Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Odla ”superfruits” i din trädgård.

Tyras växthus och potager En på engelska kallad superfruit är ett samlingsnamn för ett bär eller en frukt har ett extraordinärt näringsinnehåll. Superbär kan vi väl kalla dem på svenska, i alla fall de som jag tar upp idag för de är alla just bär. Sådana bär har jag sedan några år introducerat till min egen trädgård. Inte direkt inne i köksträdgården utan runt omkring i vanliga trädgården.

Text och bild: Tyra Hallsénius-Lindhe

Jag har ett helt gäng med olika blåbärsbuskar Vaccinium sp. i min surjordsavdelning. De har söta stora blåbär och bladverket på plantorna får en fantastisk höstfärg. Samma underbara höstprakt har jag i ett buskparti där jag planterat olika sorters Aronia, även de bären är en riktigt goda och hälsosamma. De superbären jag hade tänkt att skriva lite mer om i denna krönika är Havtorn Hippophae rhamnoides.Om jag letar efter dem i naturen så får jag åka ut till kustbandet, här i uppland där jag bor. Där trivs de verkligen och man kan hitta mängder av de gyllene superbären.

Havtorn har ett fantastiskt näringsvärde och en lite smått exotisk smak. Jag tycker att de smakar lite åt passionsfruktshållet. Bäret kan avnjutas som det är eller så kan man göra saft, marmelad och varför inte en Havtorns-shot, en liten ”nubbe” fullproppad med smak och fina ämnen. Tag 1 dl havtornsbär, en bit färsk ingefära och saften av en apelsin. Kör allt i en mixer, sila och häll upp i ett litet glas. Havtornsbär går utmärkt att frysa.

När du planterar havtorn i din trädgård så måste du tänka på att den vill stå riktigt ljus och inte konkurrera med annan växlighet när det gäller ljuset. Växten är tvåbyggare, det vill säga att en enskild växt är antingen av hankön eller av honkön. Om du nu vill att dina buskar skall bära frukt så måste du se till att du både har en han och honbuskar. Det finns svenska havtornsorter som lite lämpligt heter ’Romeo’ och ’Julia’ så det är lätt att komma ihåg. Jag har flera ’Julia’ och bara en ’Romeo’ men det räcker med en hanplanta. En hanplanta på fyra honplantor brukar man rekommendera att man tar.

Blommorna är oansenliga men bladverket är vackert silverskimrande. De har tyvärr törnar med det är bara att ta på sin handskar när man skall skörda sina gyllene ”juveler”. Havtorn är en buske med kan med tiden bli som ett litet träd. Havtornet är en mycket vindtålig växt trivs bäst i väldränerad sandblandad jord.

På ”hälsokosten” får du betala dyrt för dessa små bär eller rättare sagt för preparat som är gjorda av dem. Havtorn sägs ha en för kroppen att ha en allmänt stärkande förmåga på kroppen. Den skall vara välgörande för hår, tänder, naglar och speciellt bra om man har problem med torra slemhinnor. Mycket rik på antioxidanter och sägs hjälpa till att förhindra åldrandet och förnyar celler… ja men då måste vi bara ha den i våra trädgårdar.

Havtorn

NÄRINGSVÄRDE PER 100 G


Energi                                 361 kJ

Energi                                 86 kcal

Protein                                1 g

Fett                                      5,0 g

Mättade fettsyror                1,1 g

Kolhydrater                         6 g

Fibrer                                  6 g

C-vitamin                            131 mg

D-vitamin                            0 mcg

Folat                                   24 mcg

Järn                                   0,7 mg

Zink                                   0,3 mg

Kalcium                             10 mg

Näringsinformationen kommer från Livsmedelsverkets livsmedeldatabas.

Läs gärna mer på Tyras hemsida: Köksträdgården

Odla.nu Nyhetsbrev
Om du prenumererar på vårt kostnadsfria Nyhetsbrev får du regelbundet information om vårt sortiment, artiklar och krönikörer så att du inte missar något. Prenumerera här: Odla.nu Nyhetsbrev.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB