Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Odla i växthus − upphöjd jordbädd och krukor

Vi odlar mer och mer i upphöjda bäddar och krukor i växthuset. Fördelarna är flera − jorden blir varmare, vi kan anpassa höjden på odlingen och jorden är lättare att byta ut. Och det är roligt att möblera och göra fin kring krukor och lådor!

Inspiration från Willab Garden Den som odlar riktigt mycket och vill utnyttja ytan i växthuset maximal för odlingen kanske allra helst vill ha klassiska jordnära odlingsbäddar. Men det har sina nackdelar. Jorden måste bytas med jämna mellanrum, ibland varje år, och arbetsställningen är inte de bästa.

Om du i stället lägger golv av plattor eller marktegel och odlar i krukor och upphöjda lådor får du en mer lättskött odling och växthuset blir lätt att möblera som ett härligt uterum.

Odla i upphöjda bäddar

Jorden i upphöjda bäddar blir varmare än jorden i marken, vilket ger en bättre tillväxt tidigare på säsongen. Det är lätt att byta och jord om du vill göra en andrasådd i vissa av bäddarna. Dessutom blir det bättre arbetshöjd för onda eller äldre ryggar.

Jorddjupet i odlingsbäddarna bör vara minst ca 50 cm men kan så klart vara djupare − då får du bekvämare arbetshöjd. Bäddarna bör vara ca 50 cm breda så att du kan sträcka dig över hela bädden.

Bäddarna behöver kläs invändigt med exempelvis platonmatta (=en svart isoleringsmatta som används som underlag och isolering under huset och på grundens väggar) för att förhindra att fukten vandrar igenom. Ett skikt lecakulor i botten är bra för god dränering.

#Automatisk bevattning#

Odlingsbäddar håller fukten förhållandevis bra, jämfört med krukor, men regelbunden vattning krävs så klart. Odlingsbäddarna förenklar vattningen, då man kan anpassa odlingen av växter som är olika törstiga. Hel eller halvautomatisk bevattningsanläggning gör det ännu enklare.

Odla i krukor i växthuset

Fördelar med att odla i krukor är att växthusets inredning kan förändras från ett år till nästa. Du kan möblera annorlunda och ändra växternas placering och får lättare in nya växter. Det är ju också betydligt lättare att byta jorden i krukor än i hela jordbädden. Krukorna går också att få ut i trädgården eller till uteplatsen och man vill ha dem där över sommaren.

Krukor kan stå direkt på växthusets golv eller placeras på hyllor.

En kombination av jordbäddar och krukor skapar ett vackert och levande växthus, med vissa fasta odlingsytor och andra som går att flytta runt och möblera med under säsongen.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB