Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Odla gurka och tomat inomhus i vinter!

Ni måste verkligen testa att odla tomat och gurka inomhus på vintern! Att kunna plocka en egenodlad tomat i förbifarten i januari är en ynnest och att se gurkan slingra sig inomhus när det är vinter ute ger i alla fall mig hopp om våren och värmen. Det är lättare än man tror att odla både gurka och tomat inomhus och självklart väldigt roligt.

Text och bild: Anna Theorin

Tomat och gurka är värmeälskande växter som inte tycker om när temperaturen stiger under tio grader. Därför odlar vi dem som ettåriga grönsaksväxter under sommarhalvåret här i sverige. Men man kan odla dem när som helst bara man har rätt förutsättningar. Rätt förutsättningar är mycket ljus, värme, vatten och näring.

Man behöver inte odla dem i jord, jag odlar mina tomater hydroponiskt vilket betyder att de odlas i vatten med en näringslösning. Det fungerar alldeles utmärkt och det är väldigt effektivt.

Här växer tomat, basilika och sallat tillsammans i en Harvy.

Sortval

Det första man behöver tänka på när man ska odla tomater och gurka inomhus är vilken sort man ska välja. Sortvalet är nästan det viktigaste av allt. När det kommer till tomater så ska man välja en liten kruktomat. Stora, höga växthustomater är svårt att odla inomhus eftersom de kräver mycket stöd, plats och ännu bättre belysning. Det finns flera sorters tomater som fungerar utmärkt att odla både hydroponiskt och i kruka inomhus. De jag tycker är bäst är: Maskotka, Bitonto, Tiny Tim och Siderno. Det finns mängder med kruktomater ute på marknaden så man kan med fördel prova sig fram vilken man tycker bäst om.

Gurka på tillväxt nu i december.

När det kommer till gurkor är sortvalet också av stor vikt. Jag väljer bara partenokarpa gurkor inomhus. Det betyder att de sorterna bara får honblommor och behöver alltså inga hanblommor för att ge frukt. Det är helt enkelt enklare inomhus och jag får fler gurkor på samma planta om man jämför med en sort som inte är partenokarp. Detta är såklart också viktigt eftersom jag brukar ha max en eller två stycken plantor inomhus. I sorternas beskrivning brukar de stå om sorten bara ger honblommor eller inte. Om den bara ger honblommor så är sorten alltså partenokarp. Sen är det vitkigt att man väljer en sort som inte ger för stora frukter. Mindre frukter är enklare inomhus. De sorter jag brukar använda heter: Piccolino, Hopeline och Baby.

Tomaterna blir kraftiga och stabila med rätt belysning.

Sådd

När man sår gurka och tomat för inomhusodling gör man på samma sätt som om man skulle planterat ut plantorna. Om jag ska odla hydroponiskt så sår jag fröna direkt i pluggen som ska sitta i den hydroponiska odlingstationen. Om jag ska odla i kruka med jord sår jag direkt i den krukan som jag ska odla i. Jag använder vanligt jord och ingen såjord. Håll fröet fuktigt under groningen. Ingen extrabelysning behövs i detta läget.

Snart slår tomatblommorna ut!

I min hydroponiska odling använder jag mig av en Harvy, den finns här. I startkitten finns allt ni behöver exkl belysning. Det går till så enkelt att man fyller upp den med vanligt kranvatten, sår i pluggarna (det finns färdigsådda pluggar av tex basilika och sallat som ingår i startpaketen och tomma man kan kan köpa separat), stoppar i pluggarna i hålen och väntar.

Rötterna som växer i vatten, så här ser det ut om man lyfter på locket på en Harvy.

När fröet grott...

Om vi börjar med odlingen i jord. När fröet grott måste plantan ha extrabelysning, man kan inte odla tomater och gurka inomhus utan växtbelysning på vintern. Jag brukar använda mig av min belysning som jag har till min Harvy (om den är ledig). Belysningen till Harvyn híttar ni här , glöm inte att köpa till en ställning eller så man kan sätta fast rampen på ett fönster. Om belysningen till Harvyn är upptagen eller jag bara har en eller två plantor använder jag denna växtlampan. Den är så bra eftersom du kan sätta den överallt, på en byrå, i en bokylla... var som helst eftersom den fästes med klämmor. Den är också böjbar så man kan böja huvudena åt det hållet man vill. Nu måste du vattna din planta, inte för mycket men låt den inte torka ut helt. När det gått cirka 3 veckor kan du börja näringsvattna. Jag planterar inte om mina plantor alls. När de växer kan de behöva stöd, speciellt gurkorna.

Gurka på tillväxt i början med ett växthuslock för att hålla fukten.

I min hydroponiska odling gäller samma princip. Fyll på med vatten så det aldrig går torrt. Här väntar jag inte med näringsvattningen utan börjar att blanda ut näring för hydroponisk odling direkt i vattnet så fort fröet grott.

Höj er växtbelysning under tiden som plantorna växer, den ska bara vara cirka 5-10 cm ovanför plantorna för bästa effekt.

Blomning och skörd

När tiden är inne kommer plantorna att börja blomma! Det är fantastiskt roligt och det betyder att det inte är lång tid kvar tills du kan skörda dina egna tomater och gurkor inomhus. Men det är en sak att tänka på. Det är oftast dåligt med pollinerande insekter inomhus så man måste hjälpa dem på traven lite. Du kan skaka på plantorna lite lätt eller gå och dutta med ett finger från blomma till blomma. Det fungerar utmärkt.

Minigurkor på gång!

Som ni ser är det inte så svårt att odla gurka och tomat inomhus om man har rätt förutsättningar och väljer rätt sorter. Det är heller inte så skötselkrävande. Det man ska tänka på är dock att oftast får tomat och speciellt gurka sjukdomar och skadedjur inomhus. Det går inte att undvika i princip. Det brukar komma när plantan har stått väldigt länge och i det läget brukar jag bara kasta plantan. Oftast har jag några nya på gång eller så har våren kommit så långt att jag redan förbereder för utomhusodling.

Ni hittar alla våra produkter om hydroponisk odling här.

Jag hoppas att detta har gett er lite inspiration till att odla inomhus i vinter!

Lycka till!

Relaterade produkter

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB