Odla Kruktomater inomhus!
Så vad är en kruktomat?
Det är egentligen inte en egen sort utan benämningen "kruktomat" används som ett samlingsnamn för mycket små och kompakta tomatsorter som lämpar sig extra bra för odling i kruka. Förväxla dem dock inte med så kallade dwarftomater – de kan bli betydligt större än de vi pratar om här. Typiska kruktomatsorter är Venus, Tiny Tim och Wilma, alla sorter som sällan blir mer än 30–40 cm höga och därför passar perfekt för odling på fönsterbrädan eller på platser där utrymmet är begränsat.
Det finns även en populär sort som heter Lille Lise. Den får dock inte säljas, utan byts bara mellan privatpersoner, enligt förädlaren Tony Bülows önskan. Tänk alltid på slutstorleken när du väljer sort för inomhusodling – omkring 30–40 cm är idealiskt.
Eftersom dessa plantor är så små räknas de till de tomatvarianter du kan odla direkt på fönsterbrädan eller där det är trångt. Självklart fungerar det lika bra att odla kruktomater utomhus under sommaren, precis som vanliga tomater, om du vill ha dem på balkongen, altanen eller ute i trädgården.
Sådd och uppdragning – året runt!
En stor fördel med kruktomater är att du kan så dem året runt. Så fröna som vanliga tomater i såjord och placera varmt tills de grott. Därefter behöver plantorna mycket ljus och gärna lite svalare temperatur. Eftersom de ofta odlas under vinterhalvåret när dagsljuset är svagt, rekommenderas att använda växtbelysning för bästa resultat. Kolla gärna in växtbelysning för all sorts odling här. När det blir ljusare på våren (från mars och framåt) räcker ofta ett riktigt ljust fönster bra.
Hur sköter man kruktomater?
Skötseln av kruktomater är enkel och förlåtande, vilket gör dem ypperliga även för nybörjare. Du planterar om dem stegvis, från mindre kruka till större, men själva slutkrukan behöver inte vara lika stor som för andra tomater – ofta räcker 3–5 liter. När plantorna hamnat i sin slutkruka börjar du gödselvattna regelbundet. Denna gödning funkar utmärkt till både grönsaker och blommor och är lätt att använda!
Tips för bästa skötsel
Du behöver inte tjuva kruktomater, eftersom de växer knubbigt i buskform. De sätter vanligen frukt tidigt och eftersom plantorna förblir små blir utvecklingstiden kort. Kruktomater dricker en del vatten när de sätter frukt, så glöm inte att vattna med jämna mellanrum, men låt samtidigt inte jorden bli för blöt. Innan blomning kan du även duscha plantorna för att öka luftfuktigheten. Vid inomhusodling kan du hjälpa pollineringen genom att försiktigt skaka plantorna eller borsta lätt på blommorna.
När får man skörd på kruktomater?
Kruktomater har snabb utvecklingstid. Redan efter cirka 3 månader från sådd kan du räkna med att börja skörda – ibland ännu tidigare, särskilt om du sår tidigt på året med extra belysning. Eftersom plantorna oftast odlas inomhus eller på varm, skyddad plats går utvecklingen ofta snabbare än för större tomatsorter.
Några populära sorter
Exempel på populära kruktomater är:
- Wilma
- Tiny Tim
- Venus
- Lille Lise (byts enbart privat)
- First In Field
- Minibell
- Micro Tom
- Red Robin
- Bajaja
- Primabell
- Microbell
De flesta ger små, söta tomater som passar lika bra att äta direkt från plantan, i sallader eller till smårätter.
Sammanfattning
Kruktomater är perfekta för dig som har begränsat utrymme men ändå vill odla färska, söta tomater – året runt på fönsterbrädan, på balkongen eller ute i trädgården. De är lättskötta, snabbväxande och kräver varken stora krukor eller avancerad skötsel. Kom bara ihåg att ge plantorna tillräckligt med ljus och gödning, särskilt under vintern, gärna med hjälp av växtbelysning och regelbunden vattning.
Lycka till med odlingen av dina egna kruktomater!