Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Omistliga skatter får inte gå förlorade

I landets biologiska samlingar finns över 33 miljoner föremål bevarade. Många känner inte till deras existens och betydelse. Det är dags att lyfta upp dessa guldkorn och juveler liksom det vetenskapliga och kulturella värdet av dessa skatter.

Information från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU

Bokfakta Skatter i vått och torrt. Biologiska samlingar i Sverige. Författare: Torleif Ingelög Form och layout: Lena Eliasson Bildredaktör: Lena Eliasson Antal sidor: 368

ISBN: 978-91-88506-91-7 Boken är rikt illustrerad med över 500 bilder på föremålen i samlingarna, människorna och miljöerna.

Flera århundraden av hängivet samlande har byggt upp en ovärderlig nationalskatt. Detta arbete fortsätter än idag. Växter, svampar, djur och fossil bevaras i våra museer och samlingar – en del i vått, andra torrt. Äntligen görs en övergripande presentation av Sveriges biologiska samlingar samt hur de sköts och används.

I en ny bok från ArtDatabanken vid Sveriges lantbruksuniversitet får vi läsa om insamlandets äventyr och umbäranden genom historien. Läsaren får en inblick i föremålens spännande historia och enorma värde, och får därigenom en bättre förståelse för hur viktigt ett långsiktigt bevarande av samlingarna är.

Författaren Torleif Ingelög beskriver både framväxten av denna nationalskatt och hur den sköts och används idag. Vi får intressanta inblickar i vår tids stora insamlingsprojekt och får veta med vilka hänsyn och metoder växter och djur samlas och prepareras. Vi möter några av samlingsfolkets fascinerande eldsjälar – samlare, forskare och museifolk – och får ta del av deras berättelser.

Det har tagit mycket kraft, arbete, ansträngningar och pengar att inskaffa museernas samlingar. Nya insamlingar är svåra eller omöjliga att få till stånd och skulle bli mycket kostsamma. Museerna gör samtidigt ett enormt arbete för att tillgängliggöra detta material. Dels i folkbildningssyfte men också för forskare från alla delar av världen som fritt får använda sig av samlingarna. Nyttan är alltså stor för samhället men det är tyvärr inte alltid förståelsen bland bidragsgivare. Samlingarna är ofta föremål för besparingar.

– En långsiktig förvaltning av denna skatt kräver insikt och förståelse bland politiker och beslutsfattare, menar författaren Torleif Ingelög.

I en föränderlig värld är förvaltandet av våra samlingar ett viktigt åtagande och till nytta för alla kommande generationer. Svenska artprojektet, som drivs av ArtDatabanken, arbetar oförtrutet vidare med att kartlägga Sveriges flercelliga växter, svampar och djur.

Bakgrund Torleif Ingelög som är författare till boken har drivit frågor om naturvård och biologisk mångfald sedan tidigt 70-tal. Han startade ArtDatabanken vid SLU och ledde dess arbete från 1980-talet till 2007 och slutade sin tjänst vid SLU våren 2013.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB