Odla orkidéer del 1
Introduktion
sidan 3 av 4
Orkidéfamiljen är en av de största och mest varierande i växtriket, med över 25 000 arter spridda över hela världen, utom Antarktis [1]. En viktig indelning av orkidéerna görs efter deras växtsätt och var de lever, vilket har stor betydelse för både deras utseende och hur de ska skötas som prydnadsväxter i hemmet [1].
Epifytiska orkidéer
En mycket stor andel av orkidéerna, särskilt de arter som kommer från tropiska områden, är så kallade epifyter. Epifyter lever på andra växter, för det mesta träd, men utan att ta näring från värdväxten. De använder endast trädet som fäste och konkurrerar inte om resurser, vilket innebär att värdträdet varken skadas eller gynnas av närvaron av sin "hyresgäst" [1]. Typiska exempel på epifytiska orkidéer som ofta odlas som prydnadsväxter inomhus är Cattleya, Miltonia, Oncidium och Phalaenopsis (brudorkidé) [1]. Dessa orkidéer är särskilt anpassade för att kunna samla och lagra vatten och näring från regn och organiskt material som samlas på trädgrenarna, ofta i särskilda vävnader som kallas bulber.
Terrestra orkidéer
En annan stor grupp är de terrestra orkidéerna – de som lever med rötterna i marken eller det översta jordlagret, ofta i fuktig förna eller mull. Till denna grupp hör alla våra inhemska svenska orkidéarter och även det välkända släktet Paphiopedilum, ibland kallad Venussko [1]. Dessa orkidéer finns i många olika miljöer världen över, som skogar, ängar och våtmarker, och är anpassade för att leva i jord, där de ofta har symbiotiska förhållanden med svampar för att få näring.
Litofytiska orkidéer
Utöver dessa finns även några släkten som utvecklat en tredje strategi: litofyter. Dessa orkidéer växer på stenar, klippor och berg. Även om litofyter utgör en mindre grupp jämfört med epifyter och terrestra orkidéer, är deras unika anpassningar till de karga förhållandena på berg och klippor fascinerande [1].
Geografisk spridning och artrikedom
Orkidéerna har spridit sig till nästan hela planeten och finns i ett brett spektrum av livsmiljöer. Tropikerna hyser den största artrikedomen, men även i Sverige finns ungefär 43–44 arter, samtliga terrestra och fridlysta [1].
Översikt
- Epifyter: Lever på träd, utan att skada värdväxten; tropiska arter som Cattleya, Miltonia, Oncidium och Phalaenopsis är typiska exempel [1].
- Terrestra orkidéer: Växer i jorden, inkluderar alla svenska vilda arter samt Paphiopedilum [1].
- Litofyter: Lever på stenar och klippor, en mindre men intressant grupp [1].
Den största delen av de orkidéer som odlas som prydnadsväxter i svenska hem är epifyter från tropikerna, medan våra vilda svenska arter är terrestra och alltid marklevande [1].
Tillbaka 1 2 3 4 Nästa sida
"Phalaenopsis", Brudorkidéen.