Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Odling i vatten – en svår nöt att knäcka

Odling av vattenväxter är en ofta bortglömd stadsodlingsform med hög svårighetsgrad. Snart ett år har passerat sedan ett försök att återskapa ursprunglig vattenvegetation i pildammarna i Malmö.

Text: Fredrik Rubin Foto: Magnus Svensson

Oavsett om det gäller villaträdgårdens damm, akvariet i vardagsrummet eller någon av Sveriges tiotusentals insjöar, vattenvegetationens betydelse för ett vattendrag ska inte förringas. Dess inverkan på vattenkvalitén, påverkan på djurlivet och estetiskt uttryck är ofta positivt. Vetskapen till trots förbises ofta odling av denna växtlighet.

I Pildammsparken i Malmö pågår emellertid ett stadsodlingsprojekt vars mål är att återskapa och etablera vattenvegetation i och invid den större av pildammarna. I separata samtal med landskapsarkitekten Magnus Svensson och Torun Jorde, arbetande förman vid Kommunteknik, visar sig tusentals näbbar vara en stor utmaning.

− Vi provade att sätta ner näckrosor i den lila dammen men de ville inte riktigt. Ett av problemen i och omkring dammarna är de många fåglarna och fiskarna, det är en rätt stor belastning på dem, säger Torun Jorde.

− Tittar man på gamla bilder så fanns det mycket mer vegetation kring dammarna. På vissa ställen har man haft näckrosor och strandvegetation. Man har nu en önskan att få en sådan vegetation på land och i vattenbrynet, säger Magnus Svensson.

Prefabricerad odlingsmatta

Med siktet inställt på Pildammsparkens 100 års-jubileum nästa år fanns ett behov av en uppfräschning av de slitna grönytorna. Likaså behövde de populära dammarna ett ansiktslyft där kanter betats ner av de många gässen som lever i parken.

− Ser man på en kvadratmeter gräs längs dammarna så rör det sig mer eller mindre enbart om nertuggade gräsmattor, ogräs och bar jord, säger Torun Jorde.

För att höja dammarnas estetiska uttryck och återkoppla till deras sekellånga historia föddes idén om att låta plantera vattenvegetation vid ett fåtal utvalda delar av dammkanten. För att minimera riskerna för att växterna skulle komma att ätas upp av gässen konstruerades stålburar i vilka prefabricerade odlingsmattor placerades.

− Ingången var att ge växterna en liten chans, därför användes förodlade strandmattor. Det är en slags kokosstrandmatta som består av kokosfibrer som håller den samman utan jord. Dessa förodlades hos plantskola under en växtsäsong. Poängen med detta var att i och med att växterna är etablerade någorlunda, att de rotat sig i växtmediet, så har de en lite bättre chans att växa snabbt eller komma tillbaka om de blir nerbetade, säger Magnus Svensson.

− Vi har valt växter som inte är så intressanta för fiskarna och fåglarna. Samtidigt gör burarna så att de inte når in och kan rycka upp växterna helt. Så här efter en växtsäsong ser vi vad som fungerat och vad som inte fungerat. Det är vissa irisar som fåglarna inte tycker är så goda. Dessa har lämnats ifred även om det på våren varit en del uttråkade fåglar där och ryckt mest för skojs skull, säger Torun Jorde.

− Det som fungerade bra var irisar som exempelvis svärdslilja vilken är storbladig och gulblommande, men även dansk iris fungerade bra. Fackelblomster gick också ganska bra framförallt vid den så kallade Aftontrappan där det är lite mer sol. Även blomvassen sköt upp något och havssäven tog sig och har långsamt spridit sig utanför mattorna, säger Magnus Svensson.

Svårare än väntat

Landskapsarkitekten Magnus Svensson som till en början förväntade sig en fullständig succé såg snart de egna förväntningarna sänkas. Svårigheterna för vegetationen var många, särskilt i de skuggigare partierna. Likaså sågs vattennivån påverka vegetationen vilken trivs på omkring en till två decimeters djup. Ett år efter projektets inledning pågår en utvärdering inför kommande växtsäsong, målet är att pilotprojektet skall bana väg för att större delen av stranden så småningom ska vara vegetationskantad.

− Vattenvegetation är det bra för vattenkvalitén liksom för små organismer som kan leva där. Man får en bättre balans i vattnet liksom mindre alger. Sedan ska man komma ihåg att detta är små planteringar, det rör sig om några kvadratmeter så på det stora hela kan det kanske inte påverka. Det är främst en estetisk plantering till för att det ska se bättre ut, säger Torun Jorde.

Nya, intressanta lösningar

− Vi tittar på lite andra lösningar också som jag tycker är väldigt intressanta, det rör sig om flytande vegetation på flottar vilket verkar vara väldigt effektivt eftersom man får en så stor volym i rotmassan. Flottarna följer även med eventuell fluktuation. Nu har vi ingen extrem sådan i denna damm, endast omkring femton centimeter, men det kan vara ett problem i andra dagvattendrag att nivåerna varierar kraftigt där fluktuationen kan vara uppemot en halvmeter. Har man då en flytande vegetation som följer vattennivån så är det praktiskt, avrundar Magnus Svensson.

#Nyhetsbrev Odla.nu#

Vill du få tips om trädgård och odling, om olika artiklar och krönikor samt information och fina erbjudanden om våra aktuella växter, fröer med mera? Då är du varmt välkommen att anmäla dig till vårt kostnadsfria Nyhetsbrev här: Odla.nu Nyhetsbrev

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB