Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Odla kryddor i ampel och kruka

Om du gärna vill odla olika sorters kryddor men inte riktigt har plats till ett ordinarie kryddland, kan du odla kryddorna i en ampel eller kruka.

Text och bild Sylvia Svensson

Ampeln kan du hänga från balkongtaket eller i en lång hållare från väggen och på så sätt frigöra golvyta till annat som ska samsas på balkongen. Men se till att kroken eller hållaren ampeln hänger i verkligen är stabil och sitter fast ordentligt, så att ampeln med kryddorna inte trillar ner.

Här kan du sedan odla dina favoritkryddor som du använder i köket, men kanske en och annan smultronplanta också får plats om ampeln är stor nog. Ampeln bör vara ganska stor för att rymma tillräckligt mycket jord och för att den inte ska torka ut så fort.

Kryddkrukan kan du ha nära grillplatsen. Till den väljer du förstås kryddor som du brukar använda till grillat, som rosmarin, timjan och salvia.

Inred ampeln

Sommarblommor
Sommarblommor
Handla nu

En korgampel av antingen metallnät eller rotting är bra på en balkong då den inte väger så mycket.

Eftersom det inte är så snyggt att titta på plast som syns genom korgens gluggar, kan du först fodra korgen med mossa eller använda en sådan där insats av kokosfibrer som säljs där korgarna säljs.

När du ska plantera växter i en korgampel, behöver du fodra den med plast för att jord och vatten inte ska rinna igenom och hamna på golvet. Lämna dock ett litet avrinningshål på ett lämpligt ställe så att ett eventuellt skyfall eller övervattning inte förstör växterna.

Dränera sedan ampeln väl med ett lager lecakulor i botten. Fyll på med en planteringsjord av bra kvalité. Använd gärna ekologisk jord som är avsedd för grönsaker i balkonglådor och krukor.

Inred krukan

Krukan behöver du förstås inte plasta inuti, men annars är det samma procedur även här: hål i botten, lecakulor och sedan jord.

Plantera!

Sedan är det bara att plantera dina favoritkryddväxter i ampeln eller krukan och vattna den försiktigt innan du placerar den på plats. Se sedan i fortsättning till att det inte torkar ut. Gödsla med ett ekologiskt gödselmedel för grönsaker enligt instruktioner på flaskan.

Läs gärna mer här: Kryddor i pallkrage och kruka
Odla sommarblommor och kryddor i kruka

Och så har vi massor med kryddväxter att köpa på OdlaShop!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB