutom lagras kraft till nästa säsong [länk10].

Knölväxter i grönsakslandet och trädgården

Det har blivit allt populärare att använda knölväxter både i traditionella rabatter samt i grönsakslandet, där de är lika fina som snittblommor till vaser och dekorationer, eller som färgstarkt inslag bland örter och grönsaker. Gladiolus, med sina höga sabelliknande stänglar, ger färgsprakande sensommarprakt, medan dahliornas blommor och blad bjuder på ett otroligt färg- och formspektrum [länk11].

Övervintring av knölväxter

Varken dahlia eller gladiolus är helt härdiga i svenskt utomhusklimat, men de kan lätt övervintras som knölar: Lyft upp dem från jorden efter första frosten, låt torka, och förvara ljust eller mörkt, men alltid svalt och torrt [länk12][länk13]. Knölväxter i krukor är smidiga att bära in i t.ex. förråd eller garage. Med rätt vinterförvaring kan du njuta av samma planta år efter år – och ofta bli belönad med större, frodigare knölar och ännu rikare blomning nästa säsong.

Sammanfattningsvis är knölväxter som dahlia och gladiolus fantastiska och lättodlade växter som ger riklig blomning för liten penning. De passar överallt: i rabatt, grönsaksland eller kruka, och erbjuder praktfull blomsterglädje från sommar till sen höst.

Läs också:

  • Knölväxter: Dahlia och Gladiolus för Sommarens Trädgård
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB