Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Ogräs, dahlior och sensommarvärme.

Sommaren är långt ifrån slut. Den bästa tiden har vi nu och framåt enligt mig. Nu är trädgården som frodigast. Den växer mig över huvudet och jag skördar grönsaker varje dag ifrån köksträdgården. Det är fuktigt på nätterna och soligt på dagarna, perfekt för nya sådder till exempel. Dahliorna står i full blom och man kan plocka en ny bukett varje dag. Ogräset frodas även det, i min grusgång och plattgångar, men det är inte så noga. Det är som det är och jag har roligare saker för mig i min trädgård just nu än att tänka på grusgången.

Text och bild: Anna Theorin

Det är svårt att ta kort på kombinationen ovan. Blodtoppen ‘Pink Tanna’ är blyg framför kameran och hon vill gärna inte vara med på bild. Hon står i en av mina perennrabatter med vildsådd Malva, egensådd Kungsljus ‘Album’ som kommer varje år och andra perenner som Kantnepeta, Daggkåpa och Stenkyndel. Efter dessa dagars värme och kommande har jag vattnat igenom alla perennrabatter ordentligt idag. Även de som är etablerade. Då får man så fina, fluffiga plantor. Denna rabatt kommer jag utöka i år. Det är perfekt att plantera på sensommaren/hösten. Plantorna får ett försprång gentemot om man väntar tills våren. Ni hittar alla våra perenner här.

All vitlök är skördad och uppe för torkning, den på bild är sorten Messidrome. Jag är nöjd med vitlöken i år, alla har torkat bra och bra storlek fick jag med fina klyftor. Men nästa år kommer jag gödsla dem ännu mer under försommaren. Jag planterar mina vitlök i november/december här i zon 2 .  Har även odlat sorten 'Dukat' och nu är vi helt självförsörjande på vitlök i vår familj.

På tal om plattgångar. I mina plattgångar växer det allt möjligt som jag inte har hjärta att ta bort. Här har Malvan satt sig och Sibirisk Vallmo. Jag brukar knippsa av fröställningarna på dem när de har torkat och skaka runt i trädgården, det gör jag nu på sensommaren/hösten. Då sätter de sig sådär vilt som jag vill ha det och man behöver inte tänka på att förodla något eller vattna. Ni hittar vallmofrön här. Det växer även Mynta i en liten fyrkant bredvid, den håller jag dock efter. Annars hade den tagit över hela trädgården.

Sommarblommor
Sommarblommor
Handla nu

Köksträdgården växer så det knakar. Majsen är enorm i år och jag kommer få två kolvar på nästan alla plantor. Det är ganska bra för att vara en så kall sommar. Jag gödslar min köksträdgård ofta, antingen med chrysan som ni hittar häreller med flytande gödsel. Som ni ser sätter jag min majs väldigt tätt och många i en krage. Det är majsen som vi har som små plantor på våren som jag använder mig av. Det fungerar bra för mig och allt blir pollinerat som de ska. I bakgrunden ser ni jordärtskocka ‘Bianca’ som snart ska blomma.

Buddlejan eller Fjärilsbuske som den också kallas har precis börjat blomma helt överdådigt. Försökte ta kort på en blomma med mer än en fjäril men denna var modigast och stannade kvar. Helt översållat med fjärilar är det och det blir som en svärm när man går förbi. Otroligt vackert och så bra för miljön. Klipper ner min buske hårt på vårvintern och den blir flera meter på en säsong. Jag tror vi har en sort kvar som ni kan hitta här.Kan verkligen rekommendera att sätta en eller varför inte fler. Jag ska sätta en till i år.

Här har ni en typisk bild från min trädgård. Dahlian ‘ Totally Tangarine ‘ i en kruka, jag har varit dålig på att klippa min kaprifol så den har trasslat in sig i roshäcken som är av sorten ‘Hansa’ och böjt ner vissa grenar, sen är det ogräs i gången. Jag måste ta tag i kaprifolen eftersom man snart inte kommer in till vår entré om den får fortsätta. Klipper kaprifolen hela sommaren egentligen men dessa lianer har jag nog missat inuti häcken och så har de bara exploderat. Men på något sätt lite fint ändå kan jag tycka.

Tomaterna går sådär. Fina, friska plantor är det med många tomater på men de har fått utstå en hel del väderväxlingar i sommar och det är först nu som värmen har kommit. Jag odlar på friland i krukor och det har varit både hagelstormar, låga grader och hällregn större delen av sommaren. Nu väntar jag bara på att alla ska mogna. Sorten på bild heter ‘ Micro Purple’. Tomaterna är svarta så det kan vara svårt att veta när de är mogna. Men om man kollar på baksidan där det är grönare så ska det gröna skifta i lite rött/lila samt att de ska mjukna lite. Då är de mogna. Otroligt trevlig tomat som inte blir stor men ger massor. Sen är den fantastiskt vacker också.

Jag gödslar fortfarande mina tomater och brukar inte slutsskörda förrän i oktober. Glöm inte att fortsätta gödsla era grönsaker, jag använder chrysan till tomaterna också.

Så här har ni en liten rapport från min egna trädgård. Glöm inte att lite ogräs i grusgångar gör ingenting. Mina tomater är också omogna och sniglarna åt upp all min kål. Vissa år går det bättre med annat och vissa år blir det såhär. Njut av er trädgård eller krukodling. Och glöm inte att sommaren är långt ifrån slut.

Kram Anna

Relaterade produkter

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB