Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Odla gurka i kruka

Gurkor är roliga. Det tycker nästan alla. De växer fort, får många frukter och slingrar sig som lianer. Sen att egenodlade gurkor smakar så mycket mer gurka än de man köper i matbutiken är bara bonus. Att odla gurka i kruka är ett enkelt sätt för alla att kunna få egna gurkor hemma. Man kan till och med odla dem inomhus om man inte har balkong eller trädgård.

Odla och ta hand om gurka – Steg för steg

Gurka är en härlig och lättodlad gröda för både nybörjare och mer erfarna odlare. Eftersom gurka till 96 % består av vatten är den mycket törstig, och vill ha både näring och värme för att trivas. Den är en ettårig slingerväxt som finns i många former och storlekar, exempelvis den vanliga slanggurkan (lång och slank) och inläggningsgurkan (kortare, knubbig variant). Beroende på dina odlingsmöjligheter och vilka sorter du väljer går det riktigt bra att odla gurka både på friland, i växthus, på altan eller till och med inomhus.

Jag själv odlar på altanen, utan växthus, och även om skörden normalt blir större i växthus eller uterum, så tycker jag ändå att det blir tillräckligt många gurkor för hemmabruk när jag odlar i kruka.

Välj rätt sort – anpassa efter din miljö

Innan du sätter igång behöver du välja sort utifrån var du ska odla. Gurkor delas ofta in utefter hur de pollineras:

  • Monoecious – Vanlig gurka med både han- och honblommor. Dessa kräver pollinering, antingen av dig eller insekter. Passar inte för inomhusodling.
  • Gynoecious – ”Kvinnlig gurka” med enbart honblommor som ger frukt, men måste ändå pollineras av en hanblomma. Detta gör den mindre lämplig för småskalig odling eller inomhusodling, eftersom du helst sår hela påsen för att få med tillräckligt med hanblommor.
  • Parthenocarp – Förädlade sorter som utvecklar frukt utan befruktning. De trivs allra bäst i växthus, men kan även gå bra på friland i extra varmt läge eller inomhus – perfekt för dig som har begränsad plats eller vill odla året om.

Tips: Välj alltid sort efter om du ska odla ute, i växthus eller inomhus – det gör stor skillnad för resultatet!

Förkultivera gurkor – så här gör du

Gurka sås inomhus för störst chans till framgång. Tänk på att de växer fort – så inte för tidigt! Jag börjar i april (zon 2), men bor du i annan klimatzon eller vill odla inomhus året om kan du justera tiden.

Så här gör du:

  • Så ett frö per kruka i såjord, då plantan är ömtålig vid flytt.
  • Använd små krukor eller pluggar som du lätt kan vattna underifrån.
  • Ställ sådden varmt, omkring 25 grader för groning. När fröna har grott, sänk temperaturen till 15–20 grader och se till att plantorna får mycket ljus – helst i ett soligt fönster eller med växtbelysning om det är tidigt på säsongen.

Omskolning och plantering – undvik rothalsröta!

När plantorna fått 1–2 riktiga blad bör de planteras om i näringsrik, gödslad jord. Var mycket försiktig vid flytt – gurka är känslig för rothantering och rothalsröta. Detta innebär att om rothalsen blir fuktig eller hamnar för lågt i jorden, ruttnar stammen snabbt.

Viktigt: Plantera på en liten kulle i mitten av krukan. Vattna alltid runt kullen och inte direkt på stampbasen. På så vis hålls rothalsen torr och risken för röta minskar.

Utomhusodling i kruka

När all frostrisk är över kan du avhärda dina plantor successivt och plantera ut i stora krukor – minst 10 liter per planta är lagom. Använd gärna färdigköpt kogödsel som jordbas; det fungerar utmärkt och tillför viktig näring. Gurka kräver mycket kalium för att utveckla frukter – kväve däremot gynnar bladen men inte fruktsättningen.

Tänk också på att ge varje planta stabilt stöd från start. Sätt ner störar, pinnar eller liknande redan vid plantering och bind upp plantorna med mjuka band eller snöre allt eftersom de växer. Vill du ha mer kontroll toppar du plantan efter cirka sex blad och binder upp sidoskotten, annars kan den växa fritt.

Inomhusodling i kruka

Odla gärna parthenocarp-sorter inomhus, eftersom de ger frukt utan pollinering. Följ samma anvisningar som ovan men se till att dina plantor får mycket ljus – placera dem nära ett söderfönster eller använd växtbelysning vid behov. Luftfuktigheten inomhus är ofta låg; använd därför luftfuktare om du kan, det gör en märkbar skillnad. Uppbindning är också viktigt inomhus – snören från gardinstången eller taket går lika bra som pinnar. Beskär gärna för att hålla plantan i lagom storlek.

Skötsel och vattning

Gurkor vill ha jämn tillgång till vatten och näring genom hela säsongen. Deras stora blad signalerar snabbt om plantan står för torrt; de slokar då omedelbart. Regelbunden vattning är ett måste. Om ditt vatten är klorrikt, försök använda regnvatten istället – gurkor är nämligen känsliga för klor.

Efter några veckor i sin nya jord kan du börja gödsla regelbundet, gärna med ett gödsel med högt kaliuminnehåll. Läs på förpackningen om dosering! Ett tips är att täcka jorden med gräsklipp eller hö, vilket bevarar fukt och förbättrar mikromiljön kring rötterna.

Skörd, förvaring och ekologiska tips

Skörda dina gurkor regelbundet så bildas nya frukter hela tiden. Plocka gärna små och späda gurkor, då smakar de bäst och plantan fortsätter att producera. För förvaring ska gurka aldrig ligga kallare än 8°C – kylskåp med för låg temperatur kan ge köldskador och försämrad smak.

Visste du att svensk gurka ofta odlas i växthus med förnybar energi, och därmed ger lägre klimatpåverkan än importerad gurka från exempelvis Nederländerna och Spanien? Ekologiska gurkor, odlade utan kemiska bekämpningsmedel, är dessutom ett särskilt miljövänligt val.

För mer information om odlingsteknik, sortval och inspiration, besök gärna Odla.nu och läs vidare om miljö och klimatpåverkan.

Sammanfattande tips för lyckad gurkodling

  • Välj rätt sort efter din odlingsmiljö – friland, växthus eller inomhus.
  • Förodla i småkrukor, plantera varsamt och undvik skador på rötterna.
  • Plantera alltid på kulle och vattna försiktigt för att undvika rothalsröta.
  • Stora krukor, uppbindning och mycket ljus är nyckeln till starka plantor.
  • Håll jorden jämnt fuktig och gödsla med kaliumrikt gödsel.
  • Täck marken/jorden kring gurkan för bättre fukt och mikroklimat.
  • Skörda kontinuerligt för ny fruktsättning.
  • Välj gärna ekologiska eller svenskodlade gurkor om du köper i butik.

Med lite kunskap och noggrannhet är det möjligt att njuta av egenodlad gurka – från första grodd till sista gurkskörden på hösten!

Lycka till med din gurkodling!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB