Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Odla kryddväxter

Det finns flera goda anledningar till att odla dina egna örter och kryddväxter. Odla för smakens, doftens och skönhetens skull, för att de är så livskraftiga och lättskötta och för att snabbt få en levande trädgård med bin och fjärilar.

Av Katarina Kilhberg

Naturen har under årens lopp nogsamt valt ut de kryddor vi använder idag, vilket är anledningen till att de är så tåliga och lätta att odla. En kryddväxt kan vara ettårig, det vill säga att den gror, växer upp, blommar, vissnar ner och dör under samma säsong, eller perenn, vilket innebär att den kommer tillbaka år från år.

Örter och kryddväxter har många användningsområden: som smaksättare i mat, dryck, bröd och kakor, som medicin, som doft eller arom och naturligtvis som vackert blickfång i trädgården.

Så här sår du dina kryddor

För många sorter är det bästa att så frön inomhus på våren. Då kommer växterna igång tidigare vilket innebär att du kan njuta längre av dina kryddor och de perenna sorterna hinner växa till sig ordentligt inför vintern. Vissa sorter går dock utmärkt att så direkt i trädgården när jorden är tillräckligt varm. Exempel på sådana är dill, koriander, körvel och persilja.

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

#Börja inomhus#

Ett praktiskt sätt att inleda sådden inomhus är att använda lådor där många plantor får plats, och omskola plantorna i krukor först när de kommit upp en bit och blivit lite stadigare. Om du vill går det dock bra att inleda sådden i små enskilda krukor.

Följ anvisningarna på förpackningen för varje sort när du sår för att få rätt sådjup och för att starta din sådd vid rätt tidpunkt. Så i en svagt gödslad såjord eller annan svagt gödslad jord av fin kvalitet. Glöm inte att markera vilken sort som står var, i början när groddarna kommer upp är det svårt att se någon skillnad!

#Jämn fuktighet#

Fröna gror bäst i fukt, värme och mörker. Täck lådan med genomskinlig plast (med små lufthål i) för att bevara fukten och lägg i början även en tidning över för att det ska bli mörkt. När plantorna börjar komma upp ska tidningen bort och de små plantorna få mycket ljus, men inte direkt solljus. I början vattnas din sådd med rumsvarmt vatten i sprayflaska men när plantorna kommit upp ordentligt kan du övergå till vattenkanna. Viktigt hela tiden är att hålla jämn fuktighet.

Dags att skola om!

När plantorna är så stora att du lätt kan ta i och hantera dem är det tid för omskolning. Använd små plastkrukor som du fyller med planteringsjord av god kvalitet. Placera krukorna ljust men skydda från direkt solljus. Vattna med rumsvarmt vatten så att jorden är fuktig men inte blöt. Gödsel behövs inte, så här små plantor klarar sig med näringen från fröet.

Ibland kan plantorna dra iväg och bli långa och rangliga. Då kan du plantera om dem en bit ner i djupare krukor så att rangligheten försvinner.

Avhärda och plantera ut

Dina unga plantor behöver vänja sig långsamt vid livet utomhus. Ställ ut krukorna under dagens varmaste timmar. När det blivit varmare och risken för frost är över kan de stå ute dygnet runt. Örter och kryddväxter trivs bäst på en varm och solig plats i skydd från vinden. Förbered genom att luckra jorden och ta bort allt ogräs. Plantera sedan ut dina plantor i mullrik, väldränerad och porös jord. Vattna i början tills plantorna har etablerat sig, därefter krävs vattning endast under längre perioder av torka.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB