Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Örtagård på höjden!

**Text och bild: Monika Hulthe** Tänk dig ett runt trädgårdsland som är två meter tvärs över. Det känns ganska litet, eller hur? Det blir inte mycket planteringsyta. Men vad händer om man bygger på höjden i stället?

Text och bild: Monika Hulthe

Om man har en lucker och otrampad jord kan rötterna söka sig längre ner och plantorna växa tätare, det är ett känt faktum vad gäller djupsängar. Men man kan även börja på markplan och bygga uppåt, ganska rejält högt. Två meter tvärs över och 80 centimeter högt, det är måtten på min örtagård byggd på höjden. Den har sju sträckmeters planteringsyta! Ju högre höjd, desto större planteringsyta. Samtidigt får man ett värmemagasin av stenarna som används och en riktigt djup och fin jordvolym. Det kallas en örtspiral.

Idén till örtspiralen kommer från permakultur, som är ett designverktyg som används för att skapa hållbara mänskliga bosättningar och samtidigt återuppbygga naturens resurser som jord, skogar och vatten. Tre etiska grundprinciper genomsyrar allt arbete inom permakultur:

  • Omsorg om jorden - att förstå att vi är en del av jorden och att vi måste värna om den.
fröer2
Alla fröer med 50%
Handla nu
  • Omsorg om människor - att stödja och hjälpa varandra att leva och utveckla hälsosamma samhällen.
  • Rättvis fördelning - att försäkra sig om att jordens begränsade resurser används på ett rättvist och vist sätt.

Fina tankar, eller hur? Att använda vad man har i närområdet är en bra början. Små och stora stenar, grus, sand, ekologisk jord, hönsgödsel- och lövkompost och halm var de material vi använde. Örtspiralen är en värmelagrande konstruktion som har både sol- och skuggsidor och fuktiga och torra partier. Varje växt kan på det viset få sina individuella behov tillgodosedda. Timjan kan stå soligt och torrt i samma land som gräslök har det lite fuktigare och svalare.

En örtspiral kan byggas väldigt liten, med bara de örtkryddor man använder mest i köket och gärna placeras nära huset så att skörden blir smidig och framför allt - den blir av! Eller så bygger man en stor, lite längre bort från huset, med hela årets örtförbrukning inplanerad. Eller varför inte en spiral med grönsaker, bär, blommor eller vad man vill? Örtspiralen känns inspirerande, något att utforska och utveckla!

Vi filmade hela processen, på 3 minuter och 10 sekunder kan du se vårt bygge här: Vi bygger en örtspiral

Läs gärna mer på Monikas blogg: Ekoplantan

Håll gärna utkik efter Monikas nästa krönika!

Tänk på! Om du prenumererar på kostnadsfria vårt nyhetsbrev får du regelbundet information om vårt sortiment och annat spännande så att du inte missar något. Prenumerera här: Nyhetsbrev Odla.nu.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB