Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Orange is the new Black - Orangea blommor är vackrare än du tror!

Det är ingen hemlighet att jag gillar orange, man behöver bara gå in i min trädgård för att se små orangea färgklickar. Och då menar jag inte enbart Tagetes-orange, fast det kan vara vackert med, utan orange i nya färgskalor. Blandat med rosa eller vitt, som en lysande sol på en mörk fond. Mer orange åt folket!

Text och bild: Anna Theorin

Att blanda in orange i en plantering kan lyfta vilken trädgård som helst. Man ska inte vara rädd för att använda färger eller färger man tror ska ta över. Starka färger gör sig utomordentligt bra i soligt läge. De riktigt lyser upp och de flesta är lätta att färgmatcha. Att ha en marktäckare i enhetlig "ostark" färg och sen använda sig av utropstecken med färg ger planteringen både lugn men samtidigt något roligt att titta på. Och inte att förglömma det fruktansvärt vackra med att blanda lila kantnepeta eller lavendel med orange. Det är så vackert så man nästan storknar.

Jag är väldigt fötrjust i så kallade smutsorangea färger. De går lite åt rosa och brunt istället för klarorange. Det är en bra färg att börja med om man är lite "orange och gult rädd" som många av oss är, det var även jag innan jag blev kär i starka färger. Sen att använda sig av gula och orangea färger på sina sen/höstblommande perenner är nästan ett måste tycker jag! När alla pasteller blommat över och löven sakta börjar ramla av träden är det supersnyggt att ha pigga färger kvar i rabatterna. För att inte tala om vårlökarna, hallå, vad vore en vår utan orange och gult som piggar upp? Jag blir i alla fall väldigt glad av det :)

Okej, here it goes, mina favoriter när det kommer till blommor som dras mot det orangea hållet.

Kordes Ros " Alchymist" - en favorit bland favoriter, blommar i ett spekra av orange och rosa med stora klasar av blommor och knoppar, doftar ljuvligt och blir cirka 2,5 meter hög. Den har allt en bra ros ska ha helt enkelt!

Ringblomma "Triangle Flashback" - Ettårig men frösår sig gärna och är fröäkta! Det betyder att om man tar frön eller låter den fröså sig så får man samma färg år ut och år in på blommorna. Den kommer alltså inte återgå till den vanliga orangea Ringblommans färg om den frösår sig. Har en smutsorange färg som jag bara älskar!

Solbrud " Morheim Beauty" - Senblommande fjärilsväxt som även den ändrar sin färg, från orange till rostbrunt genom blomningen. Stabilt växtsätt och den vissnar vackert vilket är ett stort plus!

Ringblomma - Den vanliga orangea Ringblomman, förklaring överflödig.

Guldkosmos "Taka Tuka Orange" - Ettåring som hr ett sirligt bladverk och små knappar med orangea blommor som ser ut som de svävar. Väldigt fin ihop med mer bredbladiga växter såsom Krasse eller Batata.

Att våga prova nya färger är enkelt, om man inte gillar det tar man bort den, kanske ge bort till en vän. Man måste i alla fall prova tycker jag och man brukar komma fram till riktigt fina kombinationer om man bara vågar. Rosa och orange kanske inte många tänker på som en bra kombo men det är verkligen det bara man vågar.

Orange är verkligen på gång och det med all rätt!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB