Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Orkidén sprider glädje

Visst är orkidén både exotisk och elegant, men framförallt är den en rolig och lekfull blomma. Den är tacksam och lättskött och passar bra att använda i inredningen. En orkidé i rummet blir du glad av.

Namn: Brudorkidé (Phalaenopsis-hybrider)

Familj: Orchidaceae, orkidéväxter.

Ursprung: De rena arterna härstammar från tropiska Asien och norra Australien.

Färg: Vitt, rosa och nyanser av rött.

Beskrivning: Phalaenopsis - fr grek. phalaina, syftar till en nattfjäril och lat. opsis, lik.

Bakgrund: Brudorkidén är en epifyt och växer i klykor och urholkningar högt upp bland trädkronorna. Förmultnande växtdelar tjänar som substrat och gör att orkidéerna kan växa här.

Egenskaper: De orkidéer vi har i våra hem är hybrider mellan olika arter och kan börja blomma i stort sett när som helst på året, men mest troligt är att det gör det från vinter till vår.

Phalaenopsis är den orkidé som är mest tolerant mot den typiska inomhusmiljön och des blommor är mycket hållbara.

Placering: Blomman ska placeras mycket ljust men under sommarhalvåret bör den skuggas från direkt sol. I naturligt tillstånd skuggas den av bladen från trädet den lever på. Mellan oktober och mars kan extra belysning behövas i hemmet, speciellt om orkidén börjar blomma. Om plantan står för mörkt finns det risk för att knopparna trillar av.

Växten klarar temperaturer mellan 17 och 25°C bra, men trivs bäst om den inte ligger under 20°C.

Skötsel: Eftersom Phalaenopsis saknar de bulber som orkidéer vanligtvis har för lagring av vatten, är det viktigt att jordens fuktighet hålls på en jämn nivå under blomningen, vattnet som används bör vara kalkfritt. När växten inte blommar kan jorden få torka upp något mellan bevattningstillfällena. För blöt jord eller stående vatten i bladvecken kan göra att plantan börjar ruttna.

Brudorkidéer trivs bäst när luftfuktigheten är hög och ska därför duschas ofta, dock inte på utslagna blommor.

Under perioden vår till höst ger man plantan särskild orkidénäring ungefär varannan vecka, resten av året ges näring en gång i månaden. Om man inte kan få tag på orkidénäring kan vanlig krukväxtnäring användas, men då tar man endast 1/4 dos.

När substratet börjar bli kompakt planteras växten om. Detta görs ungefär vartannat år, företrädesvis under våren och när växten inte blommar. Substratet ska vara grovt och poröst och luftrötterna lämnas utanför krukkanten.

Efter blomningen skärs stängeln av under den ledknut som utvecklade den första blomman, på detta sätt kan det vid de rätta betingelserna produceras nya blommor. Lägre temperaturer, ned mot 16 grader under 3 veckors tid, gynnar knoppbildningen. Phalaenopsis behöver ingen viloperiod.


Brudorkidé
Foto: FCH/Blomsterfrämjandet

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB