Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Omistliga skatter får inte gå förlorade

I landets biologiska samlingar finns över 33 miljoner föremål bevarade. Många känner inte till deras existens och betydelse. Det är dags att lyfta upp dessa guldkorn och juveler liksom det vetenskapliga och kulturella värdet av dessa skatter.

Bokfakta
Skatter i vått och torrt. Biologiska samlingar i Sverige
Författare: Torleif Ingelög
Form och layout: Lena Eliasson
Bildredaktör: Lena Eliasson
Antal sidor: 368
ISBN: 978-91-88506-91-7
Boken är rikt illustrerad med över 500 bilder på föremålen i samlingarna, människorna och miljöerna.


Översikt och aktualitet

Skatter i vått och torrt. Biologiska samlingar i Sverige är en aktuell och omfattande presentation av Sveriges biologiska samlingar, framtagen av Torleif Ingelög i samarbete med ArtDatabanken vid Sveriges lantbruksuniversitet. Med fängslande berättelser och över 500 illustrationer belyser boken den ovärderliga betydelse dessa samlingar har för både forskning och allmänhet.

Under flera sekler har dedikerade forskare, samlare och museianställda byggt upp vad som i dag betraktas som en nationalskatt av biologiskt material. Museernas och samlingarnas föremål – växter, djur, svampar och fossil – bevaras antingen i vått (ofta i sprit) eller i torrt tillstånd, där vissa även djupfryses. Dessa föremål ger inblickar i både naturhistorien och Sveriges kulturarv.


Samlingarnas betydelse och förvaltning

Samlingarnas utveckling och omfattning

Torleif Ingelög beskriver i boken hur begreppet biologiska samlingar utvecklats genom historien, från Linnés banbrytande arbete på 1700-talet till dagens moderna insamlings- och bevarandetekniker. Sverige förfogar idag över mer än 33 miljoner registrerade föremål i sina naturhistoriska samlingar, varav endast en liten del (ca 5%) kan visas för allmänheten – resten förvaras och bevaras i museernas magasin. Via initiativ som det omfattande Malaisefälleprojektet har miljoner insekter samlats in, katalogiserats och gjort ovärderliga för forskningen.

Betydelse för forskning och samhälle

Samlingarna utgör grunden för såväl vetenskaplig forskning och miljöövervakning som utbildning och folkbildning. Som Ingelög framhåller, fungerar de också som ett historiskt arkiv: genom att analysera insamlade exemplar kan forskarna följa förändringar i miljö, ekologi och förekomst av miljögifter genom tiderna, vilket ger ovärderlig kunskap om såväl dåtid som framtid.


Utmaningar och möjligheter

Bevarande och tillgängliggörande

Att bygga, underhålla och förvalta dessa samlingar har krävt enorma investeringar i både tid, engagemang och resurser. Nya insamlingar har idag ofta blivit både praktiskt och ekonomiskt utmanande att genomföra. Samtidigt poängterar Ingelög att tillgängliggörandet av befintligt material sker på hög nivå – forskare världen över kan nyttja dessa samlingar fritt, och museerna arbetar för att även öka folkbildningen. Samlingarna är ovärderliga resurser för såväl svensk som internationell forskning och kulturarv, men riskerar att hotas av besparingar och minskade anslag.

Samhällsansvar och framtidsperspektiv

En långsiktig, ansvarsfull förvaltning förutsätter insikt och förståelse från politiker och beslutsfattare. Det är ett övergripande samhällsansvar att säkerställa att samlingarna inte riskerar att gå förlorade. Som författaren särskilt understryker:
> “I den här boken dyker vi in i en skattkammare med trettiotre miljoner registrerade föremål... De är unika och oersättliga och får inte gå förlorade. För framtidens forskning, miljöövervakning och miljövård är det viktigt att samlingarna bevaras. Om inte, förlorar vi vår chans att förstå vår historia och därmed också vår samtid.”


Eldsjälar och projekt

Boken lyfter fram många av de eldsjälar – samlare, forskare och museipersonal – som genom åren bidragit till att bygga upp och vårda samlingarna. Deras berättelser ger en personlig dimension till det långsiktiga arbetet. Ingelög tar även upp Svenska artprojektet, som idag drivs av ArtDatabanken vid SLU och ständigt arbetar vidare med att kartlägga Sveriges biologiska mångfald av växter, svampar och djur.


Sammanhang och vidare läsning

Genom att kombinera historiska perspektiv, samtida forskning och människors personliga erfarenheter, ger Skatter i vått och torrt en bred och levande bild av Sveriges biologiska samlingar och det livsviktiga i att fortsätta bevara dessa för framtida generationer. För en närliggande läsupplevelse kring svenska trädgårdshistorier och personligt engagemang kan även artikeln Norrvikens själ rekommenderas.


Om författaren

Torleif Ingelög är biolog och har varit en nyckelfigur för naturvård och bevarandet av biologisk mångfald i Sverige sedan 1970-talet. Han grundade ArtDatabanken vid SLU, ledde verksamheten till 2007 och har fortsatt sitt engagemang långt därefter.


Skatter i vått och torrt är därmed både en hyllning till det passionerade samlararbetet och en påminnelse om samlingarnas centrala roll för biologisk kunskap och för vårt gemensamma kulturarv. I en ständigt föränderlig värld är dessa samlingar vårt minne, vår kunskapsbas och vår vägledning inför framtida utmaningar.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB