Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Odla inomhus på vintern!

Vintern börjar sakta krypa närmre och i stora delar av landet är odlingssäsongen utomhus över för i år. Men det betyder inte att man måste sluta odla ätbart. Man kan odla inomhus! Att odla inomhus under vintern är enkelt och det gör att våren inte känns så långt borta.

Odla Inomhus: Groddar, Skott och Microblad året runt

Text och bild: Anna Theorin

Det finns många sätt att odla inomhus – från att snabbt grodda i köksfönstret till att odla egna bladgrönsaker och till och med gurka eller tomat mitt i vintern. Oavsett ambitionsnivå är det både enkelt och givande att börja med groddar och skott. I denna artikel delar jag praktiska tips, metoder och mina egna erfarenheter med inomhusodling, för att inspirera dig att odla din egen hälsa året runt.


Snabbstart: Enkla Groddar – Skörd på Några Dagar

Det allra snabbaste sättet att odla inomhus är att grodda. Det går snabbt, är billigt och kräver minimalt med plats. Många minns säkert hur fascinerande det var att driva fram krasse på bomull redan som barn. Att se frön växa till liv utan jord är fortfarande lika roligt, oavsett ålder.

Jag använder olika typer av groddboxar för min odling – det viktiga är att du väljer en som passar dina behov och utrymme, men favoritboxen min gör alltid jobbet!

Just nu groddar jag Sproutlys fröer, exempelvis EKOexpress och Groddjonas EKO-blandning, i min box. Jag brukar använda 2-3 matskedar frön per tråg. Då får jag större groddar som hinner utveckla blad innan skörd. Det hjälper till att förlänga odlingstiden och öka mängden skörd per påse – ofta räcker en påse hela vintern om man odlar i lagom takt. EKOexpress-blandningen växer snabbt, precis som namnet antyder, och varje mix innehåller flera sorters frön.

Jag groddar också gärna krasse hemma, något som ger fin smak till sallader och smörgåsar. Krassefrön är små och gärna klibbiga, så ett groddtråg med finmaskigt nät underlättar – fröna fastnar, men följer lätt med vid sköljning och vattning utan spill. Krassefrön hittar du här.

Ett stort plus är att du knappt behöver lägga någon tid på skötsel: inget extra ljus är nödvändigt, utan det räcker med att groddarna står där det finns plats. Jag sköljer av en gång per dag – sen klarar de sig själva!


Skott & Microblad – Mer Skörd, Längre Glädje

Att odla skott inomhus kräver lite mer skötsel än groddar, men det är fortfarande väldigt enkelt och roligt. Dessutom får du ännu större skörd, särskilt om du satsar på extrabelysning under de mörkaste månaderna. Under vintern sår jag gärna bondbönor, ärtor, kål och andra grönsaker inomhus – ofta kallat “microleaf” eller mikroblad.

Så Täta Skott och Variera Sorter

Tänk på att så fröna riktigt tätt – eftersom skotten ändå bara växer upp till första bladstadiet är det utrymmeseffektivt och enkelt. Mindre frön strörs ut och täcks med jord. Större frön petas lätt ner (att några syns gör ingenting). Sådjup och avstånd spelar mindre roll vid microleaf-odling.

Vissa skott, till exempel av bondböna och ärta, kan du skörda flera gånger. Klipp då ovanför ett bladpar så att nya skott kan växa ut. Jag rekommenderar att vattna med lite näring mellan skördarna för att stimulera återväxt.

Jag odlar många av mina skott i det här odlingstråget utan dräneringshål. Det fungerar jättebra om du är försiktig med vattningen och planerar att skörda inom någon vecka – då behövs inga hål och inget lock. Bondbönor växer extra fort och kan skördas om och om igen.


Sallat, Gurka & Tomat – För Dig Som Vill Odla Ännu Mer

Vill du utmana dig själv ännu lite mer så går det faktiskt att odla sallat, gurka och tomat inomhus även under vintern. Här har jag startat en planta gurka av sorten Baby F1, som är särskilt framtagen för att klara mindre krukor och inomhusodling. Det är viktigt att komma ihåg att dessa grödor behöver växtbelysning vintertid för att må bra och ge frukt.


Hydroponisk Odling – Vattenvägen till Enkelhet

Ett annat enkelt sätt att odla bladgrönt hemma är att odla hydroponiskt, dvs. utan jord, exempelvis i ett Harvy-system. Med en Harvy är det nästintill underhållsfritt – bara fyll på vatten i tanken! Den tillhörande belysningen, som du hittar här, är höj- och sänkbar och kan enkelt anpassas efter plantornas höjd. Det gör stor skillnad, särskilt när dagsljuset tryter.

Belysningens Roll för Inomhusodling

Oavsett belysningstyp är det viktigt att lampan sitter nära plantorna för maximal effekt. Speciella LED-lampor för växter ger både bättre resultat och högre energiutnyttjande än vanliga lampor.


Flexibilitet & Kreativitet – Använd det du har!

Microblad behöver verkligen inte odlas i stora tråg. Här har jag till exempel sått sallat och rädisa i vanliga terracottakrukor, och återanvänt små brätten från förra årets sådd till nya ärtskott.

Särskilt smidig tycker jag Micro Leafboxen är – den har en smart lösning med två bottnar där överflödigt vatten rinner undan från rötterna men ändå fångas upp. Just nu odlar jag en blandning av grönkål, ruccola och rädisa i denna. Jag använder oftast vanliga grönsaksfröer (förutom gurka och tomat) – det spelar ingen roll om till exempel moroten egentligen är avsedd att bli gul eller röd, för här skördar vi ju bladen.

![Micro leaf box](https://odlaprod.blob.core.windows.net/images/uploads%2F3%2F1%2F7%

Relaterade produkter

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB