Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Ont om blåbär!

Det ser ut att bli dåligt med blåbär i år. Frostnätter under blomningen och torka under kartbildningen tycks få negativa konsekvenser på blåbärsskörden. Årets bärprognos från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, pekar på en låg tillgång på blåbär i hela landet.

Sammanfattning av blåbärsläget i Sverige enligt SLU:s aktuella prognos

Sommaren präglas av mycket låg tillgång på blåbär i hela landet, enligt aktuell information från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Prognosen för årets blåbärsskörd bygger på omfattande fältobservationer och visar att bärtätheten 2024 ligger under genomsnittet för perioden 2003–2010 i samtliga landsdelar.

Kraftigt minskad bärtäthet i hela landet

SLU:s rapport pekar särskilt ut Norrland och Götaland som hårdast drabbade, där årets blåbärsproduktion väntas landa på cirka hälften av vad som varit genomsnittet de senaste åtta åren. I Svealand blir tillgången även den lägre än normalt, med en skörd beräknad till ungefär 85 procent av ett normalår. Prognosen för Norrland är dessutom oroande:
> ”Prognosen för Norrland visar att vi går mot det sämsta blåbärsåret sedan våra mätningar startade,” säger Ola Langvall, försöksledare vid SLU:s enhet för skoglig fältforskning.

Götaland har historiskt kännetecknats av stor variation – riktigt bra blåbärsår har ofta följts av sämre, men just i år är läget mer i linje med Norrlands ovanligt svaga skörd, även om svängningarna varit större historiskt.

Orsaker till årets dåliga blåbärsår

De främsta orsakerna till årets svaga blåbärstillgång anges vara väderrelaterade: ett flertal frostnätter under blomningen i våras har gjort att många blommor aldrig utvecklades till kart. Dessutom har perioder av torka under tiden då bären bildas haft ytterligare negativ inverkan på både mängd och kvalitet på blåbären.

Förbättrad metodik ger säkrare prognoser

Årets bärprognos från SLU är den mest tillförlitliga hittills. Under 2024 har antalet provytor där mängden blommor, kart och mogna bär inventerats tredubblats jämfört med tidigare år, vilket har lett till en ökad säkerhet i prognosen. Metodförbättringarna innebär också att det kommer att bli möjligt att redan inom några år ta fram tydliga prognoser för särskilda geografiska områden, exempelvis för norra och södra Norrland var för sig.
– ”Redan i år ser vi dock att blåbärstillgången verkar bli riktigt dålig i södra Norrland,” konstaterar Göran Kempe, försöksledare vid Riksskogstaxeringen vid SLU.

Prognoserna baseras på observationer av blommor, kart och mogna bär på både Riksskogstaxeringens nationella provytenät och på permanenta provytor vid flera forskningslokaler runt om i landet. All data gäller skogsområden där blåbärsris förekommer.

Lokala variationer kan förekomma

Även om årets generella trend är negativ, så förekommer det alltid lokala variationer. Väder och mikroklimat kan göra att vissa områden ändå får bättre skörd än genomsnittet – men den samlade prognosen för landet är tydlig och visar på betydligt färre blåbär än vanligt.


För mer information, kontakta:
Ola Langvall, försöksledare, enheten för skoglig fältforskning, SLU i Asa
Mobil: 070-600 52 26
E-post: ola.langvall@slu.se

Göran Kempe, försöksledare, Riksskogstaxeringen, SLU i Umeå
Telefon: 090-786 82 98
E-post: goran.kempe@slu.se


Sammanfattningsvis: Prognosen för 2024 pekar mot ett mycket svagt blåbärsår i hela Sverige, inte minst i Norrland och Götaland, där skörden väntas bli hälften så stor som tidigare normalår. Trots förbättrade inventeringsmetoder och säkrare prognoser är det tydligt att årets växtsäsong gett blåbärsälskare ovanligt små möjligheter till stor skörd. För mer detaljerad information och uppdateringar, se SLU:s nyhet om årets blåbärstillgång.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB