Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Odla i pallkrage och odlingslådor!

Man kan odla mycket i pallkrage och odlingslådor. Ja i princip allting kan du odla och det är lätt att samodla med olika grönsaker för extra stor skörd. Jag odlar allt i pallkragar och odlingslådor. Jorden värms upp snabbare på våren vilket gör att jag kan börja tidigare. Det är enkelt, bara att ställa ut en ny krage när jag vill utöka köksträdgården och det är lättare att motverka snigelangrepp och andra skadedjur i lådorna.

Odlingsglädje i pallkrage och låda

Oavsett erfarenhetsnivå går det att få både stor skörd och vacker grönska på liten yta – nyckeln är täta bestånd, kontinuerlig sådd och smart samplantering!

Täta bestånd och kontinuerlig sådd

Själv odlar jag alltid tätt i mina pallkragar och odlingslådor – det är både plats- och tidseffektivt. Långsammare grönsaker, exempelvis kål, samsas med snabbare varianter som sallat och rädisa, och jag skördar kontinuerligt. Ett viktigt knep för att hålla skörden igång hela säsongen är att hela tiden så nya omgångar av grönsaker, så fort det uppstår en lucka. Detta gäller särskilt snabba bladgrönsaker, rotfrukter och kryddväxter som inte behöver så lång utvecklingstid.

Jorden och näringen

När du odlar så tätt måste jorden hålla god kvalitet och vara rik på näring. När jag anlägger en helt ny odlingskrage lägger jag alltid tidningspapper i botten och fyller sedan på med bra planteringsjord blandad med kogödsel på påse. Jag rekommenderar även att stapla två pallkragar ovanpå varandra – då ryms mer jord, du får djupare bädd för rotfrukter och slipper passa vattningen lika noga eftersom jorden håller fukt bättre. Välj också ett soligt och gärna vindskyddat läge; både värme och skydd ökar dina odlingsmöjligheter och ger tidigare skörd.

Spetskål och Savoykål med morötter och sallat som såtts mellan raderna.

Om du redan har jord kvar i lådan sedan tidigare år behöver du bara blanda i en rejäl mängd kogödsel på våren innan sådd eller plantering. Under säsongen kan jorden sjunka ihop, så jag fyller på och blandar ytterligare med kogödsel – det håller näringsnivån uppe och ger fin struktur till jorden även för nästa års odling.

Dill, persilja, gräslök och slingerkrasse är en fin kombo tillsammans.

Samodling – grönsaker sida vid sida

På begränsad yta är samodling nyckeln – flera olika grönsaker odlas tätt eller till och med på samma plats. Under mina kålplantor sår jag snabba sorter som spenat, rädisa och sommarmorötter. Vitlöksbädden samsas med spenat som snabbt växer fram innan vitlöken breder ut sig. I lådan med majs planteras zucchini i botten, då nyttjas både ljuset och näringen optimalt under hela säsongen.

Spenat gror i botten på vitlöken.

Variation och näringsbehov

Jag gillar att variera mina kragar. I en dubbel pallkrage ryms till exempel 12 majsplantor – och i botten kan du samplantera en zucchini, eller satsa på sommarblommor för både pollinatörer och grönska. Tänk på att samodling och täta grönsaksbestånd kräver mer gödsel och vattning. Själv använder jag kogödsel varje vår, och under sommaren tillför jag flytande växtnäring utspädd i vatten vid behov, särskilt till näringskrävande växter som majs och zucchini.

Separata lådor för vissa grödor

I en annan krage har jag bara potatis. Potatis trivs bäst om den får egen låda eftersom knölarna utvecklas bäst ostörda. Jag förgror potatisen innan plantering, lägger ett jordlager i botten, sätter ut groddarna och fyller på med cirka tio centimeter jord. Vartefter blasten växer fyller jag på ytterligare jord upp till kant – så får du många och fina potatisar! Cirka 12 sättpotatis ryms i en dubbel krage, och du klarar dig enbart på bra planteringsjord, ingen extra gödsel behövs.

Fina groddar på potatisen innan plantering.

En tredje krage används enbart för örter såsom gräslök, persilja och dill – de är både användbara och vackra. Gräslöken tål att stå ute året om. Persilja och dill förkultiveras eller köps som småplantor för utplantering. Andra perenna örter som oregano och timjan odlar jag hellre i rabatten, medan basilika får bo i en kruka på trappen där det är varmt och skyddat. Jag brukar också direktså slingerkrasse i örtlådan, det bidrar med färg och lockar pollinatörer.

Kål: Plantavstånd och skydd

När det kommer till kål är det viktigt att hålla plantavstånden – kålen behöver plats för att kunna utvecklas ordentligt. Men du kan så snabba sorter mellan plantorna tidigt på säsongen utan problem. Det är dock avgörande att täcka plantorna med kålnät så snart som möjligt. Fiberduk ger inte samma skydd. Kålnätet bör ligga kvar under hela säsongen – det kanske inte är det snyggaste, men du slipper problem med kålfjäril och kålfluga, vars larver snabbt kan förstöra en hel plantering. Tänk på att låta nätet vila löst på stöd så det inte ligger direkt an mot plantorna.

Kålnätet ska på plantorna med en gång, men nätet får inte röra plantorna så använd stöd.

Samodlingsprinciper

Vid samodling är principen att kombinera höga med låga plantor, snabbväxande med långsamväxande – och att gödsla samt vattna därefter. Testa dig fram: du kanske hittar helt nya favoritsällskap i din köksträdgård! Glöm inte heller sommarblommorna – exempelvis slingerkrasse, ringblomma eller tagetes – de är både vackra och bidrar till biologisk mångfald.

Kontinuerlig sådd för jämn skörd

Att så grönsaker kontinuerligt genom sommaren är nyckeln till en jämn skörd. Vissa grönsaker behöver tid efter sådd för att etablera sig – därför sår jag nya i tråg och krukor som får stå utomhus, så kan jag sätta ut plantorna direkt när skördeplatsen blivit ledig. Det funkar för de flesta grödor, särskilt sockerärter, bönor, sallat, olika örter och flera rotfrukter som rödbeta, majrova och morot. Jag bredsår fröerna utan att skola om; det gör det smidigt att ha en ständig tillgång på nya småplantor redo för utplantering.

Skadedjur och skydd

En stor fördel med odlingslådor och pallkragar är att det blir lättare att motverka skadedjur. Mot sniglar kan du sätta koppartejp runt lådorna, och har du problem med rådjur finns avskräckande sprayer att använda regelbundet på och runt lådorna. Täck även odlingen med nät eller fiberduk om du vet att fåglar eller insekter brukar vara ett

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB