Odling i vatten – en svår nöt att knäcka
Prefabricerad odlingsmatta och skyddande burar
Inför Pildammsparkens stundande 100-årsjubileum har behovet av att fräscha upp de slitna grönytorna blivit extra påtagligt, och dammarna har fått utstå stor påverkan från den lokala fågelpopulationen. De betande gässen har gjort att många strandområden kring dammarna i stort sett bara består av nerslitna gräsmattor, ogräs och bar jord.
För att återskapa den historiska vattenvegetationen och förbättra dammarnas estetiska värde valde projektgruppen att plantera utvalda vattenväxter längs vissa delar av dammkanten. För att skydda de nya växterna mot betande fåglar och fiskar användes specialkonstruerade stålburar, i vilka prefabricerade kokosmattor med förodlade strandväxter placerades.
− Vi ville ge växterna en bättre start och chans att snabbt etablera sig, därför valde vi att använda förodlade kokosmattor – en slags matta av kokosfibrer som håller ihop utan jord. Dessa har förodlats hos plantskolor under en växtsäsong. Poängen är att etablerade rötter tål betestrycket bättre och växer snabbare om de ändå påverkas, förklarar Magnus Svensson.
Växter som visat sig mindre attraktiva för fåglar och fiskar valdes ut. Samtidigt gör de skyddande burarna det svårt för djuren att dra upp plantorna. Efter en växtsäsong har man sett vilka arter som klarat sig bra och vilka som varit mer utsatta. Irisarter, särskilt svärdslilja och dansk iris, samt fackelblomster har lämnas relativt orörda och etablerats väl, särskilt på mer solbelysta platser som vid Aftontrappan. Blomvass har tagit sig på vissa håll medan havssäv långsamt börjat sprida sig utanför de utlagda mattorna.
Erfarenheter och utmaningar
Projektet har mött fler utmaningar än väntat, särskilt i skuggiga partier samt där vattennivån varierat. Vattenvegetation trivs bäst på cirka 10–20 cm djup, och nivåfluktuationer har visat sig dämpa möjligheterna för etablering. Ett år efter projektstarten pågår fortfarande utvärdering och lärande inför kommande säsong – målsättningen är att projektet ska utgöra en modell som på sikt kan leda till mer omfattande vegetationsplanteringar längs större delen av dammstränderna.
Biologiska effekter på vattendragens miljö
− Vattenväxterna gynnar vattenkvaliteten och ger mikroliv nya möjligheter – man får bättre balans, mindre alger och mer artrikedom. Dock ska man komma ihåg att insatserna hittills omfattar ganska små ytor och i den stora dammen har det främst en estetisk och pedagogisk poäng, menar Torun Jorde.
Nya lösningar för framtidens vattenmiljöer
För att möta utmaningarna undersöks även innovativa lösningar, såsom flytande vegetationsflottar. Dessa flottar kan bära stora mängder vattenväxter och anpassar sig efter vattenståndet i dammar med varierande nivåer – en fördel i urban miljö eller vid dammar där vattennivån skiftar kraftigt. Rotmassan på flotten blir omfattande och bidrar till bättre vattenkvalitet och filtrerar näringsämnen. Läs mer om vegetationsflottar på Aquatekt.se.
− Flytande vegetation på flottar är en väldigt intressant metod, inte minst i dammar med stora nivåförändringar. Även om nivåvariationen i Pildammarna är relativt begränsad, kan lösningen bli mycket värdefull i andra stadsnära vattendrag med större fluktuationer, konstaterar Magnus Svensson.
Ytterligare information om vattenväxter
För mer information om svenska vattenväxter rekommenderas Naturvårdsverket och deras faktablad.
Pildammsparken – historisk och nutida betydelse
Pildammsparken, ursprungligen anlagd som vattenreservoar för Malmö, har under årens lopp fått allt större betydelse som rekreationsområde och bär på rika kulturhistoriska värden. Att restaurera vattenväxterna är både en naturvårds- och stadsutvecklingsinsats, där man vill kombinera hållbar ekologi med vacker utemiljö och förbättrad upplevelse för besökare. Parallellt hanteras även andra tekniska och miljömässiga utmaningar såsom vattenläckage och behovet av allmän upprustning av dammarna.
Utmaningar och möjligheter
Restaureringen innebär även pedagogiska möjligheter kring ekologisk förståelse i en urban miljö, och projektet kan fungera som ett exempel för andra städer i Sverige.
Slutsats
Pildammsparkens pågående satsning på vattenvegetation åskådliggör de komplexa men viktiga steg som krävs för att återställa vattendragens ekosystemtjänster och estetiska värde i stadsmiljö. Genom skyddande strukturer, växtval och utveckling av nya tekniker som flytande vegetationsmattor kan positiva resultat nås, även om projektets miljöeffekter är mest märkbara lokalt och på mindre skala i nuläget. Initiativet ger dock tydliga incitament för framtida naturvårds- och stadsplaneringsprojekt att kombinera ekologi med stadsnära rekreation.