Odling i växthus
Odlingssäsongen i växthus – få ett försprång
På våren kan man driva upp plantor för senare utplantering, något som ger ett rejält försprång mot utomhusodlingen. Att så sallad och rädisor inomhus i växthus möjliggör primörer långt före säsongens normala start, och även jordgubbar kan odlas för extra tidig skörd. Ett växthus förlänger därför odlingssäsongen avsevärt och låter dig experimentera med fler växtslag eller test av olika sorter.
Val av växthus – storlek och planering
När du ska välja växthus är det viktigt att fundera över vilka förväntningar och behov du har, både idag och framöver. Vill du bara förodla eller odla enklare grönsaker, eller vill du kombinera prunkande odling med en trivsam plats att vistas på? Ofta växer både ambitionsnivån och antalet plantor snabbt. Därför rekommenderas ett växthus på minst tio kvadratmeter, särskilt om du har planer på större odling eller vill inkludera fruktträd såsom persika och vindruvor. Att välja ett för litet växthus leder lätt till problem med klimatet och gör det svårt att hålla jämn temperatur och luftfuktighet.
Ventilation och dörrar
God ventilation är avgörande för hälsosamma växter i växthuset. De flesta växthus har för få öppningsbara fönster; ofta behövs fönster motsvarande minst 10 % av golvytan för effektiv vädring. Temperaturen inomhus får helst inte överstiga 30 grader, eftersom de flesta växter mår dåligt av högre värme. Även om det inte är extremt varmt bör luften kunna omsättas, och pollinerande insekter måste lätt kunna ta sig in och ut under blomningsperioden. Automatiska fönsteröppnare kan rekommenderas som standardutrustning, eftersom det minskar risken för värmestress om en vädring glöms bort. Dörrarnas design är också viktig; de bör vara tillräckligt breda för att du ska kunna ta in en skottkärra och vara lätta att hantera även efter flera års användning. Täta, hållbara dörrar minimerar drag och värmeförlust.
Höjd och sockel
Många växthus är relativt låga vilket gör dem opraktiska om man vill kunna gå raklång. För att lösa detta kan man mura en sockel på någon decimeters höjd. Detta gör inte bara växthuset rymligare, utan hjälper även till att lagra värme och skapa en jämnare inomhustemperatur nattetid. Dock bör sockeln inte vara för hög, eftersom det kan minska ljusinsläppet.
Materialval – glas, plast och stomme
Materialvalet påverkar både växthusets utseende och funktion. Glas är vanligast och ofta billigast. Det ger maximalt ljusinsläpp, är lätt att hålla rent och minskar kondens men är ömtåligt och kan spricka under kalla vintrar. Alternativ finns i form av korrugerad plast, som är billig men snabbt blir skör och svår att hålla ren, eller modern polykarbonatplast med luftspalt, som isolerar bättre och tål påfrestningar men släpper igenom lite mindre ljus och är dyrare. Växthus av aluminiumstomme är praktiska och underhållsfria, medan de av trä ofta är kostsamma och kräver kontinuerlig skötsel – men är visuellt tilltalande. Att bygga av återvunna fönster är charmigt och miljövänligt, även om intrycket är lite robustare.
Placering av växthus
Placeringen av växthuset påverkar allt från växtval till uppvärmningsbehov. Helst ska det stå fritt och solbelyst hela dagen, gärna med den bredaste delen riktad mot söder för maximalt ljusinsläpp. Undvik att placera det för nära träd eller buskar som kan ge skugga eller samlas kring kall luft. Samtidigt bör läget inte vara alltför vindutsatt, eftersom kallblåst kan kyla ner både luft och jord i växthuset. Närhet till vattenkran eller vattentunna är också en stor fördel för den dagliga skötseln.
Skuggning och temperaturreglering
Trots att växter vill ha ljus kan det ibland bli för mycket av det goda. Under högsommaren kan skuggning behövas; skuggfärg är effektivt men måste tvättas bort varje säsong, speciella mattor och persienner är mer hållbara men kostar mer. Ett prisvärt och lättskött alternativ är fiberduk, som även skyddar nysatta plantor mot snabba temperaturväxlingar vid utplantering. En enkel kupévärmare kan vara ovärderlig vid plötsliga frostnätter under våren.
Inredning och bevattning
För effektiv uppdrivning och odlingsglädje är bänkar, hyllor och eventuellt bevattningsmattor bra investeringar. Hopfällbara bord effektiviserar ytan, så växthuset kan snabbt anpassas mellan odling och annan användning. Att odla i bäddar direkt på marken förenklar vattningen, men krukodling går också bra – särskilt med något av de automatiska bevattningssystem som finns idag. Skötselbehovet ökar ju varmare det är och om du har växter kvar i växthuset över vintern: kom ihåg att vattna även när tillväxten är låg!
Näring, fukt och skötsel
Marken kan täckas med gräsklipp eller annat organiskt material för att bevara fukten och tillföra näring, vilket ger jämnare tillväxt. När temperaturen stiger kan det också vara bra att duscha plantorna för att öka luftfuktigheten och kyla dem. Snabb tillväxt i växthus innebär också ett högre näringsbehov. På våren kan du använda bränd gödsel, och senare på säsongen är nässel- eller vallörtsvatten utmärkt för kontinuerlig näringstillförsel.
Förebygga problem och löpande underhåll
För att växthuset ska fungera och vara friskt långsiktigt är det viktigt med regelbundet underhåll. Tvätta växthuset noga varje höst och byt ut en del av jorden om du vill slippa skadedjur och svamp. Kolla även att rutor och tätningslister är hela och täta, så får dina växter bästa möjliga förutsättningar året om.
Att välja och använda växthus är en investering i både glädje och ökad skörd. Anpassa storlek, material, placering och inredning efter dina förutsättningar. Med god ventilation, lämpliga skugg- och bevattningslösningar samt ett löpande underhåll får du en prunkande odling och ett växthus du gläds åt under många säsonger.
Tips! Om du vill lägga in egna länkar till växthusexperter, inspiration eller köpställen går det självklart bra där ämnet berörs.