Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Odla för hela året!

**Monikas självhushållning** Det börjar bli dags att planera årets odlingar. Vad ska du bli självförsörjande på i år?

Text och bild: Monika Hulthe

Att odla allt man äter är inget man lär sig på en kvart, men alla kan nog bli självförsörjande på något. Bestäm dig för att börja med något som du tycker är kul att odla och som trivs i den jord du har. Att göra det enkelt för sig gör det lättare att lyckas.

Vilka kryddor använder du mest i matlagningen? Själv kan jag inte få nog av grekisk oregano, det spelar liksom ingen roll hur mycket jag odlar och skördar, det räcker aldrig hela året ändå. Grekisk oregano passar ju så bra till allt som handlar om tomater och tomater är en av mina passioner! Kryddtimjan, backtimjan, apelsintimjan, salvia och fransk dragon tillhör också mina favoriter.

Kryddväxter doftar och smakar ljuvligt, har vackert bladverk och blommor som fyller din trädgård med humlor, bin och fjärilar. Prova att odla några favoritkryddor i år och se om du kan odla så att det räcker hela året. Det kan behövas flera plantor av varje sort. De flesta kryddväxter tycker om att ha mager jord och inte allt för mycket vatten. Undantag är till exempel basilika, persilja och gräslök som tycker om mer näringsrik jord.

Börja skörda när du ser att det är gott om bladmassa, strax före blomningen och fortsätt sedan att skörda när plantan skjutit nya skott där du beskurit sist, så får du ihop en hel del. Mot slutet av säsongen kan du låta växterna gå i blom, bara för att det är vackert! En del kryddväxter har även mycket goda blommor, som timjan, oregano och gräslök.

Skörda i torrt väder när daggen torkat upp. Kryddor ska torka luftigt, varmt (runt 30 grader), torrt och mörkt för att behålla smaken. Hela blad behåller smaken bättre än finfördelade. En torkapparat är en bra investering som är användbar till mycket annat. Förvara dina torkade kryddor i ett skåp eller i mörka glasburkar. Torkade produkter bryts ner av ljus, fukt och värme.

En del kryddor blir bättre frysta än torkade. Basilika, persilja och gräslök tillhör dem. Basilika kan du lägga i plastpåsar med lite olivolja. Skaka om påsen lite så att bladen blir fyllda av oljan. Pressa ut luften, knyt ihop och lägg i frysen. Perfekt att ta fram när du ska göra pesto!

Är morötter din favorit bland rotfrukter? Fundera på hur många du äter varje vecka under året och så sedan så många sträckmeter du behöver. Prova gärna flera olika sorter. Tidiga, sena och olika färger. Alla morötter kan lagras på vintern, men olika länge. På fröpåsen brukar det stå om den passar till vinterlagring och det kan vara bra att ha en sådan sort också.

Att gallra är inte min favoritsyssla, därför sår jag glest och när morötterna blivit någon knapp centimeter i diameter så börjar jag plocka in till köket. Jag tar hela tiden de största och lämnar resten på tillväxt. På det viset får du många, många morötter på liten yta. Räkna med att de du skördar för vintern bör ha runt 5 centimeter var att växa på, då blir det lätt att räkna ut hur många meter du behöver ha när det är dags att skörda. Fiberduk är nästan ett måste för att slippa morotsflugan, vars larver gör gångar i morötterna. Förvara rotfrukterna i en stuka under vinterhalvåret. Du kan läsa mer om hur jag lagrar mina rotfrukter här: Ekoplantan

Så, varför inte prova att bli självförsörjande på en eller ett par grödor i år? Du kommer att bli rikt belönad - både vad det gäller smak och stolthet!

Monikas nästa krönika kommer om ett par veckor!

#Läs tidigare avsnitt av Monikas självhushållning#

Ljuset är på väg tillbaka!

Tänk på! Om du prenumererar på vårt nyhetsbrev får du regelbundet information om våra artiklar och krönikörer så att du inte missar något. Prenumerera här: Odlas nyhetsbrev

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB