Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Omväxling förnöjer

Växtföljd håller jorden frisk, och ju mer genomtänkt den är, desto bättre bidrar växtföljden även till luckrare jord, mindre ogräs och väl utnyttjad växtnäring. Växtföljd betyder att växtslagen byter plats i grönsakslandet varje år och att de odlas i en viss följd.

Frisk jord – friska växter

Att variera mellan växtslag med olika egenskaper är en grundläggande princip för god odling—det gynnar både jorden och växterna. Gröngödslingsväxter, det vill säga grödor som odlas enbart för att förbättra jorden, är mycket värdefulla även i mindre grönsaksland.

Att odla samma gröda på samma plats flera år i rad leder ofta till näringsobalans och underlättar för skadegörare som insekter, svampar och nematoder att etablera sig. Varje växtslag har sina unika fiender; att ge dem samma värdväxt år efter år skapar gynnsamma villkor för dessa problem. Ett klassiskt exempel är morotsflugan, vars larver övervintrar där morötterna växte tidigare. Fleråriga skadegörare, såsom klumprotsjuka på kål eller potatisnematoder, kan dessutom ligga kvar och slå till snabbt när rätt gröda återkommer [1].

Gröngödslingsväxter bryter ofta dessa skadegjörares livscykler och gynnar dessutom jordens biologiska mångfald. Det är också viktigt att bekämpa ogräs som är nära släkt med kulturväxterna, eftersom sjukdomar lätt kan hoppa från ogräset till odlingsväxterna – exempelvis kan klumprotsjuka klara sig på lomme och åkersenap, som båda är släkt med kål [1].

Exempel: Skadegörares kvarlevnad

Morotsflugans larver och svampar som klumprotsjuka samt potatisnematoder kan leva kvar länge i jorden och därför skada nästa omgång kulturväxter om inte växtföljden varieras.

Bättre mullhalt och struktur

Att varva olika växtslag och regelbundet tillföra organiskt material är nyckeln till jordens långsiktiga bördighet. Växter med kraftiga rotsystem—till exempel purjolök och rotselleri—lämnar rikligt med rotrester efter sig, vilket successivt bidrar till ökad mullhalt när det bryts ner. Om man även låter blast och övrigt växtmaterial vila kvar på jorden gynnas marklivet ytterligare.

Gröngödsling med arter som klöver, lusern eller sötväppling ger särskilt rikligt tillskott av organiskt material och ökar mikroorganismernas artrikedom. Växter med djupa rötter luckrar dessutom jorden i djupet och underlättar vatten- och luftgenomsläpp, medan växter med grunda rötter främst påverkar ytlagret. Att växla mellan olika rotstrukturer ger en porös och frisk jord som håller näring och vatten bättre [1].

Tillskott av kompost, stallgödsel och gräsklipp är viktiga, särskilt när mullhalten ska höjas och det mikrobiella livet ska stimuleras långsiktigt.

Hushålla med växtnäringen

Olika växter har olika näringsbehov och tar upp näring från olika jordskikt. Genom att lägga upp växtföljden efter dessa skillnader utnyttjar man jordens resurser bättre och minskar risken för näringsbrist eller läckage.

Näringskrävande ("tärande") växter som kål, purjolök och rotselleri bör följas av baljväxter ("närande"), exempelvis ärtor, bönor eller gröngödsling. Baljväxter kan med hjälp av kvävefixerande bakterier tillföra kväve, vilket gynnar efterföljande växter [1]. Djup­rotade växter kan dessutom föra upp näringsämnen från djupare jordlager, så att ytrotade växter kan tillgodogöra sig dem efteråt.

Ett särskilt exempel är kål, som är beroende av bor. Om det saknas, kan bristsymtom lätt sprida sig till efterföljande grödor som gurka, morot eller bönor—ytterligare en anledning till att variera växtföljden.

Exempel: Växtgrupper och näringsbehov

VäxtgruppNäringsbehovTypiska grödor
Närande (baljväxter)Lågt/ProducerarÄrtor, bönor, klöver, lusern
Tärande (högförbrukare)HögtKål, purjo, selleri
Måttliga/lågkrävandeMåttligt/lågtSallat, rotfrukter, potatis

Minskar ogräsmängden

Snabbväxande, bredbladiga grödor och täta bestånd av gröngödslingsväxter konkurrerar ut ogräs och förhindrar nyetablering. Växla mellan konkurrensstarka (t.ex. kål, sötväppling) och svagare (exempelvis morot, lök) under odlingsåren—det hjälper till att hålla ogräsmängden nere och minskar arbetsinsatsen för rensning [1].

Växtföljden i din trädgård

I en mindre köksträdgård är det inte alltid lätt att uppfylla alla krav, men det viktigaste är att vänta minst fyra år innan samma gröda återkommer på samma plats—framförallt för växter som potatis, kål, ärter, dill och morot. Om möjligt, undvik vissa grödor vissa år så att jorden får "vila" från dem [1].

Ett beprövat upplägg är att låta "närande" växter (baljväxter, gröngödslingsväxter) gå före "tärande" (kål, purjolök, selleri) och sedan följa med sådana som kräver mindre näring, till exempel sallat och rotfrukter. Att gruppera växterna familjevis gör det dessutom lättare att hantera specialiserade skadegörare inom växtföljden.

Exempel på enkel växtföljd

ÅrOdlingsgruppExempel på grödor
1Baljväxter/gröngödslingsgrödorÄrtor, bönor, klöver, lusern
2Kålväxter/tärandeVitkål, blomkål, purjo, selleri
3Rotfrukter/potatisMorot, rödbeta, potatis
4Bladgrönsaker/lågkrävandeSallat, spenat, dill

Tips för små ytor

  • Samplantera växter från samma familj
  • Gör "pauser" från de mest känsliga grödorna då och då
  • Använd gröngödsling även mellan huvudgrödor för vila och förbättrad jord

Inte bara grönsaker

Även fleråriga växter och blomster behöver ibland växla odlingsplats. Jordgubbar bör bytas ut eller flyttas efter 3–5 år för att undvika ansamling av skadegörare. Penséer som odlas på samma plats flera år i rad riskerar att drabbas av sjukdomar som sprids mellan pensé och viol. Byt placering eller jord när du odlar i kruka och låda [1].

Bomullsmögel – en seglivad fiende

Bomullsmögel är ett exempel på svampsjukdom som kan leva kvar i jorden i flera år och infektera såväl prydnadsväxter som grönsaker, exempelvis höstaster, dahlia, lobelia och flera andra. Också här är växtföljd och uppehåll viktigt för att begränsa sjukdomsspridningen.

Sammanfattning

Att variera växtföljden och använda gröngödslingsväxter bidrar till friskare, mer motståndskraftiga odlingssystem. Det minskar förekomsten av skadegörare och ogräs, höjer mullhalten, förbättrar jordstrukturen och leder till bättre näringsutnyttjande och högre skörd. Med genomtänkta val efter trädgårdens egna förutsättningar och förnyad jordvård skapar du grunden för en hållbar och långsiktigt lönsam odling—både i kökslandet och bland prydnadsväxter.


Omväxling förnöjer – inte minst i grönsakslandet (Hemträdgården 2-2001, Eva Wirén)

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB