Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Ogräs del 2

För att nå bäst resultat gäller det alltid att förebygga och försvåra för ogräset att etablera sig på de odlade ytorna. Men trots alla förebyggande åtgärder kommer i regel ändå problemet förr eller senare.

Handrensning & maskinell bekämpning

Handrensning och maskinell bekämpning kan göras på många olika sätt men går framför allt ut på att störa ogräsets utveckling genom en regelbunden bearbetning av den odlade jorden.

Vid all manuell ogräsbekämpning gäller det alltid att komma igång med åtgärderna så fort jorden reder sig på våren. Tänk på att de flesta ogräsen inte kräver lika mycket av ljus och värme för att utvecklas som våra odlade växter. Det innebär att ogräset kan växa sig sig stort och utveckla omfattande rotsystem långt innan vi börjar med vår egen sådd och plantering. Genom att ytligt bearbeta trädgårdsland och rabatter i god tid får vi inte bara bort det ogräs som redan växer där utan lockar också ytligt liggande frön att gro innan det är dags för våra odlade växter att komma i jorden. Upprepas bearbetningen ett par, tre gånger tidigt under våren har vi betydligt bättre förutsättningar att hålla ogräset på en rimlig nivå under resten av säsongen.

Soliga, varma dagar är alltid att föredra vid ogräsbekämpningen, inte bara för att det är trevligare att vistas ute då utan även för att alla rötter som kommer i dagen snabbt torkar och dör. Nu är det ju inte alltid så att man själv kan välja vädret, men är det fuktigt, blött eller finns risk för regn bör man alltid samla upp ogräset så fort som möjligt. Rotogräs som samlats i högar har en förmåga att fortsätta växa och etablera sig på nytt om förutsättningarna är de rätta.

Återkommande och ihärdiga åtgärder
Vid bekämpning av rotogräs med djupgående eller utbredda rotsystem krävs alltid återkommande och ihärdiga åtgärder. Har man gott om tid och krafter gräver man om all jorden och sorterar bort alla rötter. Det är ett tålamodskrävande arbete för minsta lilla rotbit som lämnas kvar i jorden kan ge upphov till en helt ny planta. Det vanligaste är annars att man försöker utnyttja just detta förhållande och trötta ut ogräset genom att stimulera skottbildningen.

Uttröttning är en metod som fungerar bra bland annat på kvickrot (Agropyron repens). Men det gäller att man är ihärdig för i annat fall blir problemen med kvickroten ännu värre eftersom metoden i sig ger upphov till en mängd nya plantor. Det gäller att börja tidigt på säsongen och med hjälp av en hacka eller skyffeljärn skära sönder de underjordiska delarna när skotten bildat 3 - 4 blad och näringsreserven är som lägst i roten.

Varje rotbit ger nu upphov till nya skott och behandlingen upprepas när dessa fått 3 - 4 blad osv. Eftersom den mesta näringen går från roten till skotten fram tills det att det bildats 3 - 4 blad förbrukas efter ett tag all näring i rotbitarna och de dör slutligen.

En tätare behandling vid redan 2 - 3 blad ger ett något snabbare resultat men låt det däremot aldrig bildas mer än 4 blad mellan bearbetningarna för då vänder det snabbt och ny näring samlas åter i roten.

Den här metoden lämpar sig även att utföra med en jordfräs om det är stora ytor som ska bearbetas och djupet bör då ställas till ca 10 cm.

Fröogräs
När det gäller fröogräs blir i regel aldrig problemen och åtgärderna lika omfattande, men även här gäller att man bör börja så fort jorden reder sig och med upprepade bearbetningar störa ogräsets etablering. Det viktigaste är dock att aldrig låta fröogräset gå i frö eftersom varje planta kan ge upphov till åtskilliga nya individer, i vissa fall tusentals.

Det har också gjorts en del undersökningar som pekar på att jordbearbetningen bör göras i mörker eftersom många ogräsfrön bara behöver ett kort ögonblick av ljus för att aktiveras och ställa in sig på att gro. Antagligen ligger det en hel del i detta och många frön som vid bearbetningen bara för ett ögonblick befinner sig ovan jord innan de åter skyfflas ner kan säkert hindras från att få impulsen att börja gro. För lantbruk och i kommersiell odling går det ju att lösa med lämpliga redskap som gör att jordbearbetningen sker helt i mörker, men frågan är hur man i hemträdgården ska genomföra det rent praktiskt, att famla omkring i trädgårdslandet med en hacka, eller ännu värre, med en vilt skenande jordfräs i mörkret är väl knappast att rekommendera. Ett område för experiment och innovationer för den som känner sig manad.

Avslutningsvis kan också en höstbearbetning av de odlade ytorna vara till stor nytta om denna görs förhållandevis sent. Det är kanske inte precis något man längtar efter när man har säsongen bakom sig, men många ogräs som precis grott eller börjat växa sent på hösten dukar lätt under av kylan och frosten när deras rotsystem kommer i öppen dager.


Bygelhackan från Svensk Ekologimaskin är ett prisvärt och omtyckt redskap bland yrkesfolk.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB