Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Odla med barnen!

**Katarinas krönika** April är här och solen börjar värma på riktigt! I marken råder dock iskyla fortfarande så trädgården vilar ett tag till. Perfekt nu är att trädgårdspyssla inne genom att odla tillsammans med barnen!

Låt barnen vara med och planera delar av trädgården och börja redan inomhus med att så fröer och plantera kärnor.

Odla vitlök i kruka

Det är lätt och ger snabbt resultat att odla vitlök inomhus för att skörda den goda, nyttiga och milt vitlökssmakande blasten. Det bildas dock inga lökar i jorden.

Gör så här: Två vitlöksklyftor i en medelstor kruka är lagom. Bryt av klyftorna från vitlöken, plantera i porös jord och placera krukan soligt. Vattna. Det dröjer inte länge förrän en grodd växer ut och blasten börjar spira.

När vitlöksplantan kommit upp en bit kan ni skörda efter behov genom att klippa av den milt vitlökssmakande blasten och använda som krydda i mat, i salladen eller på smörgåsen. När lökarna inte orkar producera mer blast slänger man dem och sätter nya vitlöksklyftor.

Så fröer med barnen

När barnen ska var trädgårdsmästare är det bra att välja fröer som är lätta att driva upp och som snabbt gror så att projektet inte blir för tålamodsprövande för den unga odlaren. Roligt är också om plantorna blir ganska rejäla. Utmärkta fröer är solros, pumpa och ärtor och bönor av olika slag. Fröna till dessa plantor är dessutom helt ofarliga att äta.

Gör så här: Fyll små plast- eller terrakottakrukor med blomjord. Tryck till jorden lite och lägg 3 eller 4 frön i varje kruka. Täck med ca 1 centimeter jord. Alternativ till kruka är att använda torvbriketter som är kul att lägga i blöt och se hur de sväller upp. Så ett frö i varje brikett och ställ dem tätt i en låda. Vattna och ställ sådden ljust och varmt. Håll jorden fuktig hela tiden i väntan på att fröna ska gro. Trä gärna en plastpåse över sådden i början, som håller kvar fukten. Gör små hål i påsen. Snart kommer en liten grodd att titta upp ur jorden och entusiasmen förhoppningsvis vara stor!

Sätt kärnor av citrus

Många olika citrusfrukter gror tämligen lätt, så det är roligt för barnen att börja med dem. Plantorna ser lite olika ut beroende på vad det är för sort. Får ni upp en planta så toppa den när den är ca 10 cm hög för att den ska grena sig.

Gör så här: Tvätta kärnorna, låt torka lite på hushållspapper några dagar. Sätt några kärnor i en kruka med blomjord. Vattna och vänta med spänning på att små citrusdoftande blad ska växa upp!

#Vad är ett hjärtblad?#

En lagom liten biologilektion medan ni odlar tillsammans med barnen kan bestå av att ni berättar om groddens allra första blad. De kallas hjärtblad och har till uppgift att lagra näring och förse grodden med den ända tills det har vuxit upp en liten växt, med rötter och blad, som kan försörja sig själv.

Hjärtbladen är alltså det allra första som tittar upp ur jorden när ett frö gror, och de ser inte ut som de blad som kommer sen. När plantan börjar utveckla sina riktiga blad skrumpnar hjärtbladen bort och försvinner.

Tänk på! Om du prenumererar på kostnadsfria vårt nyhetsbrev får du regelbundet information om våra artiklar och krönikörer så att du inte missar något. Prenumerera här: Odlas nyhetsbrev.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB