Odla i staden!
Ulrika Flodin Furås: Stadens gröna inspiratör
Text: Katarina Kihlberg
Foto: Ulrika Flodin Furås
Ulrika Flodin Furås är sedan fyra år tillbaka chefredaktör för Koloniträdgården, Koloniträdgårdsförbundets tidning som skickas ut till cirka 26 000 medlemmar. Genom sitt arbete har hon fått en unik inblick i den växande stadsodlingsrörelsen och följer på nära håll utvecklingen inom området. Hon beskriver sitt engagemang som både roligt och spännande – och ser det som självklart att vara både stadsbo och odlare:
– I mitt arbete med Koloniträdgården följer jag på nära håll utvecklingen inom stadsodling och jag tycker det är oerhört kul och spännande. För mig finns det inget motsatsförhållande mellan att vara stadsbo och odlare, säger Ulrika.
Växte upp utan trädgård – blev gatsmart odlare
Trots att Ulrika växte upp vid Kungsholmstorg i Stockholm i en lägenhet utan balkong och med asfalterad bakgård, väcktes odlingsintresset tidigt. Redan som barn drev hon upp tomatplantor och dill i köksfönstret – något hon idag kallar för "gatsmart odling". Att odla gatsmart handlar om att se möjligheterna där de finns: på balkongen, i köksfönstret, på bakgården, kolonilotten eller i en kollektivodling – varje planta som växer upp ur asfalten är ett steg i rätt riktning!
Ätbart, vackert och livgivande
Idag bor Ulrika i radhus och odlar på en liten yta i stan, med cirka 10 kvadratmeter jordyta och lika stor terrass. Här samsas både nyttoväxter och vackra blommor: björnbärs- och havtornsbuskar växer direkt i jorden, och på våren fylls terrassen med persiko- och aprikosträd i stora krukor, tillsammans med pelaräpple, sallad, rädisor, rabarber och olika kryddörter.
– Jag vill odla växter som går att äta, som är vackra att se på och som främjar insektslivet. Antalet insekter minskar och privatpersoners odlingar i stan är en mycket viktig del i att skapa bra miljö för våra pollinerare, som bin, fjärilar och humlor. Jag ser stadsodlingarna som gröna korridorer genom vilka insekterna kan transportera sig mellan parker och grönområden, säger Ulrika.
Blommor är också en självklar del av hennes odlingar. Hon kombinerar gärna ätbart och prydnadsväxter i samma krukor – till exempel gul- och rödfärgad mangold, rudbeckia och prydnadsgräs, vilket både tillför skönhet och biologisk mångfald till stadsmiljön.
Inspirerar till att komma igång
I boken Gatsmart odling berättar Ulrika om hur stadsodlingen vuxit sig starkare och vilka fördelar den gröna staden har för både människor, djur och framtiden. Hon delar med sig av handfasta tips, inspiration och konkreta råd kring hur du kan börja odla, oavsett hur liten plats du har. Det viktigaste, menar hon, är att våga sätta igång – även med en enkel krydd- eller tomatplanta. "Sen ska vi inte bekymra oss så mycket för att göra rätt eller fel. Odla är inte svårt – det är bara kul och rikt belönande!"
Vill du ha ännu mer inspiration och praktiska råd? Läs vidare på Ulrikas blogg om gatsmart odling där hon delar med sig av allt från nybörjartips till tankar kring trädgårdshistoria, växters symbolik och hållbart odlande.
Ulrikas nybörjartips för odling i stan
- Börja med kryddor – de är vackra, lättodlade och lockar insekter.
- Sätt en tomatplanta i kruka och upplev glädjen av att skörda solmogna tomater.
- Sallad av olika slag trivs utmärkt i balkonglådan hela sommaren.
- Rädisor är lättodlade i krukor och lådor.
- Vad du än odlar – använd bra jord och stora krukor med god dränering!
Tävla och läs mer!
Just nu kan du tävla på Odla.nu, där du har chans att vinna Ulrika Flodin Furås bok Gatsmart odling.
Delta i tävlingen och låt dig inspireras av stadens gröna möjligheter!
Läs mer på Ulrikas blogg om gatsmart odling och hitta fler tips, guider och berättelser om ett grönare stadsliv!
Med sin passion, sina böcker och rollen som chefredaktör för Koloniträdgården fortsätter Ulrika Flodin Furås att inspirera och visa att odlingsglädje kan växa, oavsett var du bor och hur liten din yta är.