Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Ont om blåbär!

Det ser ut att bli dåligt med blåbär i år. Frostnätter under blomningen och torka under kartbildningen tycks få negativa konsekvenser på blåbärsskörden. Årets bärprognos från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, pekar på en låg tillgång på blåbär i hela landet.

Det är ont om blåbär i hela landet i sommar, enligt information från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU idag.

Enligt prognosen ligger bärtätheten i år under genomsnittet för perioden 2003-2010 inom alla landsdelar. Särskilt i Norrland och Götaland ser det dåligt ut, med ungefär hälften så mycket bär som genomsnittet för de åtta föregående åren. Även i Svealand tycks det bli mindre bär, cirka 85 procent av ett normalår.

– Prognosen för Norrland visar att vi går mot det sämsta blåbärsåret sedan våra mätningar startade, säger Ola Langvall, som sammanställt materialet från enheten för skoglig fältforskning vid SLU.

I Götaland är det vanligt att riktigt dåliga år varvas med riktigt bra år, så prognosen för tillgången på blåbär i år är inte lika extrem där som i Norrland, som brukar ha en relativt jämn tillgång på bär.

Bärprognosen bygger på en kombination av tillfälliga observationer av mängden blommor, kart och mogna bär från Riksskogstaxeringens landsomfattande provytenät och av återkommande observationer på permanenta provytor vid ett flertal försökslokaler utspridda över landet. Alla uppgifter i blåbärsprognoserna avser skogar med förekomst av blåbärsris.

Säkerheten i årets bärprognos är avsevärt bättre än tidigare. I år har stickprovet, det vill säga antalet provytor där mängden blommor, kart och mogna bär av lingon och blåbär observeras, tredubblats. Detta betyder att prognoser kan tas fram för specifika geografiska områden inom några år, exempelvis kommer norra och södra Norrland kunna särredovisas.

– Redan i år ser vi dock att blåbärstillgången verkar bli riktigt dålig i södra Norrland, säger Göran Kempe, som håller i materialet från Riksskogstaxeringen vid SLU.

För mer information, kontakta: Ola Langvall, försöksledare, enheten för skoglig fältforskning, SLU i Asa Mobiltelefon: 070 - 600 52 26 E-mail: ola.langvall@slu.se

Göran Kempe, försöksledare, Riksskogstaxeringen, SLU i Umeå Telefon: 090 - 786 82 98 E-mail: goran.kempe@slu.se

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB