Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Odla gurka och tomat inomhus i vinter!

  • Ni måste verkligen testa att odla tomat och gurka inomhus på vintern! Att kunna plocka en egenodlad tomat i förbifarten i januari är en ynnest och att se gurkan slingra sig inomhus när det är vinter ute ger i alla fall mig hopp om våren och värmen. Det är lättare än man tror att odla både gurka och tomat inomhus och självklart väldigt roligt.*

Odla Tomat och Gurka Inomhus

Text och bild: Anna Theorin

Tomat och gurka är värmeälskande växter som absolut inte tycker om när temperaturen sjunker under tio grader. I Sverige odlar vi dem därför oftast som ettåriga grönsaksväxter under sommaren – men tack vare inomhusodling kan vi faktiskt njuta av egenodlade tomater och gurkor året runt, även under årets kallaste månader! Det gäller bara att skapa rätt förutsättningar: mycket ljus, värme, vatten och näring.

Du behöver inte heller odla i jord. Jag odlar ofta mina tomater hydroponiskt, det vill säga i vatten med näringslösning. Det fungerar alldeles utmärkt och är dessutom väldigt effektivt. Om du är sugen på att prova hittar du ett komplett hydroponiskt startpaket här.

Här växer tomat, basilika och sallat tillsammans i en Harvy.

Sortval – nyckeln till framgång

Det allra viktigaste vid inomhusodling är att välja rätt sort! Vad gäller tomater bör man satsa på de små, kompakta kruktomaterna. Stora växthustomater kräver mycket stöd, plats och kraftigare belysning, och är därför svårodlade inomhus. Bland de sorter jag tycker fungerar allra bäst är 'Maskotka', 'Bitonto', 'Tiny Tim' och 'Siderno'. Det finns mängder av kruktomater, så testa dig fram och hitta din egen favorit!

Gurka på tillväxt nu i december.

För gurka är sortvalet lika avgörande. Jag odlar bara partenokarpa gurkor inomhus, dvs. sorter som bara får honblommor och därför inte behöver pollineras av hanblommor för att ge frukt. Det är betydligt enklare och innebär dessutom att varje planta ger rikligare skörd. Det är också smart att välja sorter som ger mindre frukter – mindre gurkor trivs helt enkelt bättre i kruka inomhus. De sorter jag föredrar heter 'Piccolino' och Baby; båda är perfekta för inomhusodling.

Sådd och start

Börja precis som om du skulle förkultivera inför utplantering. Ska du odla hydroponiskt, så fröet direkt i pluggen till din odlingsstation – såhär ser det ut om man lyfter på locket på en Harvy:

Rötterna som växer i vatten...

Odlar du i jord sår du fröet direkt i den slutliga krukan – helt vanlig jord går bra. Håll jorden fuktig under groningsfasen. Ingen extrabelysning behövs förrän fröet grott.

Snart slår tomatblommorna ut!

Ljus, belysning och näring efter groning

När fröet grott krävs växtbelysning för att plantan ska kunna växa och utvecklas inomhus, särskilt under vintern. Jag använder ofta samma lampa som till min Harvy – LED No.1 (15W), men det finns också andra smidiga och flexibla växtlampor som Grow Arm dubbel, som du enkelt kan sätta fast nästan var som helst. Kom ihåg att belysningen bara ska vara 5–10 cm ovanför plantan och höjas i takt med att den växer. Se också till att plantan får tillräckligt med vatten, men låt den inte stå konstant blöt.

Efter cirka 3 veckor kan du börja vattna med näring. Jag planterar inte om mina plantor – det funkar utmärkt att ha dem kvar i första krukan hela tiden. Tänk bara på att gurkplantorna kan behöva stöd när de växer.

Gurka på tillväxt med växthuslock för att hålla fukten!

Odlar du hydroponiskt? Se till att vattennivån aldrig blir för låg, och tillsätt näring direkt när fröet grott.

Blomning, pollinering och skörd

När plantorna börjar blomma är det snart dags att skörda! Eftersom vi inte har några pollinatörer inomhus måste man hjälpa växterna lite på traven – dutta med ett finger eller en liten pensel mellan blommorna, eller skaka försiktigt på plantan.

Minigurkor på gång!

Skötsel, utmaningar och tips

Inomhusodling är förvånansvärt lättskött när du väl kommit igång, men var beredd på att tomat- och särskilt gurkplantor ibland får problem med skadedjur eller sjukdomar när de stått länge. När det händer slänger jag plantan och startar ny – har man igång odlingen löpande finns det oftast något nytt på gång, eller så är det dags att förbereda utomhusodlingen istället.

Att skörda egna gurkor och tomater direkt från fönsterbrädan är något alldeles extra och ger glädje under hela året. Med rätt belysning, lämpliga sorter och lite omtanke är det fullt möjligt att äta egenodlat även mitt i vintern.

Jag hoppas du känner dig inspirerad att prova inomhusodling – lycka till!

Relaterade produkter

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB