Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Odla ”superfruits” i din trädgård.

Tyras växthus och potager En på engelska kallad superfruit är ett samlingsnamn för ett bär eller en frukt har ett extraordinärt näringsinnehåll. Superbär kan vi väl kalla dem på svenska, i alla fall de som jag tar upp idag för de är alla just bär. Sådana bär har jag sedan några år introducerat till min egen trädgård. Inte direkt inne i köksträdgården utan runt omkring i vanliga trädgården.

Havtorn – gyllene superbär för både rabatt och hälsa

Själv har jag ett helt gäng med olika blåbärsbuskar (Vaccinium sp.) i min surjordsavdelning. De ger riktigt söta och stora blåbär, och bladverket bjuder på fantastiska färgskiftningar under hösten. Samma spektakulära höstprakt syns i mitt buskparti av olika Aronia-sorter. Även aroniabären är mycket goda och anses framför allt vara väldigt hälsosamma.

Men superbäret jag vill lyfta fram lite extra i denna krönika är havtorn, Hippophae rhamnoides. Här i Uppland, där jag bor, får jag bege mig ut till kustbandet för att hitta det i vilt tillstånd. Just där trivs havtorn särskilt bra, och det går att hitta mängder av de gyllene, näringsrika bären.

Därför älskar jag havtorn

Havtorn är ett av våra allra mest näringstäta bär med en tydligt syrlig och exotisk smak – jag tycker de påminner lite om passionsfrukt! Man kan äta bären direkt eller använda dem i juice, saft, marmelad eller varför inte göra en havtornsshot – en vitaminboost i miniformat.

Enkel havtornsshot

Ett enkelt recept:

  • Mixa 1 dl havtornsbär med en bit färsk ingefära och saften av en apelsin.
  • Sila och servera i ett litet glas.
  • Om du vill kan du tryggt frysa havtornsbären – de behåller näringsvärdet bra även efter infrysning.

Tips för odling av havtorn

Planterar du havtorn i din trädgård behöver du tänka på ljuset: havtorn älskar soliga, öppna lägen och konkurrerar inte gärna med andra växter om solljuset. Något viktigt att ha med sig är också att havtorn är tvåbyggare, alltså att varje planta är antingen en han- eller honplanta. Vill du ha bär? Då måste det finnas minst en hanplanta per upp till fyra honplantor – annars bildas inga bär alls. På svenska finns sorterna ’Romeo’ (hanplanta) och ’Julia’ (honplanta), vilket är lätt att minnas. Personligen har jag flera ’Julia’ och bara en ’Romeo’, men det räcker gott!

Blommorna är rätt oansenliga jämfört med blåbär och aronia, men bladverket är vackert silverskimrande. Dock gäller det att plocka bären med handskar, för plantan har törnar. Med tiden kan busken bli flera meter hög och formas till ett mindre träd. Havtorn är dessutom mycket vindtålig och trivs bäst i sandblandad, väldränerad jord med matt näringsinnehåll. Det gör den odlingsvärd även på platser där andra bärbuskar kan ha svårt att klara sig.

Havtorn – supernäring direkt från trädgården

På hälsokosthyllan är havtorn ett dyrt bär, ofta säljs det som flytande koncentrat, pulver eller kapslar. Men att odla det själv är enkelt där förhållandena tillåter, och ger tillgång till ett supernyttigt bär fullproppat med c-vitamin, antioxidanter och nyttiga fettsyror. Havtorn sägs stötta allmänt kroppens motståndskraft och vara särskilt bra för hår, tänder, naglar samt vid torra slemhinnor. Innehållet av antioxidanter (framför allt c-vitamin, e-vitamin och karotenoider) är mycket högt jämfört med andra bär, och havtorn används ofta som ingrediens i allt från hudvårdsprodukter till kosttillskott.

Fler användningsområden

Utöver bären kan man även använda bladen till te, och yngre skott används ibland för att färga garn. I större skala används den tåliga och prydliga busken som vindskydd, till markförbättring och för att stoppa erosion längs kuster och på sandiga jordar. Genom att binda kväve berikar den även jorden där den växer.

Näringsvärde per 100 gram

  • Energi: 361 kJ (86 kcal)
  • Protein: 1 g
  • Fett: 5,0 g
  • Mättade fettsyror: 1,1 g
  • Kolhydrater: 6 g
  • Fibrer: 6 g
  • C-vitamin: 131 mg
  • Folat: 24 mcg
  • Järn: 0,7 mg
  • Zink: 0,3 mg
  • Kalcium: 10 mg

Näringsinformationen kommer från Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas.

Lättskött, vackert och supernyttigt

Kort sagt: vill du ha ett lättskött superbär i din trädgård som är lika vackert i rabatten som det är nyttigt på tallriken, så är havtorn ett självklart val. De gyllene bären är en riktig vitamin- och antioxidantbomb, och det finns mängder av läckra sätt att använda dem!


Läs gärna mer på Tyras hemsida.

Om du prenumererar på vårt kostnadsfria Nyhetsbrev får du regelbundet information om vårt sortiment, artiklar och krönikörer så att du inte missar något. Prenumerera här: Odla.nu.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB