Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Odling i växthus

Odling i växthus förlänger säsongen och gör att man kan odla växter som vårt klimat normalt inte tillåter. Ett växthus kan man ha mycket mer användning av, än vad de flesta har. Här kan du köpa ditt växthus

På våren kan man driva upp plantor för senare utplantering. Man kan så sallad och rädisor långt tidigare än utomhus och få primörer tidigare än någonsin. Kanske vill man odla lite jordgubbar för tidig skörd.

När man ska välja växthus gäller det att tänka efter och välja ett som motsvarar förväntningarna. Behöver man ett stort växthus? Ska det värmas upp? För att få bra miljö och klimat bör man inte välja ett för litet, tio kvadratmeter eller större bör det vara. Ska man odla fruktträd, som persikor och vindruvor, gäller det att välja ett tillräckligt stort växthus.

Där måste finnas bra vädringsmöjligheter i växthuset. I de flesta växthus är det för få öppningsbara fönster. Storleken på vädringsfönstren ska motsvara cirka tio procent av golvytan. Trots att växterna vill ha det varmt, är det inte många växter som trivs om det blir mer än 30º varmt. Även om det inte är jättevarmt kan luften inne i växthuset behöver omsättas ibland och har man växter som ska pollineras måste bin och humlor kunna komma in. Automatiska fönsteröppnare som finns bland tillbehören borde vara standard i alla växthus. Givetvis måste man titta till växthuset ändå, men om man skulle glömma det en gång är det ingen katastrof.

Dörrarna är ofta en svaghet i köpta växthus. Ofta är dörrarna för smala för att man ska komma in med en skottkärra, vilket är en stor nackdel. Dessutom ska de vara lätta att öppna och stänga, även efter något år. Dörrarna måste även vara täta så att det inte drar.

Många växthus är alldeles för låga för att man ska kunna gå rak. För att lösa det problemet kan man mura en sockel på någon decimeter. Den bevarar även en del värme på natten och jämnar ut temperaturen, vilket är bra. Den bör dock inte vara för hög, så att den hindrar ljuset.

Växthus brukar bli ganska dyra om man vill ha lite större modell. Det blir inte heller alltid billigare att bygga ett själv. Kommer man över gamla fönster går det bra att använda dem. Alla tycker emellertid inte att det är så snyggt med gamla fönster. Personligen tycker jag bara att det är charmigt med växthus byggda av gamla fönster. Jag tycker de passar bra in i grönskan. Ett mer lättskött alternativ är förstås växthus av aluminium. De släpper dessutom in maximalt med ljus. Det finns också växthus av trä att köpa, men de är vanligtvis mycket dyra. Även de kräver visst underhåll.

Glas är det vanligaste materialet i växthus och oftast det billigaste. Det släpper in maximalt med ljus, är lätt att hålla rent och det blir dessutom inte så mycket kondens. Tyvärr är glas ömtåligt och det är lätt hänt att man slår sönder en ruta. Dessutom finns risken att glasrutorna spricker på vintern.

Numera finns det flera alternativ till glas. Bygger man själv har man ännu fler material att välja mellan. Korrigerad plast är det billigaste alternativet, men det kan vara svårt att hålla rent och det blir ganska skört efter något år. Det finns även flera sorters plast med luftspalt, som även isolerar lite. Polykarbonat är starkt, men släpper igenom mindre ljus än glas och är ganska dyrt.

Placeringen av växthuset är viktig. Det bör vara solbelyst hela dagen och inte placerat för nära träd och buskar. Det bör stå fritt, på en plats där det inte samlas kall luft, men inte där det blåser för mycket, då det kan kyla ner växthuset. Den bredaste delen av växthuset bör placeras åt söder. Det är också en fördel om det är nära till vattentunna eller vattenkran.

Även om växterna vill ha mycket ljus kan det behövas skuggning. Man kan använda skuggfärg, vilket visserligen är effektivt, men måste tvättas bort. Det finns även speciella mattor och persienner man kan använda, men de är dyra. Ett billigt och ganska bra alternativ är att använda fiberduk som skuggning. Fiberduken är dessutom idealisk att använda på våren när man planterar ut tomater och gurkor. Genom att lägga fiberduken över plantorna, speciellt på natten, mildrar man omställningen till ett liv utomhus. En vanlig kupévärmare kan också vara användbar vid utplanteringen. Blir det en natt med minusgrader riskerar man inte att alla plantorna dör.

Om man ska driva upp plantor är det bra om det finns bänkar och kanske bevattningsmattor. Man kan ju också själv tillverka något eller använda hopfällbara bord, som man kan ta bort när man vill använda växthuset till annat. Några hyllor, där man kan lägga snören, pinnar och sätta krukor, kan också vara bra att ha i växthuset. För uppdrivning av plantor kan det vara fördelaktigt att använda drivbänkar istället.

Vill man odla i krukor går det bra i växthus, men det är lättare att bevattna om man använder markbäddar. Det finns annars bevattningssystem man kan använda. Är det varmt och tillväxten bra gäller det att vattna ofta. Ett växthus kan nämligen höja temperaturen avsevärt. Har man växter i växthuset året om får man inte glömma att man måste vattna dem ibland, trots att det inte är växtsäsong. Ofta har man en del örter och kanske en vinplanta i växthuset och på vintern är det lätt att glömma vattna.

För att plantorna ska ha jämn fuktighet är det mycket bra att täcka marken med gräs eller annat lämpligt material. Det avger dessutom näring. Är det varmt kan man även duscha plantorna för att kyla av dem och öka luftfuktigheten. En del växter kan ha svårt att bli befruktade om det är för varmt. Är det kallt ute bör man däremot vara försiktig med vattningen, då risken för svampangrepp ökar. Eftersom tillväxten går fortare i växthus måste växterna också ha mer näring än om de hade växt utomhus. På våren kan man tillföra bränd gödsel, för att senare under säsongen använda nässel- och vallörtsvatten.

För att undvika sjukdomar, bör man på hösten tvätta växthuset noga och byta ut jorden. Kanske behöver man byta en söndrig ruta eller sätta nya tätningslister.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB