Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Odla tomater i kruka

Tomater är min absoluta favoritgrönsak trots att det egentligen är en frukt. Jag kan inte tänka mig en sommar utan egna tomater. Jag odlar mest körsbärstomater och inte bifftomater. Det är det vi äter mest av så då är det roligast att odla. Eftersom jag inte har något växthus kommer den här artikeln handla om frilandsodling av tomater i krukor.

Text och bild: Anna Theorin

Det finns lika många sätt att odla tomater på som det finns tomatodlare. Alla gör på sitt egna vis efter sina förutsättningar och man får helt enkelt testa sig fram till sin egen metod. Med det sagt så kommer jag här beskriva hur jag odlar mina tomater och jag hoppas verkligen att ni provar för det är så himla roligt och givande!

Först måste du välja vilka sorter du vill odla. I år odlar jag en låg busktomat som heter "Tumbling Tom" och en högväxande tomat som heter "Sweetbaby". Busktomater tjyvar man inte utan de växer i en kompakt buskform medans de högväxande tomaterna behöver stöd och där tjyvar man skotten som kommer i bladvecken. Busktomater trivs väldigt bra i amplar och balkonglådor medans de högväxande behöver en stadig kruka på marken. Tänk på att inte välja typiska växthustomater om ni ska odla dem på friland. Det är bättre att gå på rekommenderade frilandssorter än att kämpa i motvind med de som vill ha det varmare.

Man sår sina tomater tidigt på säsongen så att man hinner skörda så mycket som det går innan kylan kommer. Så fröna var för sig i en roottrainer eller så dem två och två i en sålåda. Klipp skoningslöst bort den ena tomatplantan som växer minst och ser vekast ut om ni sår dem två och två i ett fack. Ställ sådden varmt och fukta gärna ofta med en sprayflaska. När tomaterna har kommit upp och de bildats två stycken bladpar, de första hjärtbladen och de andra karaktärsbladen är det dags att plantera om i större krukor.

Man planterar alltid tomater djupt i nästa kruka. Om ni någon gång har sett att tomater har som lite vitt ludd längst stammen så är det faktiskt rotämnen. I det vilda så lever tomater längst med marken och bildar mer än gärna rötter längst stammen. Så plantera ner plantan så att de nedersta bladen hamnar precis ovanför jordytan och ställ krukorna ljust och svalare. Om ni sår tidigt så behövs det extraljus till tomaterna som gärna får stå på ca 12h per dygn. Då får man knubbiga fina plantor.

Ni kommer behöva plantera om tomaterna cirka två gånger till innan de hamnar i sina permanenta krukor. Varje gång planterar ni ner dem djupare, var inte rädd för att dra bort bladen längst ner om ni behöver. När ni vet med er att det är sista omplanteringen och ni har hittat en bra och stor kruka för era plantor, gärna minst 10 L per planta, häller ni på jorden. Jag brukar använda mig av kogödsel på påse. Tomater är hungriga plantor som vill stå i välgödslad jord. Kogödsel man köper i butik i påsar innehåller inte så mycket näring som vi tror så det är inga problem utan bara bra att använda enbart den. Tänk dock på att näringen tar slut även i kogödsel och du måste gödsla dina plantor senare på säsongen, antingen med gräsklipp eller flytande gödsel, Biobact är bra.

Avhärda era tomater långsamt. Det betyder att vi vänjer dem vid att vara utomhus. Först börjar du med att ha dem ute några timmar i skuggan, sen ökar du på timmarna långsamt tills de kan stå ute hela dagen. Då kan du ställa dem i solen där de kan stå ute dygnet runt. Tänk på att ha fiberduk hemma ifall det skulle bli kyligare någon natt eller dag. Då kan du snabbt täcka över plantorna och skyddar dem mot den värsta kylan. Tomater vill stå i soligt läge, gärna mot en vägg för extra värme.

Skötseln av dina tomater är enkel. Vattna gärna rikligt på morgonen, tänk på att om bladen slokar så borde du ha vattnat innan. Gödsla med organiskt gödsel och tjyva de tomater som ska tjyvas. Man kan ta större tjyvar och sätta som sticklingar om man vill. De rotar sig snabbt. Sen är det bara att mumsa i sig dina tomater när de mognat. :)

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB