Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Odla tomater i kruka

Tomater är min absoluta favoritgrönsak trots att det egentligen är en frukt. Jag kan inte tänka mig en sommar utan egna tomater. Jag odlar mest körsbärstomater och inte bifftomater. Det är det vi äter mest av så då är det roligast att odla. Eftersom jag inte har något växthus kommer den här artikeln handla om frilandsodling av tomater i krukor.

Text och bild: Anna Theorin

Odla tomater på ditt sätt

Det finns lika många sätt att odla tomater på som det finns tomatodlare. Alla gör på sitt eget vis efter sina förutsättningar, och det gäller helt enkelt att testa sig fram för att hitta sin egen metod. Här berättar jag hur jag odlar mina tomater, och jag hoppas verkligen att du provar – det är både roligt och otroligt givande!

Välj rätt tomatsort

Det första steget är att välja vilka sorter du vill odla. I år har jag satsat på en låg busktomat som heter ‘Tumbling Tom’ och en högväxande sort som ‘Sweetbaby’. Busktomater behöver inte tjuvas utan växer i en kompakt buskform, och de trivs väldigt bra i amplar och balkonglådor. Högväxande tomater kräver däremot kraftigare krukor, placering på marken samt stöd i form av pinne eller lina, och här måste du ta bort de sidoskott som växer i bladvecken, så kallad tjuvning. Undvik att plantera typiska växthustomater utomhus om du odlar på friland – välj då hellre sorter som är särskilt rekommenderade för friland, eftersom växthustomater behöver betydligt mer värme för att ge bra skörd.

Tips för att välja rätt tomat

  • Fundera över om du vill ha busktomat eller högväxande sort.
  • Titta på odlingsplats och välj sort därefter.

Sådd och förodling

Så dina tomatfrön tidigt på säsongen, gärna redan i februari–april, så att plantorna får tillräckligt med tid på sig att utvecklas innan sommaren. Jag brukar så ett frö i varje cell i en roottrainer eller två i varje fack i en sålåda. Är det två frön per fack, ta skoningslöst bort den planta som är klenast – det ger starka och jämna plantor. Sådden ska stå varmt, helst 20–25 °C, och hållas lätt fuktig. Använd gärna en sprayflaska för bevattningen – då undviker du att jorden blir för blöt och fröerna ruttnar.

När plantorna har två bladpar, det vill säga de första hjärtbladen plus karaktärsbladen, är det dags för första omgplantationen. Sätt plantan djupare än tidigare, så att bara de översta bladen är ovan jord, för tomater bildar gärna nya rötter längs stammen – det syns på det vita luddet som ofta växer där.

Om du sår tidigt på året krävs ofta extra ljus – gärna växtbelysning upp till 12 timmar per dygn. Detta ger knubbiga, kompakta och starka plantor, istället för långa och rangliga.

Omplantering och krukval

Tomater behöver planteras om ett par gånger innan de hamnar på sin slutliga växtplats. Plantera varje gång djupare, och ta bort de nedersta bladen om det behövs. När du slutligen sätter tomaterna i sina permanenta krukor, tänk på att välja en ordentligt stor kruka – minst 10 liter per planta är en bra riktlinje, ännu större är bättre framför allt för högväxande sorter. Jag använder butiksköpt kogödsel i påse; även om den inte är lika näringsrik som färsk gödsel, ger det en bra grund. Men kom ihåg: tomater är hungriga plantor och behöver extra näring under säsongen, exempelvis genom gräsklipp eller flytande gödsel (som Biobact).

Avhärdning och utplantering

När frostrisken är över, börja avhärda plantorna långsamt. Börja med att ställa dem ute några timmar om dagen i skugga, och låt dem successivt vänja sig vid solen och utomhustemperaturen. Efter cirka en vecka kan de stå ute dygnet runt. Oavsett väderlek – ha fiberduk till hands så att du kan skydda plantorna om en kylig natt eller dag väntar. Tomater vill ha det så soligt och varmt som möjligt, gärna mot en värmealstrande vägg.

Skötsel hela säsongen

Vattning och gödsling

Vattna rejält på morgonen, så slipper du slokande blad. Om du odlar i kruka kan det behövas daglig vattning vid varmt väder. Gödsla kontinuerligt med organiskt gödsel när plantorna vuxit till sig och har börjat blomma.

Tjuvning och stöd

Tjuva högväxande sorter genom att nypa bort sidoskott i bladvecken – då får plantan kraft att utveckla fler och större tomater. Busktomater tjuvas normalt inte. Vill du ha fler plantor? Ta de större tjuvarna och stick ner i jord, de rotar sig oftast snabbt. Stötta höga plantor ordentligt, de kan annars vika sig under frukternas tyngd.

Skörd och njutning

Följ tomaternas mognad och skörda kontinuerligt – små, söta och solvarma tomater är bland det bästa som finns! Genom denna metod kan du anpassa odlingen efter just dina förutsättningar och få stor och långvarig skörd.

Att odla tomater är en fantastisk hobby som både ger riklig skörd och glädje. Lycka till med dina tomater!


Om du vill ha mer information och bli inspirerad med detaljerade bilder, besök gärna länkarna i Anna Theorins originaltext.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB