Odla Jordgubbar och Smultron - Sådd, plantering, förökning och skötsel!
Text och bild: Anna Theorin
Smultron och jordgubbar är självklart släkt med varandra. Faktum är att jordgubben har sitt ursprung i två olika smultronsorter som korsats och bildat dagens populära hybrid: jordgubbe (Fragaria x ananassa). Denna hybrid har tagit hela Sverige med storm och är idag det bär vi äter allra mest av, både färskt och i desserter, under sommarhalvåret. Jordgubben odlas i stor skala över nästan hela landet, och under sommarmånaderna är Sverige helt självförsörjande på dessa bär. Det fina är också att både jordgubbar och smultron är såpass lättodlade att i princip vem som helst kan bli självförsörjande på dem hemma – oavsett om du bor i villa eller har en balkong.
I den här artikeln ska jag gå igenom både jordgubbar och smultron. De odlas och förökas på i stort sett samma sätt, även om vissa egenskaper skiljer dem åt.
Sådd och plantering
De små, små prickarna utanpå smultron- och jordgubbsbären är faktiskt plantans frön. Varje litet frö kan bli en ny planta! Om du tänker så jordgubbar eller smultron så kom ihåg att de sällan ger skörd det första året, oavsett hur tidigt du sätter igång inomhus. Vanligtvis får du räkna med bär först från år två – du kan ha tur, men räkna inte med det vid frösådd. Alla våra frön till jordgubbar och smultron hittar du här.
En helt perfekt jordgubbe
Just eftersom plantorna ändå knappast ger skörd första året brukar jag inte starta dem för tidigt. Det är ingen större mening att låta dem ta upp plats under växtbelysningen inomhus i flera månader när de ändå ska ut först efter sista frosten. Sätt dina jordgubbs- eller smultronfrön någon gång mellan mars och juli – det avgörande är att plantan hinner etablera sig innan vintern. Vill du starta ännu tidigare så behöver du extra belysning under de mörka månaderna.
Jag föredrar att så i små krukor eller pluggar och sätter 2-3 frön per plugg (men ibland blir det fler, de är så små!). Använd såjord och täck inte fröna med jord. Håll sådden jämnt fuktig och ställ den på en plats med cirka 18 grader. Det behövs ingen värmematta till dessa frön.
Revande smultron i en av mina rabatter på norrsidan
När plantorna kommit upp och har 2–3 blad är det dags att plantera om dem i egna krukor med gödslad planteringsjord. Plantera sedan ut på växtplatsen när risken för frost är över. Väl etablerade klarar de svenska vintrar utmärkt.
Köper du färdiga plantor kan du ofta få en liten skörd redan första året, men som regel blir årets största skörd först året därpå. Plantera ut när jorden har rett sig på våren.
Tips för bästa resultat
- Så inte för tidigt – plantorna ger ändå skörd först år två.
- Så plast eller fiberduk kan hjälpa småplantor på våren.
- De är tåliga men vill inte stå för blött.
Placering och jord
Du kan odla jordgubbar och smultron i princip var som helst – pallkrage, kruka eller friland. Jag har dem till exempel som marktäckare i helskugga, där de är gröna nästan hela vintern även om de inte ger mycket bär. Det är ett tips om du vill ha tåliga marktäckare som dessutom är perenner.
Månadssmultron som kantväxt i rabatter är väldigt effektivt
Vill du istället ha mycket bär krävs en solig plats och riktigt näringsrik, välgödslad jord. Se till att marken är ogräsfri vid planteringen, och vattna särskilt första året tills plantorna har etablerat sig. Både smultron och jordgubbar klarar en del torka, men får de för lite vatten blir bären små.
Gammalt ensilage på jordgubbsbädden håller fukten i marken och skyddar gubbarna
Jag brukar täcka jorden runt plantorna med gammalt ensilage eller halm. Det skyddar bären från jord, behåller fukt i marken och hindrar uttorkning. En gång per år gödslar jag med kogödsel eller allroundgödsel, men undvik att övergödsla – för mycket näring ger kraftigare bladverk men mycket färre bär. Missar du ett år gör det oftast ingenting, plantorna är tåliga.
Några viktiga råd:
- Välj solig plats för maximal bärgiva.
- Täck marken för jämn fukt och slippa ogräs.
- Undvik att gödsla för mycket.
Sortval
En av de viktigaste sakerna att känna till är att jordgubbsplantor gradvis ger sämre skörd efter ungefär fyra år – då är det dags att byta ut plantorna. Därför är det praktiskt att odla revande jordgubbar, som själva skickar ut utlöpare (revor) där nya plantor växer upp. Dessa plantor är enkla att gräva upp och flytta, så du enkelt kan föryngra och utöka din odling år efter år.
Detsamma gäller vissa smultronsorter, och du kan använda revande varianter både som marktäckare eller för att förnya odlingen. Månadssmultron är en särskild sorts smultron som ger bär under större delen av säsongen, från juni långt in på sensommaren. Jordgubbar finns i tidiga, medeltidiga och sena sorter – sätter du en mix av olika sorter får du bär så länge sommaren varar.
En härva av gubbar av okänd sort som revar sig och ger fina bär. Kolla med era grannar eller odlingsvänner om de har några revor ni kan få
Ska du odla i kruka eller ampel finns det särskilda ampeljordgubbar och smultron, men du kan förstås välja vilken sort som helst och ändå lyckas. Dessutom är blommorna dekorativa!
Kom ihåg att olika sorter har olika härdighet. Kolla upp vilken zon du har där du bor och välj sorter efter det. Men ofta kan man "knäcka en zon" genom att odla på skyddad plats, helst nära en varm husvägg, eller odla i upphöjd bädd eller kruka där klimatet är lite gynnsammare.
Jordgubbar och smultron i en plantering, dessa ger inte många bär men är perfekta perenner
Vill du se en film om hur man planterar jordgubbar i pallkrage? Det kan du göra [här](https://youtu.be/tek