Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Odla kryddväxter

Det finns flera goda anledningar till att odla dina egna örter och kryddväxter. Odla för smakens, doftens och skönhetens skull, för att de är så livskraftiga och lättskötta och för att snabbt få en levande trädgård med bin och fjärilar.

Naturen har under årens lopp nogsamt valt ut de kryddor vi använder idag, vilket är anledningen till att de är så tåliga och lätta att odla. En kryddväxt kan vara ettårig, det vill säga att den gror, växer upp, blommar, vissnar ner och dör under samma säsong, eller perenn, vilket innebär att den kommer tillbaka år från år. Läs gärna mer om skillnaden mellan ettåriga och perenna kryddväxter här.

Örter och kryddväxter har många användningsområden: som smaksättare i mat, dryck, bröd och kakor, som medicin, som doft eller arom och naturligtvis som vackert blickfång i trädgården. Dessutom kan en liten kryddträdgård på bara ett par kvadratmeter täcka hushållets behov, och med en blandning av ettåriga och perenna sorter har du alltid något att skörda under säsongen. Så skapar du en lättskött köksträdgård.

Så här sår du dina kryddor

För många sorter är det bästa att så frön inomhus på våren. På så sätt får växterna en tidig start vilket gör att du kan njuta längre av dina kryddor, och de perenna sorterna hinner växa till sig ordentligt inför vintern. Vissa sorter, till exempel dill, koriander, körvel och persilja, går utmärkt att så direkt i trädgården när jorden har blivit tillräckligt varm. Läs mer om vilka kryddor som passar bäst att direktså.

Börja inomhus

Ett praktiskt sätt att starta sådden inomhus är att använda lådor där många plantor får plats, och sedan omskola plantorna i krukor när de kommit upp en bit och blivit stadigare. Det går också bra att så direkt i små individuella krukor om du föredrar det.

Följ alltid anvisningarna på fröpåsen för varje sort när du sår, så att du får rätt sådjup och startar vid rätt tidpunkt. Använd gärna svagt gödslad såjord eller annan kvalitetsjord med låg näringshalt. Glöm inte att märka ut vilken sort som står var – i början liknar groddarna ofta varandra.

Jämn fuktighet

Fröna gror bäst i fukt, värme och mörker. Täck därför lådan med genomskinlig plast (med små lufthål) för att bevara fukten, och lägg gärna en tidning över för att det ska bli riktigt mörkt. När plantorna börjar komma upp tas tidningen bort och plantorna får mycket ljus, men undvik starkt direkt solljus i början. Med rumstempererat vatten i sprayflaska håller du sådden lagom fuktig, och när plantorna vuxit till sig kan du börja vattna försiktigt med vattenkanna. Det är viktigt att jorden hålls jämnt fuktig, men inte blöt.

Dags att skola om!

När plantorna är så stora att de går att hantera utan att skadas, är det dags för omskolning. Sätt dem i små plastkrukor fyllda med planteringsjord av god kvalitet och placera krukorna ljust men i skydd från direkt sol. Vattna med rumstempererat vatten så att jorden är jämnt fuktig men inte genomblöt. Späda små plantor klarar sig oftast med näringen från fröet och behöver i regel ingen gödsel i början. Ibland kan plantorna bli långa och rangliga, särskilt om det är brist på ljus. Då kan man plantera om dem djupare i en större kruka så stärks stammen.

Avhärda och plantera ut

Innan utplantering ute i rabatten eller pallkragen, behöver plantorna vänjas långsamt vid utomhusförhållanden. Ställ ut dem i sina krukor under dagens varmaste timmar under cirka en vecka. När risken för nattfrost är över kan växterna stå ute dygnet runt. Örter och kryddväxter trivs bäst på varm, solig och vindskyddad plats. Förbered jorden genom att luckra upp den, ta bort ogräs och blanda gärna i kompost eller annan organisk näring. Plantera sedan ut plantorna i mullrik, väldränerad och porös jord. Vattna regelbundet tills plantorna etablerat sig, därefter behövs endast extra bevattning vid längre perioder av torka. Här hittar du fler tips om jord och vattning för kryddväxter.

Vill du odla året om går det också utmärkt att ha örter i kruka inne på en ljus fönsterbräda. På så sätt har du alltid färska örter till hands i köket, oavsett säsong.

Att odla örter och kryddväxter är både enkelt och tacksamt – med några få knep får du en riklig skörd och en väldoftande, vacker kryddträdgård som du kan njuta av hela sommaren – och ofta långt in på hösten!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB