Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Odla för hela året!

**Monikas självhushållning** Det börjar bli dags att planera årets odlingar. Vad ska du bli självförsörjande på i år?

Sammanfattning och råd kring att odla kryddor och rotfrukter

Texten av Monika Hulthe bjuder på inspiration och handfasta råd för dig som vill ta steget mot självhushållning och börja odla egna kryddväxter och rotfrukter. Istället för att försöka bli helt självförsörjande med en gång rekommenderar Monika att man börjar i liten skala, med det man är mest intresserad av och det som passar för de förutsättningar man har i trädgården eller på balkongen.

Monika lyfter särskilt fram grekisk oregano som en personlig favorit – den är lättodlad och passar till mycket, särskilt tillsammans med tomater. Andra uppskattade kryddor är olika sorters timjan, salvia och fransk dragon. Dessa kryddor bidrar vackert till trädgårdens utseende och lockar dessutom viktiga pollinerare som humlor, bin och fjärilar.

Odlingstips för kryddväxter

De flesta kryddväxter trivs bäst i mager, väldränerad jord och med måttlig vattning. Undantag är till exempel basilika, persilja och gräslök som föredrar mer näringsrik och fuktig jord. Vill du bli självförsörjande på kryddor är det klokt att odla flera plantor av varje sort.

Skörd och stimulera tillväxten

Skörda när plantan har gott om bladmassa, gärna precis före blomningen. Fortsätt sedan att plocka nya blad och skott under hela säsongen för att stimulera ny tillväxt. Mot slutet av sommaren går det bra att låta plantorna blomma – många kryddor, som timjan, oregano och gräslök, har dessutom ätbara och välsmakande blommor.

Skörd och förvaring av kryddor

Skörda kryddor i torrt väder när daggen torkat. För bäst smak torkas kryddorna luftigt, varmt (cirka 30 grader), torrt och mörkt – hela blad bevarar aromen längre än finhackade. Torkapparat är ett bra hjälpmedel för den som vill torka större mängder och underlättar även förvaring av andra grödor. Förvara dina torkade kryddor svalt och mörkt, gärna i burkar av mörkt glas eller i köksskåp, då de är känsliga för ljus, fukt och värme.

Vissa kryddor – särskilt basilika, persilja och gräslök – lämpar sig bättre att frysa in än att torka. Basilikablad kan med fördel blandas med lite olivolja i en påse, så att de håller sig fina i frysen och är enkla att ta fram till till exempel pesto.

Tips för dig som vill odla rotfrukter – särskilt morötter

Gör först en överslagsräkning: fundera på hur många morötter du brukar äta under ett år och beräkna hur många sträckmeter du behöver odla. Det finns många olika sorter, både tidiga och sena, i olika färger. Välj gärna någon sort som är särskilt lämpad för vinterlagring, så att du kan ha egna morötter långt in på vintern.

Sådd, odling och lagring

Monika tipsar om att så glest, vilket gör gallringen lättare. Börja skörda de största morötterna så fort de har vuxit till sig, och låt de mindre stå kvar och växa till sig ytterligare. Om du vill lagra morötter för vintern, se till att varje roten har ungefär fem centimeters mellanrum. För att skydda mot skadedjur som morotsflugan är fiberduk nästan ett måste. När rotfrukterna är skördade kan de lagras i en traditionell stuka (förvaringsgrop) under vinterhalvåret. Mer detaljer kring detta kan du läsa i tidigare avsnitt av Monikas självhushållning.

Allmänna råd för självhushållning

Du måste inte odla allt själv för att uppleva fördelarna med självhushållning. Testa att bli självförsörjande på en eller två grödor till att börja med, och låt glädjen, erfarenheten och resultaten växa i takt med din kunskap. Anpassa sortval, odlingssätt och skörd efter din egen plats och dina egna behov – så ökar chansen att du lyckas och vill fortsätta odla år efter år.

Mer inspiration och tips

Ta del av mer inspiration och tips genom att läsa Ljuset är på väg tillbaka!, det tidigare avsnittet i Monikas serie om självhushållning.

Tips! Om du börjar prenumerera på vårt nyhetsbrev får du alltid de senaste artiklarna och krönikorna direkt i din inkorg – så att du aldrig missar ett odlingstips från Monika!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB