Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Odlingsinstruktion för amaryllis

Amaryllis, Hippeastrum x hortorum, är främst krukväxter i kallare länder, även om de gärna står ute under sommaren.
De är bland det enklaste, snabbaste och mest spektakulära av alla lökväxter att odla. 
De producerar ofta stora blommor på mindre än fem veckor från planteringen.

Av Sylvia Svensson

Plantera så här: 
Plantera löken i en kruka som är två fingermått bredare än själva löken. Det ska vara ett dräneringshål i botten. 
Använd en bra, väldränerad blomjord som är neutral till lätt sur (pH 6,0-6,8). Jorden bör vara lätt men ändå näringsrik och ska inte innehålla bark eller färsk gödsel. Sand och små lecakulor kan läggas till för en förbättrad dränering.

Du kan ställa löken dagen innan du planterar på ett glas vatten så att bara rötterna når ner till vattnet. Då fylls rötterna med vatten och löken kommer igång snabbare.

Håll löken så att rötterna hänger ner i krukan, fyll sedan blomjord runt löken. Skaka krukan lätt så att det inte bildas luftfickor bland rötterna. Toppen av löken bör vara över krukkanten och cirka 1/3 av löken bör vara ovan jord.

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

Efter plantering, vattna väl och lägg på mer jord om den sjunker ihop. Löken ska sitta fast ordentligt, så att de tunga klockorna inte får det hela att tippa.

Sköt så här: 
Efter vattningen i samband med planteringen, vattna inte igen under den första tiden, ett par veckor. De påföljande veckorna hålls jorden endast lätt fuktig genom att vattna med handljummet vatten runt löken, men bara vid behov.  Inget stående vatten i fatet! 
En något torrare jord kommer att stimulera tillväxten av rotsystemet. När blomstjälken är igång ordentligt, kan du vattna lite oftare och mer. Använd ingen gödning.

Placera din amaryllis på en ljus, ca 20° C varm plats, som gör att den snabbt börjar växa. Utsätt aldrig amaryllislöken för temperaturer under fryspunkten.

När den första blomstjälken växer upp, vrid krukan ett halvt varv varje dag. Detta håller stjälken rak så den inte böjs mot ljuset.

Efter blomningen
Om du vill behålla amaryllisen efter blomningen, fortsätt att sköta löken med sina blad som en grön växt till våren. Gödsla lätt i samband med vattning. 

När det inte finns risk för nattfrost längre, kan krukan med löken grävas ner i trädgården under en gles buske e.d. så den står halvsoligt.

I trädgården behöver den vattnas ungefär var 4 dag, står den i en kruka utan att vara nergrävd i jorden, vattna cirka varannan dag eller när den känns torr på ytjorden.

Mata löken med kompostjord eller med flytande växtnäring. Håll den igång till hösten, ställ den sedan under tak, sluta vattna och låt löken gå i vila. Ta in den när det börjar bli kallare och låt den stå helt torr i en temperatur omkring 13° C. Låt löken njuta av en välförtjänt vila, utan vatten i tre månader.

Plantera om igen
Efter denna period ta bort gamla blad, ta ut löken ur krukan, tvätta den och rötterna försiktigt i vatten. Nu kan du upprepa planteringsprocessen som tidigare. Med rätt skötsel kommer den blomma igen på vårvintern.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB