Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Odla i staden!

Ulrika Flodin Furås har precis kommit ut med boken Gatsmart odling. Att på olika sätt odla och skapa grönska i stan är en livsbejakande trend som säkert bara har tagit sin början. Här berättar Ulrika om hur hon ser på stadsodlingen och hur vi alla kan skapa en grön oas på den lilla ytan.

Text: Katarina Kihlberg Foto: Ulrika Flodin Furås

Ulrika Flodin Furås är sedan fyra år tillbaka chefredaktör för Koloniträdgården, Koloniträdgårdsförbundets tidning som går ut till ca 26 000 medlemmar.

– I mitt arbete med Koloniträdgården följer jag på nära håll utvecklingen inom stadsodling och jag tycker det är oerhört kul och spännande. För mig finns det inget motsatsförhållande mellan att vara stadsbo och odlare, säger Ulrika.

Ulrika växte upp vid Kungsholmstorg i Stockholm i en lägenhet utan balkong och med asfalterad bakgård. Inget odlat grönt i sikte!

– Men jag var intresserad av odling ändå! Jag drev bland annat upp tomatplantor och dill i köksfönstret, så redan som barn var jag en gatsmart odlare, konstaterar Ulrika.

Att odla gatsmart innebär att hitta möjligheterna – det kan vara på din egen balkong, i köksfönstret eller på kolonilotten men också på bakgården eller i en kollektivodling. Varje planta som växer upp ur asfalten är ett steg åt rätt håll!

Ätbart, vackert och livgivande

Ulrika odlar även som vuxen i stan, på en liten radhustomt med ca 10 kvadratmeter jordyta och lika stor terrass. Här växer nyttiga och vackra björnbärs- och havtornsbuskar direkt i jorden. Till våren ska ett persikoträd, ett aprikosträd och ett pelaräpple planteras i väl tilltagna frigolitkrukor och i lådor och kärl kommer sallad, rädisor, rabarber och kryddor att samsas.

– Jag vill odla växter som går att äta, som är vackra att se på och som främjar insektslivet. Antalet insekter minskar och privatpersoners odlingar i stan är en mycket viktig del i att skapa bra miljö för våra pollinerare, som bin, fjärilar och humlor. Jag ser stadsodlingarna som gröna korridorer genom vilka insekterna kan transportera sig mellan parker och grönområden, berättar Ulrika.

Blommor får naturligtvis också plats på den lilla odlingsytan. – Ett vackert och praktiskt sätt att få plats med både blommor och ätbart är att odla dem tillsammans. Tänk dig en kruka med gul- och rödfärgad mangold, en rudbeckia och ett gräs. Mer än så behövs inte för att ha en givande och jättefin liten odling mitt i stan! säger Ulrika.

I sin bok Gatsmart odling berättar Ulrika om ur stadsodlingen växer sig starkare, om vilka fördelar den gröna staden har för både människor och djur och, inte minst, för vår framtid. Du får tips om hur du kommer igång och vad du kan odla.

– Det allra viktigaste är att komma igång, kanske bara med en liten krydd- eller tomatplanta. Sen ska vi inte bekymra oss så mycket för att göra rätt eller fel. Odla är inte svårt – det är bara kul och rikt belönande!

Ulrikas nybörjartips för odling i stan

• Börja med kryddor – vackert, lättodlat och bra för insekterna. • Sätt en tomatplanta i kruka och upptäck glädjen med att skörda solmogna tomater. • Sallad av olika slag kan du odla i balkonglådan hela sommaren. • Rädisor är lätt att odla i krukor och lådor. • Vad du än odlar – använd bra jord och stora krukor med god dränering!

Tävla och läs mer!

Du kan tävla på Odla.nu med chans att vinna Ulrika Flodin Furås bok Gatsmart odling. Delta i tävlingen: Tävla och vinn bok!

Läs mer på Ulrikas blogg om gatsmart odling gatsmart.eu

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB