Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Orkidéfrossa i Göteborgs botaniska trädgård

I Göteborgs botaniska trädgårds växthus finns den största samlingen av tropiska orkidéer i Sverige. Det rör sig om ca 1 500 olika arter och kulturformer, fördelade på fyra växthus med olika klimat.

Av Sylvia Svensson

Under den årliga Orkidéfrossan i Göteborgs botaniska trädgård, 18 februari-11 mars, lyfter man fram denna samling när den är som vackrast.

Där finns förstås de flesta viktiga och kända släkten representerade, som Vanilla, Dendrobium, Epidendrum, Bulbophyllum, Paphiopedilum och Disa.

Mindre kända arter

I växhuset finns även mindre kända men minst lika fascinerande orkidéer, som Madagaskarstjärnan Angraecum sesquipedale, som blommar just nu. Den är en underlig växt med 20 cm vida blommor med en 30-35 cm lång sporre, där nektar produceras och lagras. Redan Dawvin förutsåg att det måste finnas en speciell insekt som pollinerar denna blomma, men det var först långt efter hans död som man upptäckte den nattaktiva svärmaren Xanthopan morganii praedicta med mycket lång sugsnabel och där praedicta betyder just "den förutsagda".

Bevarar hotade arter

Där finns också sedan 2010 en samling Hoffmannseggella, som kanske är Sydamerikas mest hotade orkidéer. Släktet består av 41 arter inträngda till östra Brasilien, där de växer direkt på bergiga klippor. Hälften av dessa arter är kända från ett enda naturligt bestånd. Eftersom den finns vid ett snabbt växande industriområde, verkar utrotningen bara vara en tidsfråga. Göteborgs botaniska trädgård har därför fått tillstånd från brasilianska myndigheter att importera och odla material från ursprungligen vildinsamlade arter, i bevarande- och forskningssyfte.

Lördagen den 18 februari var vi och tittade runt i växthusen. Programpunkten Odla orkidéer i vinkork stod till buds, det kunde vi ju bara inte missa. Det var Mikael S. Andersson, ordförande i Svenska orkidésällskapet, som visade hur man gör. Mer om detta och en liten bildkavalkad följer i en separat artikel.

Växthusen är öppna varje dag kl 10 – 16 och det finns olika programpunkter under orkidéfrossan. Mer om dessa hittar du på botaniskas egen hemsida.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB