Odlingsråd Att kupa rosorna - när, varför och hur?
När ska rosorna kupas?
För de flesta delarna av landet är slutet av oktober en lämplig tidpunkt för att kupa rosorna. Bor du i södra Sverige kan du dock med fördel vänta någon vecka extra, då vintrarna här ofta slår till lite senare. Det viktigaste är att inte vänta tills tjälen gått djupt i marken – men om du ändå missat den optimala tiden är det bättre att kupa sent än att låta bli helt, särskilt under milda höstar. Rosorna klarar sig ofta bra så länge kylan inte varit för kraftig. Att kupa när markytan precis börjat frysa är en bra riktlinje, då slipper du även stimulera rosorna till fortsatt tillväxt när de egentligen borde vila.
Regionala skillnader att tänka på
I norr kan kupning ofta behöva ske tidigare, särskilt om du vet att kylan och snön brukar komma fort. I södra och mildare områden kan det däremot vara värt att ha lite is i magen och invänta rätt tidpunkt.
Varför ska rosorna kupas?
Kupning är en beprövad metod för att skydda dina rosor mot vinterns påfrestningar. När du kupar rosorna hjälper du plantan att övervintra genom att minska risken för köldskador på de mest känsliga delarna, särskilt förädlingsstället. Behovet varierar dock beroende på sorts ros och din geografiska zon.
Vilka rosor behöver kupas?
Härdiga buskrosor, som klarar zon 4 eller högre, behöver sällan vinterskydd i de sydligare delarna av landet. Däremot behöver rabatt-, klätter- och stamrosor ofta extra skydd oavsett var i landet du bor, och tacksamt tar emot det extra täcket. Kupning är särskilt viktigt om förädlingsstället sitter ovan jord, då detta är extra känsligt för frost.
Extra skydd för känsliga sorter
Moderna rabattrosor, tehybrider och andra känsliga sorter behöver kupas och täckas varje år, även i milda vintrar, medan äldre tåliga buskrosor ofta klarar sig utan extra skydd i skyddade lägen på varmare platser.
Hur ska rosorna kupas?
Det är enkelt att kupa rosor, och du behöver inga specialprodukter. Använd jorden som redan finns i rabatten eller ta grov kompost, och kupa upp runt de nedre delarna av plantan – gärna så att det bildas en kulle upp runt grenarna. På så sätt isolerar du både rotsystemet och det känsliga basområdet på rosen.
Material att använda
Undvik att kupa med torv, eftersom den suger åt sig mycket vatten och lätt kan omvandlas till en hård isklump i minusgrader – något som istället kan skada rosen. Även täckbark är olämpligt, eftersom den likaså kan frysa och bilda täta och hårda kakor över plantan. Satsa istället på jord, grov kompost eller liknande material som är luftigt och dränerande.
Steg-för-steg-guide för kupning
- Kupa upp ca 15–20 cm jord eller grov kompost runt basen av rosen.
- Se till att hela förädlingsstället är täckt.
- Avsluta med att lägga ett lager av granris eller torra löv ovanpå kupningen.
Detta skyddar inte bara mot kylan, utan hjälper också till att hålla kupningen stabil och ser dessutom prydligt ut i rabatten över vintern.
När våren kommer
När våren närmar sig och risken för allvarlig frost är förbi, är det dags att ta bort granriset och kratta tillbaka den kupade jorden ut i rabatten. Genom att vänta tills faran för sträng kyla är över slipper du skador på de övervintrande grenarna och rötterna. När rosorna har fått friheten tillbaka kan de börja sin nya tillväxtsäsong utan hinder.
Så gör du vid upptäckning av skador
Om några grenar blivit frostskadade kan du klippa bort dessa först, innan du krattar ut jorden. Se till att hela busken har luft runt sig för att minimera risken för sjukdomar under den kommande växtsäsongen.
Extra tips
- Sätt gärna förädlingsstället ca 10 cm under jordytan när du planterar nya rosor, för bästa skydd vid vintersäsongen.
- Undvik att kupa rosorna för tidigt under hösten, och använd alltid rätt material för att minska risk för svampsjukdomar och frostskador.
- Genom att kupa dina rosor på rätt sätt och vid rätt tidpunkt ger du dem de bästa förutsättningarna för att komma starka och friska när vårsolen återvänder!
Läs mer
Tipsen bygger på erfarenhet och kan enkelt anpassas efter dina rosors sort och odlingsläge. För fler tips om rosor, läs gärna vidare på Odla.nu – Raffiga rosor & häftig hibiskus.