Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Odla och så med barnen!

I barn bor det ofta en nyfiken liten odlare. Att se ett för gro och växa till en planta med blommor eller något ätbart på kan lägga grunden till ett spirande odlings- och trädgårdsintresse. Låt barnen få vara med och börja med lättodlade fröer!

Av Katarina Kihlberg Låt barnen vara med och planera delar av trädgården eller balkongen och börja redan inomhus med att så fröer och plantera kärnor.

Så fröer med barnen

När barnen ska var trädgårdsmästare är det bra att välja fröer som är lätta att driva upp och som snabbt gror så att projektet inte blir för tålamodsprövande för den unga odlaren. Roligt är också om plantorna växer sig stora! Utmärkta fröer är solros, pumpa och ärtor av olika slag. Fröna till dessa plantor är dessutom ofarliga att äta.

Gör så här: Fyll små plast- eller terrakottakrukor med blomjord. Tryck till jorden lite och lägg 3 eller 4 frön i varje kruka. Täck med ca 1 centimeter jord. Vattna. Alternativ till kruka är att använda torvbriketter som är kul att lägga i blöt och se hur de sväller upp. Så ett frö i varje brikett och ställ dem tätt i en låda. Ställ sådden ljust och varmt. Håll jorden fuktig hela tiden i väntan på att fröna ska gro. Trä gärna en plastpåse över sådden i början, som håller kvar fukten. Gör små hål i påsen. Snart kommer en grodd att titta upp ur jorden och entusiasmen förhoppningsvis vara stor!

#Vad är ett hjärtblad?#

En lagom liten biologilektion medan ni odlar tillsammans med barnen kan bestå av att ni berättar om groddens allra första blad. De kallas hjärtblad och har till uppgift att lagra näring och förse grodden med den ända tills det har vuxit upp en liten växt, med rötter och blad, som kan försörja sig själv. Hjärtbladen är alltså det allra första som tittar upp ur jorden, och de ser inte ut som de blad som kommer sen. När plantan börjar utveckla sina riktiga blad skrumpnar hjärtbladen bort och försvinner.

Odla krasse till smörgåsen

Låt barnen odla sin egen smörgåskrasse! Det går nästan inte att misslyckas så erfarenheten av första egna odlingen blir positiv och ger mersmak. Fröna gror snabbt och det syns skillnad från dag till dag.

Gör så här: Smörgåskrasse odlar du enklast på hushållspapper på ett fat. Det behövs ingen jord. Sprid ut fröna jämnt över papperet och vattna. I väntan på att fröna gror kan du täcka med en bit plastfolie med några små hål i för att hålla fukten. Fröna ska hållas konstant fuktiga. Odla gärna i omgångar så har ni alltid färsk och nyttig krasse att skörda!

Sätt kärnor av citrus

Många olika citrusfrukter gror tämligen lätt, så det är roligt för barnen att börja med dem. Plantorna ser lite olika ut beroende på vad det är för sort. Får ni upp en planta så toppa den när den är ca 10 cm hög för att den ska grena sig.

Gör så här: Tvätta kärnorna, låt torka lite på hushållspapper några dagar. Sätt några kärnor i en kruka med blomjord. Vattna och vänta med spänning på att små citrusdoftande blad ska växa upp!

Odla vitlök i kruka

Det är lätt och ger snabbt resultat att odla vitlök inomhus för att skörda den goda, nyttiga och milt vitlökssmakande blasten. Det bildas dock inga lökar i jorden.

Gör så här: Två vitlöksklyftor i en medelstor kruka är lagom. Bryt av klyftorna från vitlöken, plantera i porös jord och placera krukan soligt. Vattna. Det dröjer inte länge förrän blasten börjar spira. När den kommit upp en bit kan ni skörda efter behov och använda som krydda i mat, i salladen eller på smörgåsen. När lökarna inte orkar producera mer blast slänger man dem och sätter nya vitlöksklyftor.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB