Odla med barnen!
Odla med barn inomhus – Enkelt, roligt och lärorikt
Att odla tillsammans med barn är en aktivitet som förenar lärande, glädje och nyfikenhet. Redan inomhus går det att ta första steget mot egen odling och trädgårdsglädje. Att så fröer och plantera kärnor stimulerar barnens intresse och lär dem förstå hur växter växer och utvecklas. Låt gärna barnen vara med och planera delar av trädgården och börja redan inomhus med att så fröer och plantera kärnor – på så sätt får de vara delaktiga från första början.
Odla vitlök i kruka
Att odla vitlök i kruka inomhus är både lätt och ger snabbt resultat – något som passar utmärkt när man odlar med barn. Istället för att vänta på lökar under jorden kan ni skörda de gröna bladen, så kallad blast. Blasten har en mild och god vitlökssmak och är full av nyttigheter, men det bildas inga nya lökar inomhus.
Så här gör du
Ta två vitlöksklyftor och bryt loss dem från vitlöken. Plantera dem i en medelstor kruka fylld med porös, näringsrik jord, och placera krukan ljust på till exempel en fönsterbräda. Vattna ordentligt och håll jorden lätt fuktig. Redan efter några dagar börjar groddarna titta upp och blasten växer snabbt.
När plantan kommit upp en bit är det bara att klippa av blasten efter behov och använda den som en mild krydda i mat, sallader eller på mackan. När vitlöken slutat ge ny blast slänger ni nedre delen och sätter nya klyftor – odla gärna omgående för att hela tiden ha fräsch vitlöksblast hemma. Med denna metod kan ni odla vitlök året runt och alltid ha tillgång till en lättodlad grönsak i köket.
Läs mer om att låta barnen delta i planeringen och så redan inomhus.
Så fröer med barnen
Att så fröer som snabbt gror är en rolig och tacksam start på odlandet, särskilt för yngre barn. Välj gärna frön som är lättodlade, tåliga och ofarliga om barnen skulle smaka på dem. Solros, pumpa, ärtor och olika sorters bönor är utmärkta exempel – fröna är lagom stora för små händer och plantorna växer snabbt och blir ganska robusta.
Så här gör du
Fyll små krukor, gärna av plast eller terrakotta, med blomjord. Tryck till jorden lätt och lägg ut 3–4 frön per kruka och täck med cirka 1 cm jord. Alternativt kan ni använda torvbriketter – de är fascinerande för barn då de sväller när de läggs i blöt. Så ett frö i varje brikett och placera dem tätt i en bricka eller låda.
Vattna och ställ sådden ljust och varmt. Ett tips är att trä en plastpåse med små hål över sådden de första dagarna för att hålla kvar fuktigheten, men låt det vara ventilation. Håll alltid jorden fuktig medan ni väntar på att de första groddarna ska titta upp – detta brukar gå snabbt, vilket gör att barnen ser resultatet snart och håller intresset uppe. När plantorna kommit upp lite är det lätt att plantera ut dem i större krukor eller på friland när vädret tillåter.
Här finns fler idéer på hur ni kan engagera barnen i trädgårdsplaneringen och odling inomhus.
Sätt kärnor av citrus
Det är också spännande att experimentera med att plantera kärnor från olika citrusfrukter – de gror relativt lätt och plantorna kan bli dekorativa krukväxter. Citrusplantans utseende varierar beroende på sort, men alla ger en doft av citrus i köket.
Så här går ni tillväga
Plocka ut kärnorna ur exempelvis en apelsin eller citron, tvätta dem och låt dem torka på hushållspapper i ett par dagar. Sätt sedan några kärnor tillsammans i en kruka med blomjord. Håll jorden lätt fuktig och placera krukan ljust. Med lite tålamod så dyker små plantor upp som ni kan följa under lång tid framöver. När plantan är cirka 10 cm hög toppar ni den för att stimulera den att förgrena sig.
En liten biologilektion: Vad är ett hjärtblad?
Ett bra tillfälle att prata biologi är när de allra första bladen – groddens hjärtblad – tittar upp ur jorden. Hjärtbladen är fröblad som lagrar näring som grodden behöver tills den kan börja ta upp näring och vatten med riktiga blad och rötter. Hjärtbladen ser ofta annorlunda ut än de resterande bladen på plantan och skrumpnar och försvinner när de riktiga bladen utvecklats.
Tips för mer odlingsglädje
Kreativa och lärorika idéer
- Låt barnen skapa egna namnskyltar till sina plantor, eller gör egna minidrivhus genom att återanvända PET-flaskor som skärs av.
- Torvbriketter är extra spännande att använda då det händer mycket visuellt när de sväller i vatten.
- Testa att plantera kärnor från olika sorters frukter – även avokado och mango kan gro inomhus och bli fina plantor.
- Tänk på att alltid använda fröer som är säkra och ätbara för barn.
Vill ni få fler tips och idéer för att odla och skapa tillsammans med barn? Läs mer här om hur ni kommer igång med odling redan inomhus.
Att odla inomhus tillsammans är inte bara ett roligt och lärorikt projekt, det stärker dessutom gemenskapen och barnens förståelse för naturen. Följ säsongerna, experimentera och upptäck odlingens magi tillsammans – det behövs bara lite jord, frön och nyfikenhet!
Den här texten är inspirerad av och bygger på instruktioner och tips från artikelns originalkälla.